Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ruda  (Przeczytany 1547 razy)
iNs88
Zainteresowany
**

« : Maj 11, 2005, 17:04:28 »

Witam, czy ruda jest szkodliwa? Mam dość ciekawe kamyki i chciałbym umieścić je w akwa.

63l - ogólne
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 11, 2005, 17:46:52 »

Ale ruda czego ?
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #2 : Maj 11, 2005, 18:57:32 »

żelaza :?:  miedzi :?:  ołowiu :?:  srebra :?:  złota :?:  a może.......

ALUMINIUM  :!:   :lol:  :lol:

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Maj 11, 2005, 19:30:53 »

Mnie się zdaje że niezależnie czego to i tak będzie wypuszczała do wody różne paskudztwa... ale z chemią itp. jestem raczej na bakier  :wink:
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 11, 2005, 21:35:09 »

Pojęcie "ruda" jest równie rozległe jak "plastik", "pokarm" itp. Jezeli masz np.  rudy tlenkowe, wodorotlenkowe czy krzemianowe metali ciężkich, to prawdopodobieństwo przejścia kationów metalu do roztworu jest raczej minimalne. W końcu niejeden marzy o laterycie w podłożu :lol: a to nic innego jak mieszanka podobna do boksytu i limonitu. Z rudami siarczkowymi byłbym ostrożniejszy, ale i tak ich wpływ nie byłby "błyskawiczny". Jakby nie patrzeć, to złoża mineralne powstawały zazwyczaj w warunkach, w których wszystko co dało się wyługować wodą już dawno się rozpuściło. A tak na koniec, jest tyle kamieni na powierzchni ziemii, że nie ma co cudować z kopalinami, które w akwarium, moim zdaniem, wyglądają sztucznie.

Tańczący z rybkami
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: