Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: paletka terrorystka !  (Przeczytany 3563 razy)
MANIEK
Stały użytkownik

« : Maj 04, 2005, 18:12:41 »

pojawil sie nowy problem, otoz jedna paletka jest nieco wieksza niz pozostale i terroryzuje tamte, gania je, nie pozwala im jesc, najgorzej ma blue turkus, bo jest najbardziej rzucajaca sie w oczy! nie wiem jak sobie z tym poradzic. nawet gdy sie schronia gdzies za jakas roslinka to ona i tak je dostrzeze i znow sie zaczyna! a mialo byc tak pieknie...
czy ktos mial taki problem?? i jak sie z tym uporaliscie??   :roll:

240- paletkarium:)
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 05, 2005, 07:23:19 »

Dlugo masz te ryby? Zazwyczaj tak jest, ze ktos musi rzadzic.

pozdrawiam
asmi
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 05, 2005, 11:15:09 »

Akwarium 110l to troszkę mało jak na paletki  :?
Jaką masz obsadę? Ile paletek ?

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
MANIEK
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 05, 2005, 18:49:22 »

Rybki mam ponad 2 tygodnie a jedna dłuzej (najmniejsza).
rybek jest sztuk 4.  Niesadze ze jest za małe bo ryb ki sa narazie jeszcze młode. ale to jest naprawde denerwujace ze ta jedna jest taka ładna a taka niegrzeczna:)Smiley

atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 06, 2005, 16:38:00 »

rybek jest sztuk 4.

Paletki lubią żyć w grupkach...minimum 4-6sztuk. Masz 4 sztuki czyli minimum jest Wink Prawdopodobnie tworzy się hierarchia w akwarium...największa chce rządzić...i to chyba jest normalne Wink

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
MANIEK
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 06, 2005, 21:12:40 »

moze i sie tworzy chierarchia ale ona prawie juz zatłukla pozostałe. musze ja odganiac gdy inne jedza:( nie wiem co robic:(

atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Maj 07, 2005, 17:10:38 »

Maniek  skocz na forum http://www.discus_org_pl/forumsm/index.php tam są doświadczeni paletkowicze...z pewnością Ci pomogą w rozwiązaniu problemu Smiley

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 07, 2005, 20:23:27 »

Cytat: MANIEK
moze i sie tworzy chierarchia ale ona prawie juz zatłukla pozostałe. musze ja odganiac gdy inne jedza:( nie wiem co robic:(

Niestety często tak bywa i moze skończyć się tak że zostanie ci tylko jedna paletka, tu uzasadnienie ma właśnie większy zbiornik i większa obsada. W małym akwarium ryby nie mają gdzie schować się a przy ich małej ilości agresja rozkłada się na mniejszą liczbe osobników. Miałem podobny przypadek przy 6 szt., dokupiłem drugą szóstkę i problem zniknął - jedna para rządzi i koniec, niech ktoś spróbuje jej podskoczyć...  Cheesy . Możesz na pewien czas odizolować tą sztukę, ale nie ma gwarancji że inna nie przejmie jej pozycji.

385 l - dyskowce
MANIEK
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Maj 12, 2005, 21:04:45 »

Problem sam sie rozwiazał! paletka padła w poniedzialek!! musialabyc jakas przyczyna tego, bo ona czula sie dobrze! zmian na skorze u innych paletek nie bylo widac a zachowywaly sie dziwnie (takie zamulone), wiec podalem metranidazol i wszytsko wrocilo do normy, reszta ma sie dobrze, skonczyla sie wojna.

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 12, 2005, 21:11:18 »

Podajesz leki nie znając choroby ? Takie działanie jest bez sensu i bardziej zaszkodzi niż pomoże.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: