Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Jaki statecznik do świetlówki na trzonek 2g11?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki statecznik do świetlówki na trzonek 2g11?  (Przeczytany 6198 razy)
papassmerf
Zainteresowany
**

« : Styczeń 18, 2011, 21:53:28 »

Jak w temacie, konkretnie do takiej świetlówki
http://allegro.pl/swietlowka-dulux-l-36w-840-osram-2g11-4-pinowa-i1407685725.html

Wystarczy zwykły 1x36w czy do tego typu są już inne sprzęty?
Fremen
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 18, 2011, 21:59:30 »

Na pewno powinien być elektroniczny, myślę, że taki do świetlówek liniowych o takiej samej mocy będzie OK, w końcu na odwrót także można stosować - od świetlówek kompaktowych do liniowych działają.
papassmerf
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 18, 2011, 22:01:05 »

A mechaniczny nie może być?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 18, 2011, 23:10:14 »

Nie mechaniczny tylko magnetyczny i może byc używany jak najbardziej nawet sklepy sprzedające owe żarówki piszą,  że mogą one chodzic też na balastach tradycyjnych ale trzeba podłączyc też starter tak jak przy normalnym podłączeniu świetlówki liniowej.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 22, 2011, 17:42:12 »

Stary wątek ale mam problem. Zaczynam bawić się z akwarystyką morską, jak narazie jest baniak z żywym piachem i wodą z działającego zbiornika oraz rurówki i reterebelle. Kupiłem świetlówkę 2G11 (kompaktowa) 36W, kupiłem dławik magnetyczny 36W (tani a akwa morskie kosztuje w 3 i trochę, wolę wydać to na skałę niż na elektroniczny dławik...) oraz starter na jedną świetlówkę 4-65,80W. Problem polega na tym, że po załączeniu "całości" świtlówka przez ok minutę miga ale do czasu kiedy szkło przy trzonku nie zagrzeje się tak mocno, że nie da się go dotknąć a statecznik (dławik) nie zrobi się letni, kiedy właśnie "podzespoły" się zagrzeją, świetlówka przestaje migać i świeci jak by nigdy nic, tak jest za każdym razem. Myślałem kupić starter na kilka świetlówek ale już jest zapóźno i byłem tylko w jednym sklepie a tam mają max 22W. Powiedzcie mi co zrobić? Co jest nie tak? Do środy muszę mieć sprawę rozwiązaną bo jadę po żywą skałę, korale i "ekipę czyszczącą".

250L słodkie
540L + 112L morskie
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 22, 2011, 22:03:27 »

Widzisz przy statecznikach magnetycznych tak właśnie się zachowują czy to świetlówki liniowe czy kompaktowe. Statecznik się grzeje a świetlówki mrugają  i nic na to nie poradzisz. Co do mrugania to starter na mniejszy prąd powinien pomóc np. 4-65W najlepiej firmy Philips S 10. Lepszym rozwiązaniem było by dac 2x24W w kompakcie o trzonku 2G11 i elektronikę z kompaktów 2x26W.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 22, 2011, 22:43:59 »

Kompaktu nie zmienię bo dałem za niego 65zł a nie stać mnie na zmianę, świetlówka jest nowa.
Czyli jaki starter proponujesz dać? Ja myślałem żeby spróbować dać starter na dwie świetlówki (nie single tylko series).
Mi nie przeszkadza to że świetlówka liniowa sobie kilka razy mrugnie zanim się zaświeci ale ta mruga przez ok. minutę, boję się, że się spali...

250L słodkie
540L + 112L morskie
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 22, 2011, 23:35:20 »

Jak byś miał jakąś starą świetlówkę  o trzonku G23 to można by na takim odpalic powinno bez problemu pasowac i nie mrugac. Możesz spóbowac tego podwójnego startery nie są drogie więc warto spróbowac.
Jaki masz ten statecznik na 36W? czy na 40W?

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 23, 2011, 09:15:46 »

Podłączałem świetlówkę do statecznika 36 i 40W i na oby dwóch jest to samo.
Jutro jadę do sklepu po starter do dwóch świetlówek.
Nie mam świetlówki na G23.
Czy takie miganie przez minutę spowoduje spalenie się świetlówki ew. skróci jej żywotność??
Dzięki za pomoc Smiley

Edit:
Mierzyłem ile czasu potrzebuje świetlówka żeby się zaświecić (czas migania) i wynosi ponad 2 minuty ok 2minuty i 5 sekund. To jest bardzo długo... Zwykłe liniowe niekiedy nawet w ogóle mi nie migają a jak już to 3 razy pomiga i się zaświeca a ta... Coś jest nie tak, znajomy uważa, że wina statecznika, moim zdaniem starter dlatego będę próbował ze starterami. Kupię starter na dwie świetlówki i starter tylko na 36W, zobaczymy co z tego wyjdzie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2011, 10:09:23 wysłane przez Marcin14 » Zapisane

250L słodkie
540L + 112L morskie
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 23, 2011, 12:02:52 »

Czy takie miganie przez minutę spowoduje spalenie się świetlówki ew. skróci jej żywotność??

Raczej skróci żywotność (tak szybko nie powinna się przepalic ale mruganie przez 2 minuty może byc naprawdę szkodliwe). Jedynie co możesz spróbowac to skrócić maksymalnie przewody do startera to może szybciej odpali daj też przy okazji cieńsze przewody wg mnie gdzieś idzie za duży opór prądu. Statecznika bym nie winił bo kompakta odpala więc raczej jest sprawny.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2011, 12:05:46 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 23, 2011, 12:05:54 »

Co prawda wszędzie dawałem grube przewody i w miarę długie, do startera też bi chciałem go schować w pokrywie (muszę ją dopiero zrobić) dlatego dałem go na długich przewodach. Pójdę teraz do warsztatu i założę cienkie i krótkie przeowdy. Za jakieś 30minut dam znać jakie rezultaty Smiley
Dzięki Smiley

EDIT:

No więc skróciłem kable (mam przylutowane do świetlówki bo nie mam oprawki a w przyszłości myślę zrobić lampę ledową, w sumie wcale nie tak dużo wychodzi a połowę diód mam więc...) i świetlówka się prędzej zapala i nie miga już tak szybko tylko dłużej trwa "świecenie w czasie mignięcia" -nie wiem czy tu mnie zrozumiesz ale nie wiem jak to opisać.
Znalazłem sposób jak ją od razu zapalić: bawiłem się starterem i gdy sobie migała wykręciłem starter i od razu zaczęła świecić, więc zrobiłem próbę: na wykręconym starterze nie zaświeci się-nawet nie mrugnie... to chyba oczywiste xD... więc wkręciłem starter, włożyłem wtyczkę do sieci i jak zwykle zaczynała mrugać, gdy mrugła (trafiałem w oświecenie się podczas mrugania) wykręcałem starter i świeci. Jak nie znajdzie się jakiś sposób to zamontuję na kablu włącznik i najpierw będę wkładał wtyczkę do sieci a później wyłączał starter. Jak masz jeszcze jakiś pomysł to napisz bo jak mnie w domu nie będzie akwa musi być w pełni zautomatyzowane, a nie będzie mnie przynajmniej 10 dni :/...

EDIT:

Kupiłem starter PHILIPS S10 na 36W i świetlówka załącza się w 10 sekund (dzisiaj pierwsze uruchomienie, wszysko zimne nic nie było prędzej włączane) więc uważam, że jest w miarę ok, ale prawda jest taka że 10s to i tak dużo :/
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2011, 09:06:20 wysłane przez Marcin14 » Zapisane

250L słodkie
540L + 112L morskie
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 24, 2011, 12:28:47 »

Sposób może i dobry z tym włącznikiem tylko mechanicznie ciężko było by zgrac aby akurat się wyłączył w fazie świecenia.
Myślę, że to 10s i tak jest lepsze niż 2 min z hakiem (12 razy krócej). Tak z ciekawości mam światełko  T8  36W na strychu i tak odpalają się w jakieś 4-5 sec. Tylko świetlówki mam zwykłe Osramki 640 za 6 zł od sztuki. Może faktycznie ten statecznik jest jakiś mulasty spróbuj podłączyc jak masz gdzieś może T8 36 W i zmierzyc jak szybko odpala na niej.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2011, 20:13:56 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 24, 2011, 12:47:21 »

Podłączałem świetlówkę 18W i trochę dłużej się zaświecała na tym stateczniku 36W niż na innym stateczniku. Myślę, że tak jak mówisz statecznik jest kiespki i w dodatku kompakt zazwyczaj pracuje ze statecznikiem elektronicznym. Dzięki za wszystko Smiley
Pozdrawiam,
Marcin

250L słodkie
540L + 112L morskie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: