Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Pilne!Welonka polknęła kirysa i utknął jej w gardle
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pilne!Welonka polknęła kirysa i utknął jej w gardle  (Przeczytany 2308 razy)
Twiggy
Nowy
*

« : Sierpień 27, 2011, 12:49:10 »

Nie wiem czy można zaliczyć to do chorób,ale nie wiedziałam gdzie to wsadzić bo niezwykle rzadko bywam na forum.Gdy wróciłam  wróciłam ze sklepu poszłąm sprawdzić stan akwarium (mój jeden z gupików ma coś nie tak z płetwą piersiową i pływa trochę przechylony na bok ) i tu przeżyłam szok .A mianowicie z paszczy welonki wystawał ogon i tu dostałam chwilowego zawału i myślałam że welkonka pożera mi tego chorego gupika.Zaczełam go ratować ale po podejściu do rybki zobaczyłam ze to nie gupik ,ale kirys .Złotą rybkę wziełlam na rękę i próbowałam go wyciągnąć ,nie ciagnełam mocno z obawy o obie ryby.Gdy przyjżałąm się bliżej zobaczyłam ze płetwa kirysa przebiła policzek ryby i tym samym zakotwiczyła się w niej .Wtedy wpuściłam ją z powrotem do akwarium w obawie że coś jej rozerwe. Może nie zrobilam wszystkiego jak należy ,ale to było w przypływie szoku i emocji ... swoją drogą wiem jakim sposobem niektóre rybki mi znikały.

-2 kirysy
-welon ( były 2,ale jeden zdechł jakieś pół roku temu ,nie miejcie do mnie pretensji że  mam złą obsade ,za mało miejsca ,ale ja zajmowałm sie chodowlą gupików,al welony dostałm w prezencie ,którego sama nie wybierałam .Poza tym rybki mi szkoda bo się do niej przywiązałam bo mam ją wiecej niż rok..

Ps: postaram się jak najszybciej foty ryby
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2011, 15:43:14 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 27, 2011, 13:46:16 »

Ma za swoje łakome rybsko Wink, to taki mechanizm obronny kirysów, działa to na zasadzie haczyka. Trza wyciągnąć welona i odhaczyć kirysa. W teorii proste w praktyce niekoniecznie. Pamiętaj, jak wyłowisz welona by brać go do zwilżonej ręki.

powodzenia

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Twiggy
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 27, 2011, 15:36:13 »

zdięć jednak nie wstawiłąm bo były bardzo niewyraźne (robione komórką) i dziękuje za odpowiedź
SirLacky
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 18, 2011, 09:26:11 »

I jak udało się uratować rybki?
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 18, 2011, 13:23:34 »

Nie wiem czemu, ale jak pierwszy raz przeczytałem pierwszy post tego wątku to przypomniało mi się rozwiązanie problemu głodnych i bezdomnych: "niech głodni zjedzą bezdomnych".

Też jestem ciekaw jak się sprawa skończyła ?

Pozdrawiam, R.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: