Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wymiana świetłówek  (Przeczytany 3800 razy)
Adin
Nowy
*

« : Styczeń 11, 2004, 19:34:46 »

Mam dwa pytanka.
1.Ostatnio usłyszałem, że świetłówki wynienia się pojedyńczo.
Czy to prawda? A jeśli tak to czy jes jakieś racjonalne wytłumaczenie tego? Czy może to mieć jakiś wpływ na rozwój roślinek?
2.Czy migotanie światła spowodowane dławikiem ma znaczący wpływ na roślinki? Czy powinienem wymienić na starter elektroniczny?

Z góry dziękuje za odpowiedź.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 11, 2004, 22:07:36 »

Re1.Nie wiem dlaczego tak miało by się robić, jeśli kupisz świetlówki w różnym czasie to wymieniasz powiedzmy po pół roku każdą a nie wszystkie, no chyba że kupiłeś w tym samym czasie.
Re2.Raczej ma niekorzystny wpływ i nie tylko na rośliny ale i na ryby.Jeśli masz kase to kup statecznik elektroniczny,albo wykorzystaj elektronike z żarówki energooszczędnej, dławiki odchodzą po mału do lamusa.

385 l - dyskowce
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 11, 2004, 23:34:56 »

jełśi kupjesz 2 świetlówki w tym samym czasie to jedną wymieniasz po 6 miesiącach, a drugą po 9
ponieważ każda śweitlówka z czasem zaczyna dawać mniej świała i jeśłi np po 8-9 miesiącach wymienisz obie razem, to ryby przeżyją szok spowodowany nagłą zmianą natężenia światła.

gg:1384140
Adin
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 12, 2004, 16:38:14 »

Dzieki.
Moje rośliny i rybki powiny się ucieszyć.
Tez nie lubie jak mi się latarka w oczy świeci Cheesy
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 12, 2004, 19:01:48 »

Cytat: Góral
i jeśłi np po 8-9 miesiącach wymienisz obie razem, to ryby przeżyją szok spowodowany nagłą zmianą natężenia światła.

A po nocy jak się zapala światło to przeżywją szok? Mi się wydaje że większa różnica w natężeniu światła jest w tym przypadku niż po wymianie świetlówek.

Cytat: Adin
Tez nie lubie jak mi się latarka w oczy świeci.

Raczej trudno rybie świecić prosto w oczy jeśli światło pada z góry  Cheesy

385 l - dyskowce
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 12, 2004, 19:26:26 »

Tak, świetlówki należy wymieniać pojedynczo i to w sposób jaki przedstawili poprzednicy.
Choć mi sie wydaje że wielkiej krzywdy rybkom sie nie zrobi postępując inaczej, np wymieniając odrazu dwie.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: