Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 100L i co dalej?  (Przeczytany 2222 razy)
macumba
Nowy
*

« : Maj 27, 2005, 21:34:39 »

Wymieniłem wreszcie wodę w swoim 100l akwa łącznie z czyszczeniem podłoża i postanowiłem wreszcie zrobić porządek w moim wodnym świecie. Usunąłem (wydałem znajomym) rybki które znajdowały sie w akwa raczej z przypadku.
Zostały mi tylko:
15 mlodych kardynałek
6 gupików
2 kiryski
1 mały glonojad                      
1 gurami plamisty

Jakie jeszcze rybki można by było umieścić w moim akwa?
Zastanawiam się nad:
3 piskorkami
2 molinezjami czarnymi
10 razborami klinowymi

co o tym sądzicie?
będę wdzięczny za każde uwagi i sugestie

+ 100L
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 27, 2005, 21:49:11 »

Jeśli wymieniłeś całą wodę możesz mieć problem z równowagą biologiczną przez jakiś czas.
Nawet radziłbym zastosować jakiś preparat na szybszy "start" bakterii nitryfikacyjnych (np. Sery).

No i szczególnie ważna jest teraz filtracja, rośliny i nie przekarmianie.
No i powstrzymaj się na razie z kupnem nowych ryb.

A docelowo to na moje oko też za dużo tych ryb.
Może dokup drugiego gurami i jeszcze z 2 kiryski?

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
macumba
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 27, 2005, 21:57:06 »

tzn. troszkę źle się wyraziłem, bo okolo 40-45% starej wody wlałem spowrotem do nowej, ale podłoże wymieniłem całkowicie.

I jeszcze jedno pytanie odnośnie obsady mojego akwa. Czy kupując kiryski wszystkie powinny być tej samej odmiany czy każdy może być innej?

+ 100L
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 28, 2005, 14:15:52 »

Ja proponuje ci dokupic z 5 kirysków aby powstało małe stadko jak również guraminkowi też przydałoby sie towarzystwo z własnego gatunku ... no lae to moja propozycja tylko ... Pozdro

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
macumba
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 28, 2005, 15:08:17 »

Ok posłuchałem co nie co i tak: kupiłem 1 kiryska wiec mam teraz trzy tylko że każdy inna odmiana (pstry, spiżowy, albinos), 3 piskorki, parke molinezji, no i jednego guramina do pary.

Jak na razie to najlepiej prezentują się piskorki (jeszcze ich nigdy nie miałem). Mają specjalną grotę zrobioną dla nich i kirysków i widać że im się spodobało nowe środowisko, bo już w niej się zaszyły.

To już będzie na tyle moich zakupów, gdyż nie chciałbym aby w moim akwa bylo za ciasno. Jedną rzeczą którą muszę zrobić to wymienić 2 samce gupika na inne, gdyż cała trójka ma podobne ubarwienie i młode równiez są podobne do siebie wiec myślę zę ta zamiana pomoże.

+ 100L
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 28, 2005, 18:08:21 »

Kiryski najlepiej się czuja w grupach min. 4-5szt z własnego gatunku - nie warto mieszać te gatunki i trzymać po 1 gatunku.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: