Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: prośba o ocenę Paletek  (Przeczytany 2982 razy)
lwica79
Super aktywny

« : Lipiec 13, 2011, 17:48:54 »

Witam. Mam od kilku tygodni 5 sztuk Paletek...kupionych jako Red white. Niestety pojęcia nie mam zielonego jeszcze jak "patrzeć" na te rybki..a na forum o dyskowcach jakoś nie mogę się zarejestrować...
Wiem, że tu na pewno również bywają osoby znające się na Dyskowcach więc wstawię kilka zdjęć i prosiła bym o ocenę posiadanych przeze mnie Paletek..

-czy może ich wygląd wskazuje na jakąś chorobę lub braki
-czy mają szansę się wybarwić jakoś inaczej czy też takie kolory im pozostaną ? (dwie są śnieżnobiałe, dwie z pieprzem a jedna..ciężka do określenia)
-czy ich proporcje są prawidłowe? Największa paletka ma około 5-6cm średnicy.

1.największa sztuka:

2.jasna z pieprzem

3.ciemna z pieprzem

4.jedna z białych - nie rozróżniam ich jeszcze

i wszystkie razem:

będę wdzięczna za każdą opinię gdyż tak jak wspomniałam... zupełnie nie umiem się po nich zorientować czy np nie są za chude..  zero wiedzy praktycznej.

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 13, 2011, 19:08:36 »

Poczytaj http://www.discus_org_pl/smf/index.php?topic=8981.0

pozdrawiam
asmi
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 13, 2011, 21:32:00 »

Przeczytałam wątek, pooglądałam zdjęcia..no i tak... Poza wieloma przykładami tak drastycznie wyglądających Paletek że i ja to zauważam, widziałam też "negatywne przykłady" przy których ja nic osobiście z wymienionych wad nie zauważam..
Rozumiem że komuś kto przygląda się tym rybkom od dawna niektóre wady rzucają się w oczy ...tylko ja...podkreślę to jeszcze raz.. DOPIERO ZACZYNAM..
Co zauważyłam...
- białe Paletki i ciemna z pierzem są za długie w stosunku do ich wysokości czy tak?
- czy oczka mają jakieś za duże lub za bardzo odstające?
- czy długość i ilość promieni płetw u rybek się nie zgadza? (bo "odpowiednia ilość twardych promieni, odpowiednio wykształconych" nic mi nie mówi)
- skrzela zbyt przekrwione tak?

nie dopatrzyłam się chyba tylko żadnych pasożytów, ubytków skórnych, przekrwionych płetw, czy zapadnięcia na czole..

Nadal proszę jednak odniesienie się do moich obserwacji...bo pytam nie tylko ze względu na ciekawość i chęć nauczenia się czegoś na temat Paletek, ale przede wszystkim chciała bym wiedzieć czy np nie należy się nimi teraz jakoś specjalnie zająć..np pod kontem leczenia. To że ja z tego co wyczytałam pasożytów nie stwierdziłam to nie znaczy że ślepa nie jestem..

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 14, 2011, 07:06:11 »

Twoje rybki może nie są takie jak ta http://www.discus_org_pl/smf/index.php?topic=10986.0 jednak do czempionów nie nalezą. Da się je jednak wyprowadzić na "ludzi". Czytając ten watek co podałem właściciel ryby nie pozbył się jej, ale wyprowadził  http://i3.fmix.pl/fmi954/a532c0d100266f7b4b538ac8 na rybkę jak mógł najlepiej.
Tak wiec i Twoje maja duże szanse. Zresztą ... od czegoś trzeba zacząć. Chyba większość paletkarzy tak właśnie zaczynała. Karm dobrze. Utrzymuj dobre parametry wody i powinno być OK. A czy mają za duże oko czy nie to teraz mało ważne jest.

pozdrawiam
asmi
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 14, 2011, 11:24:01 »

Dzięki. Rozumiem że na pierwszy rzut oka na chore nie wyglądają a to najważniejsze.
Będę się nimi oczywiście zajmować najlepiej jak umiem.  O wystawach zapomnę Wink

pozdrawiam Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: