1988ona
Zainteresowany

|
 |
« : Marzec 19, 2009, 13:53:29 » |
|
Witam! Jestem nowa na tym forum. Chciałam się przywitać oraz poprosić o radę. Około miesiąca temu zakupiłam do swojego 20 litrowego akwarium 4 rybki. 2kiryski i 2 welony. (kapturek i złota rybka). Najpierw padł kirysek (od samego początku prawie w ogólne się nie ruszał i miał poobgryzane płetwy). W innym sklepie dokupiłam nowego kiryska. Po tygodniu padła mi największa rybka- złota welonka. Kolejnego welona nie kupowałam, ponieważ doczytałam, że 20 litrów to zdecydowanie za mało nawet na 1 welona, tak więc został mi kapturek i dwa kiryski. Dodam, że to kiryski sterbai. Dość długo czytałam to forum i zwróciłam uwagę, na to, że forumowicze mają zazwyczaj kiryski spiżowe czy panda. Mało jest mowy o tych moim zdaniem najpiękniejszych- sterbai. Wiem, że moje kiryski są młode, łącznie z ogonem mierzą (ten starszy)ok 3cm i 4cm (ten młodszy). Mam w akwarium pięknie i szybko rosnącą moczarkę ( akwarium nie jest ogrzewane, wieczorami i w pochmurne dni oświetlam je lampką biurkową skierowaną w jednym z naroży- zauważyłam, że kapturek wieczorem chowa się pod filtr gdzie ejst trochę cienia, więc wtedy odsuwam lampkę, działa w nim filtr dla akwariów od 35-60l z napowietrzaczem), różnokolorowy żwirem (odcienie szarości) i różnego rodzaju kamienie. Kiedyś w takich warunkach bez problemu tarły mi się pielęgnice zebry, a teraz chciałabym rozmnożyć te kirysy. Nie wiem jednak, czy nie są one za młode i jakiej są płci. Czytałam, że samice są okrąglejsze, większe i mają krótsze płetwy brzuszne, samce na odwrót, jednak nie wiem czy to się też tyczy kirysków sterbai, ponieważ u mnie jeden jest mniejszy, okrąglejszy z dłuższymi płetwami brzusznymi, a drugi jest większy, smuklejszy i ma chyba krótsze te płetwy. Dziś dolałam im chłodniejszej wody, dolałam odpowiednio ESKLARINU, do odstresowania ryb i uzdatnienia wody wodociągowej, ale moje kirysy nie pobudziły się, wręcz przeciwnie, nie pływają nawet obok siebie. Co robię źle? Czy uda mi się je rozmnożyć w krótkim czasie? Prosze o radę! Dołączam dwa zdjęcia: http://i39.tinypic.com/2d8fhj4.jpghttp://s5.tinypic.com/154y1qt.jpgDodam jeszcze, że rybki bardzo się lubią, kiryski chowają się pod welonem, lub robią kółka w okół niej na szybie, a jeśli nie pływają z kapturkiem, to leżą na sobie, lub pływają razem
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2009, 13:57:12 wysłane przez 1988ona »
|
|
|
|
|
|
sircula
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 19, 2009, 14:02:37 » |
|
Czesc powiem szczerze, że po obejrzeniu fotek to Twoj post powinien raczej trafić do działu "Jak sprzedawcy robią w konia" ... Kirysy sterbai to duze kiryski, widziałem dorosłe piękne sztuki więc Twoje mogą być po pierwsze za młode. Po drugie warunki w Twoim akwa sa delikatnie mówiac nieodpowiednie .Masz rośline razem z watą, która jest pewnie toksyczna. W baniaku też powinna być czysta woda wolna od azotanów itp. A w szklance z welonem to raczej średnio to widzę. Z mojego punktu widzenia masz marne szanse na rozmnożenie tych rybek. Poczytaj trochę i postaraj zapewnic rybkom odpowiednie warunki. Pozdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1988ona
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 19, 2009, 14:25:33 » |
|
Toksyczna na pewno nie jest, to nie jest wata, tylko gąbeczka. Sprzedawca w sklepie powiedział, że sam ma tak zrobione akwarium, i że koszyczek zabezpiecza roślinkę, przed wyszarpaniem jej przez welonki. Woda jest czyściuteńka, filtr chodzi cały czas, jedyne co w niej pływa to pęcherzyki powietrza, choć na tej gąbeczce jest troszkę osadu zee starszych liści moczarki. Kupując te rybki, powiedzialam, jakie mam akwarium i te mi zostały doradzone. Welonka może im uniemożliwić złożenie ikry? Czy po prostu ją zje? W ciągu miesiąca planuję zakup 40 litrowego akwarium, niestety wiele większego mieć nie mogę, ponieważ szafka mi go nie udźwignie, a nie mam tak duzego pomieszczenia, żevby wstawić nową.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sircula
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 19, 2009, 14:32:05 » |
|
Toksyczna na pewno nie jest, to nie jest wata, tylko gąbeczka. Sprzedawca w sklepie powiedział, że sam ma tak zrobione akwarium.
Przeczytaj ostanie posty w wątku jak sprzedawcy robią w konia i zobacz co jeszcze doradzają, a co jest zupełnie niezgodne z podstawami akwarystyki. Na przyszłośc weź sobie do serca kolejność i jak bedziesz kupować to akwarium nowe, to najpierw zapytaj ludzi na forum co mozesz tam wsadzić i jak mniej wiecej przejsc etap dojrzewania itp...a potem idz do sklepu i konfrontuj to co Ci doradza forumowicze z tym co Ci powie sprzedawca z gąbką:) Pozdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1988ona
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 19, 2009, 14:39:32 » |
|
Tak też zrobię, dzięki za radę. Wracając do tematu, wiesz może czy już teraz odróżnię płeć? Czy to zdjęcie pomoże określić płeć rybek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Melmin
"Być Akwarystą... To Sama Przyjemność."
Stały użytkownik

Mój Bojek Którego Już Niema :(
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 19, 2009, 14:47:26 » |
|
itak nie ma o czym mówić, nie rozmnożą się bo za małe akwa a w dodatku welonka...
|
|
|
|
|
|
4 molinezje Black Molly 1 Koza 2 żałobniczki (będzie więcej) 1 sumik kasatka Traszka Chińska 1 Piskorek 10 neon inessa 2 gupiki 1 chyba skarłowaciały mieczyk (takiego dostałem na urodziny)
akwa 140L.
|
|
|
1988ona
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 19, 2009, 14:58:08 » |
|
Sircula, link który podałeś niestaty nie dziala :/.
Welonka ich w ogóle nie atakuje, nie interesuje się nimi, to raczej one pod nią podpływają, lub jak śpią to wszystkie razem.
Zamiast welonki, co mogłabym z nimi trzymać? Słyszałam, że bojownika, czy to prawda?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sircula
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2009, 15:00:54 » |
|
link dziala bez problemu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1988ona
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 27, 2009, 14:08:48 » |
|
Witam! Moje kiryski trochę podrosły. Ponawiam więc pytanie o płeć, może teraz ktoś powie na 100% czy to parka... Zdjęcia są trochę niewyraźne, ale na niektórych można conieco dojrzeć... http://img18.imageshack.us/gal.php?g=dscn1261i.jpg&via=yfrog
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 28, 2009, 22:47:21 » |
|
Akwarium nadaje się na kotnik a nie na trzymanie w nim ryb,dla tych kirysków to chociaż te marne 100 l z dużą powierzchnią dna, są to ryby ławicowe a nie samotniki więc chociaż 10 sztuk oczywiście lepiej więcej.Podłoże ładne ale nadaje się dla przylg i babek, kiryski lubią piach.Czy to parka to nie wiem samce są mniejsze i szczuplejsze samice większe i szersze.Woda jest za chłodna lubią tak około 24-26 °C.Rozmnażanie to nie mole i gupole że będą się mnożyć jak wszy.Do tarła potrzebna jest woda miękka twardość węglanowa = 0, kwaśna najlepiej przefiltrowana przez torf temperatura 26 °C grupka ryb, przewaga samców nad samicami.Nie rzucaj się z motyką na księżyc,najpierw poczytaj trochę o wymaganiach ryb i nie słuchaj jełopów w sklepach bo wiedzę mają porażającą .Najlepszy przykład dałaś sama z tą włókniną z koszyka którą zalecał sprzedawca.Owszem można trzymać rośliny w tym koszyku ale bez tej waty zamiast niej jakiś substrat dla roślin i koszyk zakopany w podłożu.Jak czegoś nie wiesz to po to jest między innymi forum żeby zadawać pytania, a nie słuchać fachowców w sklepie bo wcisną Ci wszystko sami nawet nie wiedząc czy naprawdę tak może być.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2009, 22:49:23 wysłane przez Drago »
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
1988ona
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 29, 2009, 11:54:31 » |
|
Mam już 63l
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2009, 17:26:46 wysłane przez 1988ona »
|
|
|
|
|
akaon
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 22, 2011, 17:49:12 » |
|
rozmnożenie kirysów nie jest takie łatwe. Jakie jeszcze masz ryby?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 22, 2011, 18:06:02 » |
|
akaon ten temat ma dwa lata...
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
|