Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki to glon?  (Przeczytany 3208 razy)
nestoor
Bywalec

« : Sierpień 16, 2011, 21:22:34 »

Czytałem opisy i nię mogę dojść czy to zielenice czy sinice. Jutro wrzucę fotkę, ale może ktoś pozna po opisie.

Ciemnozielony nalot na roslinach pokrywajacy je w całości (ale nie wychodzi poza obręb lisci) - daje się łatwo siciągnąć palcami jak korzuch.

Ps. Jak sciągnę z liscia i podsunę ampulari to ona to zjada.

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 16, 2011, 23:45:41 »

To nie zielenice, bo zielenice nie dają się tak łatwo usunąć. Zielenice trudno nawet zeskrobać...
Jeśli więc tylko te dwie opcje miałeś... zielenice i sinice to niestety są to te drugie- niebezpieczne glony.

nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Sierpień 17, 2011, 07:50:00 »

To nie zielenice, bo zielenice nie dają się tak łatwo usunąć. Zielenice trudno nawet zeskrobać...
Jeśli więc tylko te dwie opcje miałeś... zielenice i sinice to niestety są to te drugie- niebezpieczne glony.

Mogę się mylić .... a coś innego pasuje do tego opisu

112L
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 17, 2011, 10:53:09 »

Potwierdzić nie umiem...aż tak się na glonach nie znam. Wiem co nieco tylko o tych jakie sama przerabiałam. Dodaj wyraźne zdjęcie...ktoś na pewno będzie wiedział z czym masz do czynienia.

nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Sierpień 17, 2011, 17:07:35 »

Fotki  Huh

http://imageshack.us/g/189/sdc15544u.jpg/

112L
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 17, 2011, 17:25:11 »

kolor opisywany sugeruje sinice, choć równie dobrze mogą to być zwykłe okrzemki występujące często przy starcie zbiornika. Jeśli wystartowałeś dawno, to niestety raczej sinice.
pozdr

nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Sierpień 17, 2011, 21:44:14 »

ktoś mógłby obejrzeć fotkę?

112L
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 18, 2011, 11:31:52 »

Obejrzałam. Gratuluję! Masz sinice  Wink

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Sierpień 18, 2011, 11:38:32 »

Dziękuje Smiley można na Ciebie liczyć Emi - czyli moje podejrzenia się sprawdziły Sad

Jest jakaś opcja że same znikną jak bede je zbierał i podmieniał wodę ? czy teraz to tylko chemia?

Ps czy to nie dziwne ze ampularia to wciąga jak podsunę jej pod nos?

112L
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Sierpień 18, 2011, 11:45:17 »

kolor opisywany sugeruje sinice, choć równie dobrze mogą to być zwykłe okrzemki występujące często przy starcie zbiornika. Jeśli wystartowałeś dawno, to niestety raczej sinice.
pozdr

Albo mi się wydaje, albo udzieliłem już tej odpowiedzi Smiley No ale nie muszę być wiarygodny Wink

Mechaniczne pozbywanie się glonów bywa najskuteczniejsze, więc wybieraj ile się da. Jeśli nawozisz Co2, postaraj się zwiększyć ilość rozprowadzanego gazu-powinno pomóc.

Pozdr

nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Sierpień 18, 2011, 11:58:59 »

pozdr

Albo mi się wydaje, albo udzieliłem już tej odpowiedzi Smiley No ale nie muszę być wiarygodny Wink

Mechaniczne pozbywanie się glonów bywa najskuteczniejsze, więc wybieraj ile się da. Jeśli nawozisz Co2, postaraj się zwiększyć ilość rozprowadzanego gazu-powinno pomóc.

Pozdr

Jesteś wiarygodny , tylko chcialem wysluchac kilku opiniii Smiley bo nawet wsrod znawcow czasem sa odmienne zdania

112L
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Sierpień 18, 2011, 12:06:55 »

Redki też to jedzą jak je przegłodzisz.

Osobiście za stosowaniem chemii nie jestem więc na początek proponuję zadbać o higienę w zbiorniku, ustabilizować regularność podmian wody i odmulania, przeczyścić filtr, ryby na jakiś czas przerzucić na dietę, zmierzyć NO3 i PO4. U mnie sinica pojawia się zawsze jak przez dłuższy czas mam NO3 0 a PO4 na normalnym poziomie ok 1 ppm. Jak podniosę NO3 to przeważnie znikają samoczynnie. Wiem, ze jest dość skuteczny preparat Femanga Algen Stop Special na sinice ale nigdy nie stosowałam bo nie miałam takiej potrzeby. Metronidazolu też nie stosowałam osobiście ale wiem że działa na 100% choć to już w ekstremalnych sytuacjach (np wracasz z wakacji i masz czarnozielono w akwarium od sinicy i świeżo kupione rośliny za 200 zł  Grin ). Ja preferuję rozwiązania naturalne + prewencja do czego ciebie i innych namawiam.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: