Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Ocieranie rybek o rośliny bez innych widocznych objawów PROSZĘ O POMOC!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ocieranie rybek o rośliny bez innych widocznych objawów PROSZĘ O POMOC!  (Przeczytany 1988 razy)
BlackJack
Nowy
*

« : Listopad 12, 2011, 23:19:47 »

WITAM
Przedwczoraj zakupiłem do mojego nowego akwarium zwinniki Amstronga (kąsaczowate). Wczoraj zauważyłam że jedna z rybek ociera się bardzo intensywnie o roślinki. Dziś ocierają się już 3 rybki z wszystkich pięciu. Ocieranie jest bardzo intensywne!!! Dokładnie przyglądałem się rybkom i nie widać na ich skórze żadnych śladów, ani białych kropek, ani ranek, ani odbarwień... Rybki mają normalny apetyt - jedzą suche płatki i mrożony pokarm. Są bardzo płochliwe. W akwarium są obecnie tylko te rybki. Dziś również pozwoliłem sobie sprawdzić parametry wody - azotany są w porządku, ph delikatnie za bardzo alkaliczne, ale już to skorygowałem. Akwarium jest nowe tzn. ma tydzień - i po zalaniu i obsadzeniu roślinkami dodałem do niego zapobiegawczo środka FMC gdyż rybki które były w nim kiedyś - glonojad i 2 neonki zdechły ale nie wiem na co.

Bardzo proszę was o pomoc co jest tego przyczyną i co mam zrobić?
Nie chciał bym stracić tych pięknych rybek
Pozdrawiam Jacek Smiley
A to zdjęcie jednej z moich rybek - wykonałem je przed chwilką  Smiley
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2011, 11:14:53 wysłane przez BlackJack » Zapisane
BlackJack
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Listopad 13, 2011, 23:19:40 »

Witam
Dzisiaj zauważyłem, że poza powyższymi objawami 3 z pięciu rybek nie jedzą Sad a jedna z tych co nie jedzą -najmniejsza - pływa poza stadem troszkę inaczej się ruszając i na płetwie grzbietowej tuż przy nasadzie ma małą białą plamkę o wymiarach ok 0,5 mm. Jest ona tak mała, iż ciężko mi powiedzieć czy jest ona idealnie okrągła.
Być może to ospa, ale czy objawiała by się tylko jedną plamką?? Może coś innego ale co to może być? Nie wiem czy mam czekać na rozwój wydarzeń, czy zastosować leczenie ichtiosanem, a może lepiej nadmanganianem?
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #2 : Listopad 14, 2011, 05:25:20 »

Wszystkie te objawy najbardziej pasują do Gyrodaktylozy, chociaż ospy też nie można na razie wykluczyć.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 14, 2011, 08:43:18 »

Gdzie kupowałeś te zwinniki ?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: