Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z zielenicami kolonijnymi  (Przeczytany 2708 razy)
Boomer
Zainteresowany
**

« : Lipiec 20, 2011, 18:35:49 »

Witam

Problem dotyczy mojego nowego 112 L akwarium.
W skrócie przedstawię o co chodzi.
Mam problem z zielonym pyłem oraz zielonymi kropkami na szybach które również przeniosły się na liście niektórych roślin.
Walczę z tym już od dwóch tygodni i tak naprawdę sam nie wiem jak wygrać.

Woda do podmian z kranu o następujących parametrach:
NO3 - 26 ppm, Mg - 4 ppm, K - bliskie zera, Ca - około 91 ppm, PO4 - bliskie zera, Fe - bliskie zera
Przynajmniej tak wynika z testów które podają wodociągi.
http://www.pwik.czest.pl/gfx/pwik/files/bszymaniec/redziny__ii_polr._2010r.pdf - link do testów wody od wodociągów

Zrobiłem 50 % podmiany wody.
Wszystkie zielenice które mogłem z szyb usunąłem. Zarażone liście pousuwałem.

Co zrobić żeby uniknąć kolejnego wysypu.

1.Tj. czy w ogóle podawać azot przy stężeniu w wodzie do podmiany 26 ppm ?(stężenie azotu przed podmianą 30 ppm- test jbl'a), czy może lepiej jeszcze zbić azot do 15 ppm. Mam możliwość zastosowania filtra RO.
Oczywiście stężenie aztou w samej wodzie wynosi już 26 ppm a oprócz tego w zbiorniku dochodzi do wytwarzania NO3 poprzez obsadę.
2. Ile ewentualnie podać do tego fosforu ?(przed podmianą stężenie fosforu wynosiło 0,4 ppm - test jbla)
3. Ile potasu ?
4. Ile magnezu jeśli jego stężenie w wodzie wynosi 4 ppm, natomiast Ca w wodzie to 90 ppm. ?
5. Jakie dawki mikro, jeśli posiadam mikro intermagu ?

Bardzo proszę o pomoc.  

Co radzicie ?

Dodam że bimbrownia zasuwa na maksa i z indykatora wynika, że stężenie CO2 wynosi około 20-30 ppm.
Staram się systematycznie co tydzień wymieniać zacier żeby poziom CO2 nie spadł. Oprócz tego leję 4 ml easy carbo dziennie. Co do samego obsadzenia baniaka, to praktycznie same rośliny trawnikowe posadzone na całym obszarze dna oraz dwa drzewka obsadzone feniksem oraz subwastrengiem.

Powiem jeszcze, że roślinki ładnie bąblują ale razem z nimi to cholerne zielone ustrojstwo ;/

pozdrawiam
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 20, 2011, 19:17:47 »

zielenice kolonijne występuja przy niskim PO4 / lub braku/

z moich obserwacji wynika że najlepsze efekty daje:

no3 -15 ppm, po4 -1ppm, k-10 ppm, mg - 8 ppm , fe z inermagu - 0,3-0,4 ppm

ustal sobie jakieś dawki stosuj sie do nich 3 tyg. nic nie zmieniając i będzie ok.

najgorzej ciągle coś zmieniać, roślina musi się przyzwyczaić, a to trwa

na ciągłych kombinacjach to tylko glony skorzystają

Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 20, 2011, 22:32:54 »

Ok, dzięki za odpowiedź.

Tylko teraz pytanie.

Stężenia które podajesz, mam dodatkowo podać do tego co mam wodzie, czyli
tak jak wyżej pisałem NO3 - 26 ppm Mg -4 K- 0 PO4 - 0 oraz Fe- 0, czy
doprowadzić wodę do takich stężeń tj. pomieszać kran z RO tak żeby NO3 zbić do 15 ppm
natomiast Mg uzupełnić do 8 i to samo z PO4, K oraz Fe ?

Ah, no i podawać to jeden raz w tygodniu zaraz po podmianie, czy dawki rozbić na kilka dni ?

Mógłbyś bardziej szczegółowo ? Smiley

Dziękuję.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #3 : Lipiec 21, 2011, 01:01:07 »

Mając wodę z taka ilością no3 stosowałbym metodę EI tworząc nawóz uwzgledniajacy zawartość konkretnych pierwsiastków w wodzie. Tu poczytaj więcej.

Pozdrawiam, R.
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 21, 2011, 12:44:32 »

Czytałem, to chyba ze 3 razy i po zastosowaniu tejże metody nastąpił wysyp zielonego ustrojstwa. Nie wiem właśnie czy nie przeholowałem z NO3 lub z PO4 albo może z mikro, dlatego pytam jakie rozwiązanie będzie najbezpieczniejsze.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: