Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Glonojad zbrojnik  (Przeczytany 6212 razy)
Roki
Nowy
*

« : Czerwiec 29, 2011, 21:45:20 »

Witam,
od dłuższego czasu mam problem z utrzymaniem glonojadów. Kilka miesięcy temu kupiłem 2 glonojady, które padły po 2 dniach. Wykonałem standardowe czynności, czyli włożenie folii z rybą do akwarium (po ostrożnym opłukaniu folii, aby ewentualny bród nie dostał się do akwarium). Odczekałem 20-60 minut. Następnie odlałem wodę do drugiego 20l akwarium, a następnie odłowiłem rybę i przeniosłem do głównego zbiornika. Na początku pomyślałem, że to tak na początku i postanowiłem kupić następną parę. Postanowiłem także zakupić 10l wody osmotycznej, aby polepszyć warunki, bo pH miałem zawyżone. Ryby utrzymały się przez kilka dni padając w odstępach 1 dnia. Strasznie mnie to zdenerwowało. Odczekałem trochę czasu podmieniając co jakiś czas wodę na osmotyczną. Mniej więcej 60% wody zbiornika pochodziła ze sklepu. Postanowiłem jeszcze raz zaryzykować i kupiłem jedną sztukę. Zdziwiło mnie, to bo minął tydzień, dwa, a glonuś śmiga dalej. Dziś po miesiącu padł mi ponownie. Tydzień temu podmieniłem wodę... Tym razem wodę wlałem z kranu. Woda była odstana i powinna być idealna. Tak samo jak poprzednia z przed 2 tygodni. Co do obsady, to zbiornik ma 60l. Obecnie na pokładzie mam 2 kirysy albinosy, 6 mieczyków (w tym 4 małe ok. 2,5 - 3 cm), oraz 20 małych molinezji (2-3 miesiące życia, ok. 2- 2,5 cm). Słyszałem kiedyś, że na 1 cm ryby przypada 1l wody. Obecnie ten limit przekroczyłem, ale molinezje chce sprzedać lub oddać znajomemu jak podrosną. Wracając do tematu. Posiadam także filtr Aquael Unimax 150 Professional, który chodzi od miesiąca. Od tej pory akwarium jest bardzo czyste i woda wygląda jak kryształ. Mam także kilka gatunków roślin z którymi także mam mały problem. Kupiłem świetlówkę, która jest przyjazna roślinom, mam także podłoże, które jest przygotowane specjalnie pod nie. Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że te 2 sprawy mają ze sobą coś wspólnego. Wspomnę jeszcze, że ryby ostatnio przechodziły leczenie, bo na większych mieczykach wyskoczyła wysypka (jak manna dla dzieci), co świadczy o ospie. Leczenie zostało podjęte natychmiastowo po wykryciu choroby. Wszelkie procedury zostały zastosowane. Lek nazywa się Sera Costaforte 50ml. Kuracja zakończyła się ponad 2 tygodnie temu. Odpowiadam na wszystkie pytania odnośnie mojego akwarium.

Linki:
Glonojad - http://www.superakwarium.pl/galeria/images/4ab576ca0bb5f627939dfec11697089b1255870680.JPG
Aquael Unimax 150 Professional - http://www.aquael.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=133&Itemid=323&lang=pl
Sera Costaforte 50ml - http://www.rotala.pl/p1065_c13_sera_costaforte_50ml_srodek_chroniacy_przed_ospa_rybia.html

Jeśli linki łamią regulamin, to proszę o skasowanie ostatniej części.
Pozdrawiam
Tomaha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 30, 2011, 09:01:48 »

na 1 cm ryby przypada 1l wody.
To bzdura jest nawet o tym temat na forum.
Zbojniki na przyklad potrzebuja glownie powierzchnie dna.

Skoro piszesz ze masz wiecej rybek(nie ze przerybione ale poprostu wiecej) to szybciej wzrasta poziom No2 i NO3 wiec i czesciej musisz podmieniac wode,rybki mogly zdechnac ze wzglredu na zawysoki ich poziom.Jednak to niewyjasnia tych ktore zdechly po dwoch dniach.
Czy to nowy  zbornik?Czy wpusciles ryby odrazu po zalozeniu akwa czy akwarium przeszlo tygodniowy okres przygotowawczy(akwa funkcjonuje w tym okresie normalnie tyle ze nie ma ryb)

Moze byc tak jezeli akwarium jest nowe .Najpierw rybki zdechly z powodu ze skwarium nie przeszlo okresu przygtowawczego potem rybki  mogly zdechnac z zatrucia sie No2 i No3.
Jednak to tylko zalozenie.
Jezeli zbiornik nie jest nowy  to pierwsze rybki mogly buc wpuszczone do starej wody.

Albo dla zbrojnikow poprostu nie masz warunkow.Zrob zdjecie calego akwarium.

Pozniejsze zdychanie zbrojnikow to moga byc te powiklania z ospa.
Chyba ze najpierw kupiles jakies lewe a pozniejsze zdychanie to powiklania choroby.

Zapraszam na forum zbrojnikowe:
http://zbrojnik.xup.pl
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 30, 2011, 09:10:16 »

Mieszając wodą tak jak do tej pory, nic dobrego ci nie wyjdzie. W ogóle masz jakiś cel w tym żeby raz lać wodę z kranu, innym razem RO? Do czego dążysz?

Po drugie, jak często robisz standardowe 'podmianki'? czy w trakcie tego miesiąca kiedy zbrojnikowi udało się żyć woda była przez ciebie podmieniana?

Po trzecie, daruj sobie zbrojnika niebieskiego w tak małym akwarium - jest zdecydowanie za dużą rybą - jeśli liczysz na to, że będzie zjadał glony to się właśnie przeliczyłeś Wink jego też trzeba karmić, a glony to ostatnia deska ratunku dla niego i to nie wszystkie glony.

Aby nie mówić tylko 'tego nie wolno' proponuję w kolejności:
- dociec co się dzieje złego w akwarium - stawiam na wysokie poziomy NO2 i/lub NO3 z powodu przerybienia,
- zdecydować się na jakąś konkretną twardość i pH i się tego trzymać - wg tego dobrać ryby,
- zredukować obsadę do rozsądnej - forumowicze na pewno pomogą,
- dosadzić roślin i zadbać o ich kondycję - zdrowe rośliny to zdrowe akwarium,
- jak glony pojawiają się na szybie to (poza normalnym dbaniem o akwarium) najskuteczniejsza jest żyletka na długiej rączce,
- jeśli glony pojawiają się na roślinach to najskuteczniejsze są krewetki miniaturowe - przy spokojnych i małych rybach mogą być Red Cherry lub inne kolory z gatunku  neocaridina heteropoda, przy większych rybkach lepiej się sprawdzą krewetki Amano bo są większe.

Pamiętaj o kolejności prac - nie zaczynaj od końca bo krewetki są delikatniejsze niż zbrojniki niebieskie i padną na pewno. No i czytaj - pytaj - czytaj - zapamiętuj Smiley

Roki
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 30, 2011, 10:10:15 »

Wodę mieszałem, bo miałem bardzo wysokie pH i walczę z tym. Dolewając wodę osmotyczną poziom pH wody oraz NO2, NO3 spadało. Zrobiłem test wody i podaje obecne warunki jakie mają ryby. Wodę podmieniam co jakiś czas, tydzień, dwa po 5 litrów. Gdy podłączyłem filtr musiałem mieć przygotowane 5l w zapasie, bo tyle na wstęp zasysa ten filtr. Filtr podłączyłem 24 maja, więc do tej pory zdążyłem podmienić wodę 2-3 razy. Jak widać po odstawieniu wody ze sklepu na tą z kranu pH podskoczyło. W ciągu 1 miesiąca pH wzrosło o ponad 1 wartość. W dniu wlania ostatniego baniaka wody osmotycznej pH wynosiło 6.

NN3 mg/l - 10
NO2 mg/l - 0
gH - >10 stopni d
kH - 6 stopni d
pH - 7,2 - 7,6

Zdjęcie akwarium:
http://imageshack.us/photo/my-images/841/dsc00001hx.jpg/
Tomaha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 30, 2011, 10:24:20 »

Musisz zmieniac wose po wiecej niz 5 l.
Ja do swojej 60l podmieniam co tydzien po 20l.A mam mniej ryb.

Dla zbrojnikow musza byc jakies kryjowki,itp.
Nie wiem czy dokarmiasz zbrojniki specjalnymi tabletkami.Jezeli nie to zacznij.Dawaj im rownierz warzywa:marchewke,ogorka,ziemniaka.Tylko pamietaj zeby wyciagnac resztki warzyw z wody.

Ph-no moze byc moglo by byc troszke nizsze
Kh-radzilbym troszke wyzsze
No3-stanowczo zawysokie

Zle napisales No3

Tak wogule to zbiornik ladny,jednak pasowalo by wiecej roslin na tyl.
I nie wiem co to za doniczka na srodku.Problem z ukorzenieniem rosliny?

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 30, 2011, 11:54:11 »

Olej to RO i skakanie poziomem pH. Najgorsze co możesz swoim rybom zafundować to skoki w granicach 7 - czyli raz woda poniżej (kwaśna) a raz powyżej (zasadowa) to wykończy nawet najwytrwalszego zawodnika. Zdecydowanie lepiej będą się czuły w pH powyżej 7 a nawet 7,5 - to nie są ryby z odłowu a naturalnych warunków i tak im nie zafundujesz w takim akwarium.

Zredukuj obsadę z pomocą forumowiczów => http://www.akwarium.net.pl/forum/obsady/
Zadbaj o rośliny bo masz ich 10 razy za mało - polecam dział 'giełda'.
Podmieniaj regularnie wodę w ilości około 20% tygodniowo.

Będzie dobrze Smiley
Roki
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 30, 2011, 17:04:53 »

To w takim razie problem na temat ryb rozwiązany, teraz pozostaje jeszcze sprawa rozwoju roślin. Nie chcą mi rosną. Co do tej całej "doniczki", to jest to kokos, a w środku jest lotos, jednak nie chce rosnąć. Kolejną sprawą jest wysoki poziom NO3. Macie jakieś sprawdzone sposoby na uregulowanie tego poziomu?

A i jeszcze sobie przypomniałem jedno. Jakie warunki powinien utrzymać w tym akwarium. Co dokupić, zabrać, no i oczywiście karmienie ryb. Czytałem w tym temacie na temat tabletek oraz warzyw. Jaki jest koszt takich tabletek i czy stosować je dla wszystkich rybek, czy raczej sam glonojad będzie to jadł. Jeszcze warzywa. Co ile czasu wrzucać świeże kawałki i wyciągać te stare?
Tomaha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Lipiec 01, 2011, 10:42:28 »

Zemy zmniejszyc No3 musisz czesciej podmieniac wode.

Tabletki dla zbrojnikow (takie zwykle)nie sa zbyt drogie.Sa jeszcze droszsze rodzaje takich tabletek ale to dla duzych zbrojnikow np.L18.
Wazywa wyciagaj jak ryby straca zainteresowanie nimi.No i w miare razsadku nie trzymaj i ch zbyt dlugo.

Pytasz czy dawac te tabletki tylko zbrojnikom.tabletki opadaja na dno,ale inne ryby tez je jedza.rzucaj na dno tabletki ale nie przejmuj sie jak inne ryby bda jadly.

Marnienie roslin.Ja stosuje nawoz EasyCarbo i wdze ze powaga.Dodatkowo jest to sroden na glony(wystarczy wlewac 2 razy dziennie,na opakowaniu wszystko jest napisane)
I kup duzo roslin.Ta tryg w szczegolnosci.Bo jak kupisz tyle ile wydaje ci sie ze potrzeba to polowa z tego moze zmarbiec wiec kup troche wiecej.Polecam gieldy akwarystyczne.Jest taniej.

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Lipiec 01, 2011, 11:14:30 »

Zemy zmniejszyc No3 musisz czesciej podmieniac wode.
Oraz dosadzić roślin, które szybko rosną.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2011, 14:04:47 wysłane przez gosieks83 » Zapisane
Roki
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 01, 2011, 14:00:15 »

W takim razie jakie rośliny polecacie. Oczywiście takie, które szybko rosną i ładnie wyglądają Smiley
Tomaha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 01, 2011, 15:21:12 »

Nak na tyl mozesz dac moczarke argertynska albo kanadyjska.(polecam argentyjska bo ladniesza ale trudniejj ja dostac).
Ja ci dalej chyba nie poradze bo nieznam sie zabardzo na roslinach.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: