Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Problem z glonami nitkowymi oraz brakiem wzrostu roslin
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z glonami nitkowymi oraz brakiem wzrostu roslin  (Przeczytany 7453 razy)
rav80
Nowy
*

« Odpowiedz #30 : Czerwiec 10, 2011, 17:36:16 »

Dziś zrobiłem testy:
NO3 20 mg/l  Smiley
NO2 0 mg/l
pH 7,5
GH 22  Huh
KH 8
Czy w związku z tym zmieniać coś w dawkach?
Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale celowo od dwóch tygodni nie podmieniałem wody. Dziś podmieniam 30%
Niektóre rośliny wyraźnie ruszyły tyle że czubki ładnie wypuszczają a dolne części marnieją.  Niektóre natomiast nadal stoją w miejscu.
Glony niestety nie ustępują, szczególnie nitki.
rav80
Nowy
*

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 23, 2011, 10:17:08 »

Jeśli chcesz stosować metodę EI, to raczej bez podawania CO2 się nie obędzie.

Jeśli nie będzie Co2 to początkowo podnieś NO3-10mg/l , K- 15mg/l (nie masz K2SO4) , PO4 - 0,8 mg/l , Mg- 6mg/l  a micro aby Fe było 0,2-0,3 mg/l
potem obserwując rośliny można zwiększać dawki (choć bez CO2 może nie byc takiej potrzeby)

może jednak pokuś się o bimbrownię

tu masz kalkulator do obliczania stężęń, najlepiej wszystkie sole rozrób osobno.

http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem.php

tomes,
czy podane przez Ciebie dawki macro i micro to dawki tygodniowe (tzn. od podmiany do podmiany)?
Po tygodniu stosowania soli, nie było poprawy i pokusiłem się o bimbrownię. To było to, rośliny wyraźnie ruszyły i ładnie bomblują a nitki znikają.
Czy masz doświadczenie z walką z krasnorostami?
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 23, 2011, 12:08:53 »

czy podane przez Ciebie dawki macro i micro to dawki tygodniowe (tzn. od podmiany do podmiany)?

tak, to dawki tygodniowe 

Czy masz doświadczenie z walką z krasnorostami?

osobiście nie miałem krasnorostów

powinieneś dbać o jak najmniejsze wahania CO2, stosuje się tez wywar z zielonej herbaty

Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: