Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ospa co radzicie  (Przeczytany 11778 razy)
ewciarzek
Zainteresowany
**

-.-"

« : Luty 28, 2011, 17:45:30 »

Hej jest taki problem bo mam narybek molinezji i zauważyłam na jednej białe kropki a na innej taka jak by mgle na oku i tez białe kropki i wszystkie tak sie obcierają dziwnie pływają wiec chyba cale stado jest zarażone tak sadze .    Chociaz u nie których nie widzę jeszcze i tu jest pytanie

co mam zrobić bo nie mam innego akwa gdzie mogla bym odzielic chore od zdrowych ( chodź nie wiem czy sa tam zdrowe )    i tu jest do WAS pytanie co byście mi polecili czym je leczyć  cos co naprawdę pomoże .  Wink
przeczytałam watek ze ktoś wyleczy sola niejodowana a oto co on tam pisał

"ospa rybia: moje neonki i tylko one maja ospę rybią, wcześniej używałem leku ze sklepu według instrukcji czyli wlewasz dawkę leku, po 24 godzinach dosypujesz taka samą i po następnych 24 godzinach podmieniasz wodę, następnie filtrujesz przez węgiel. Po tym zabiegu kropki znikły, ale na krótko - zapewne nie zabiło wszystkich pasożytów. Teraz leczę ospę rybia solą niejodowana, już prawie tydzień rybki pływają w soli, kropki znikają pomału w dawce 1 łyżeczka soli na 5 litrów wody, temperatura w akwarium 27 stopni. Po zniknięciu kropek mam zamiar podnieś temperaturę do 29-30 stopni i tak trzymać około 3 dni. Sposób z sola znaleziony w necie...ponoć skuteczny i mniej szkodliwy "

czy to naprawdę pomoże czy mi ryby pozabija czy cos
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #1 : Luty 28, 2011, 18:05:57 »

Kiedyś leczyłem ospę przez włączenie natleniania i podniesienie temperatury do 30 stopni na dwa dni. Nie stosowałem przy tym żadnej chemii.

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
rainbow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 28, 2011, 19:25:45 »

chemii nie polecam , grzałkę na 30c i dodaj soli kuchennej nie jodowanej (zalezy ile masz litrów , 1 mała łyżka na 10l ), włącz silne napowietrzanie , to mój sprawdzony sposób , ospa przechodzi po 2 dniach
ewciarzek
Zainteresowany
**

-.-"

« Odpowiedz #3 : Luty 28, 2011, 19:41:33 »

aha   a czy te łyżeczki maja być czubate czy takie płaskie ??  i mam je wsypać normalnie do akwa wymieszać  i niech sobie pływają w iej ?? nic im sie nie stanie  ??

A jak jedna z nich nie ma oka (  nie mam pojęcia co sie stało ) to nic jej to nie zaszkodzi  ?

a akwarium wymiary są   DŁUGOŚĆ  : 40 CM  ,  SZEROKOŚĆ   : 25CM ,  WYSOKOŚĆ   : 25 CM
 to czyli jaka pojemność jest tego akwa  ??
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #4 : Luty 28, 2011, 19:46:27 »

Co do pojemności policz sama:
dł x szer x wys /1000 = pojemność.

Co do soli niejodowanej - ma właściwości dezynfekujące. Wsyp płaską łyżeczkę na 10 litrów wody (wcześniej warto sól rozpuścić w wodzie).
Jeśli jedna z ryb nie ma oka, a rana jest świeża, to no cóż - moim zdaniem komfortowych warunków rybka mieć nie będzie (będzie "boleć i szczypać"). Musisz rybę poobserwować po dodaniu soli.

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
Grzemp
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 28, 2011, 21:56:54 »

Sposób z solą polecam sam uzywałem go kilka raz Wink

Profilowane 60l
Kotnik 20l
Smiley
ewciarzek
Zainteresowany
**

-.-"

« Odpowiedz #6 : Luty 28, 2011, 22:23:46 »

Rybka już dłuży czas bez oka  znakomicie sobie radzi xD 

A załóżmy jak wyzdrowieją to  mam podmienić wodę ??  i jak tak to jak po 2 - 3  dniach nie  zauważę kropek to mam podmienić czy poczekać jeszcze kilka dni ;] ?? pytam tak bo nie chce zrobić jakiegoś błędu ;p
cherrypassion
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Maj 29, 2011, 16:48:53 »

rgaba20
Zobacz profil Email Prywatna wiadomość (Online)

Odp: Ospa co radzicie
« Odpowiedz #7 : Dzisiaj o 16:54:30 »
   Odpowiedz cytując Modyfikuj wiadomość Usuń wiadomość Daj ostrzeżenie Podziel wątek
Podłączam sie do tematu:)
Dziś zauważyłam właśnie białe kropki na rybkach , tylko nie wszystkie je mają, mam odseparować chore od zdrowych ?? Czy leczyć wszystkie w ogólnym?? Jestem skołowana.
 Obsada:
3 mieczyki( zaczynaja chorować)
3 danio (nie ma objawów)
2 kosiarki ( zdrowe one prawdopodobnie zapoczątkowały chorobę)
1 glonojad
9 mieczyków (wszystkie chore)
 Jakie zasotoSwać leczenie??
opcje:
1) Podawanie CMF Tropical zgodnie z instrukcją i podwyższenie temp.
2) dodać sol kuchenną i podwyższyć temp wody?? tak jak  radził rainbow??
Jestem w kropce

mała korekta posiadam 9 neonków:)
akwarium ogólne:
podałam 6ml CMF i podwyższyłam temp z 26 stopni do 28 stopni C, stale napowietrzam, a filter wyłączyłam
Mam nadzieję że dobrze postępuję. Wsypać sól tak dla lepszego efektu???
Proszę o szybka odpowiedź
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2011, 21:02:41 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
akwa
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 03, 2011, 18:33:23 »

Rodzę zakupić lekarstwo zieleń i podwyższyć temperatyre do 29stopni wyłączyć filter i włączyć pąpkę po godzinie włączyć filter (najlepiej z węglem na 2 dnipuzniej wyciagnąć) i poczekać kilka dni i opserwować czy chocoba przechodzi.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 03, 2011, 19:53:52 »

Rodzę zakupić lekarstwo zieleń i podwyższyć temperatyre do 29stopni wyłączyć filter i włączyć pąpkę po godzinie włączyć filter (najlepiej z węglem na 2 dnipuzniej wyciagnąć) i poczekać kilka dni i opserwować czy chocoba przechodzi.
Pytanie za 100 pkt, co się stanie z nitryfikacją po godzinie postoju filtra?

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 06, 2011, 11:32:29 »

Pytanie za 100 pkt, co się stanie z nitryfikacją po godzinie postoju filtra?

Zależy od filtra i wkładów. Albo nic ... albo wszystko padnie. Jeśli nie możesz użyć filtra w akwarium zawsze go można puścić na wiaderku z wodą.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 06, 2011, 11:55:06 »

Zależy od filtra i wkładów. Albo nic ... albo wszystko padnie.
W godzine to raczej nie ma szans by nic się nie stało. Masz jednak racje, dużo zależy od filtra i wkładów.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 06, 2011, 12:04:55 »

Zależy od filtra i wkładów. Albo nic ... albo wszystko padnie.
W godzine to raczej nie ma szans by nic się nie stało. Masz jednak racje, dużo zależy od filtra i wkładów.

Nic w sensie nic poważnego Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: