Hej jest taki problem bo mam narybek molinezji i zauważyłam na jednej białe kropki a na innej taka jak by mgle na oku i tez białe kropki i wszystkie tak sie obcierają dziwnie pływają wiec chyba cale stado jest zarażone tak sadze . Chociaz u nie których nie widzę jeszcze i tu jest pytanie
co mam zrobić bo nie mam innego akwa gdzie mogla bym odzielic chore od zdrowych ( chodź nie wiem czy sa tam zdrowe ) i tu jest do WAS pytanie co byście mi polecili czym je leczyć cos co naprawdę pomoże .

przeczytałam watek ze ktoś wyleczy sola niejodowana a oto co on tam pisał
"ospa rybia: moje neonki i tylko one maja ospę rybią, wcześniej używałem leku ze sklepu według instrukcji czyli wlewasz dawkę leku, po 24 godzinach dosypujesz taka samą i po następnych 24 godzinach podmieniasz wodę, następnie filtrujesz przez węgiel. Po tym zabiegu kropki znikły, ale na krótko - zapewne nie zabiło wszystkich pasożytów. Teraz leczę ospę rybia solą niejodowana, już prawie tydzień rybki pływają w soli, kropki znikają pomału w dawce 1 łyżeczka soli na 5 litrów wody, temperatura w akwarium 27 stopni. Po zniknięciu kropek mam zamiar podnieś temperaturę do 29-30 stopni i tak trzymać około 3 dni. Sposób z sola znaleziony w necie...ponoć skuteczny i mniej szkodliwy "
czy to naprawdę pomoże czy mi ryby pozabija czy cos