Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Prętnik wyskoczył, jest słaby jak mu pomoc?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prętnik wyskoczył, jest słaby jak mu pomoc?  (Przeczytany 4975 razy)
vitekdg
Parametry
Nowy
*

« : Maj 08, 2011, 02:13:32 »

Witam

Dwa dni temu wyskoczył mi prętnik z akwarium kiedy słuchałem muzyki i miałem słuchawki na uszach wiec nie słyszałem tego, że coś sie dzieje, ale jako że przed snem ogladam zawsze rybki czy wszystkie mają sie dobrze zauważyłem że jedna leży u mnie na meblach( nie wiem ile tam leżała). Miała metne oczy ale jeszcze żyła, wrzuciłem ją szybko do wody na początku kiedy bardzo żywo zareagowała ( pewnie zwiazane to było ze stresem) ale zaraz potem uspokoiła się i widać że ją to zmeczyło. Poczekałem pół godziny dryfowała cały czas przy powieszchni wody ale widziałem że oddycha oczy już nie były metne wiec poszedłem spać. Na drugi dzień nakramiłem rybki zauważyłem żę prętnik jest teraz cały czas osowiały w ogóle nie pływa tylko dryfuje przy tafli wody i oddycha powietrzem atmosferycznym. Słyszałem żę rybki wysychaja i potrafią także przez to uszkodzić swoje skrzela, ale czytałem też że niektore z tego wychodzą ( nie wiem czy to prawda nie mam doświadczenia), wiec po prostu pomyślałem że może po prostu żę może potrzebuje czasu na dojście do siebie. Jednak dziś wieczorem kiedy zajrzałem do akwarium zobaczyłem że znowu miał metne oczy i kładł się na boku ( przez chwile przestraszyłem się że zdechł) ale zaraz po tym jak zdjołem pokrywe żywo zareagował wracając do normalnej pozycji i zaczoł dalej dryfować. Trwa to do tej pory rybka w ogolnie nie pływa nie nurkuje cały czas siedzi przy powieszchni i sie nie rusza. Temperatura wody w tej chwili to 23 stopnie C. Wode mam świerza wszystkie rybki zdrowe. Prosze o pomoc co moge zrobić żeby rybka nie zdechła? Czy faktycznie istanije możliwość żę wróci do zdrowia? Jak jej pomoc?

AKWARIUM 54l Proste,
Filtr Filtr Aquael - UniFilter 360
Moc - 3W
Max. przepustowość - 340 l/h
Pojemność akwarium - 30-100 l
Waga brutto - 0,31 kg
Wymiary - 15,2cm x 6,8cm x 5cm
Zasilanie - 230 V
Rybki:
głupiki ok. 17, prętnik,  2 kirysy i glonojad
Rośliny
NURZANIEC
vitekdg
Parametry
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Maj 08, 2011, 22:57:33 »

widze że nikt nie odpowiedział na mój post, rybka dalej pływa przy tafli wody nie nurkuje, jednak ma apetyt może ktoś pokusi się o jakąś porade ?? nie chce żeby zdechła

AKWARIUM 54l Proste,
Moc - 3W
Waga brutto - 0,31 kg
Zasilanie - 230 V
Rybki:
Rośliny
NURZANIEC
vitekdg
Parametry
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 11, 2011, 23:54:50 »

rybka zdechła, nie doczekala sie odpowiedzi

AKWARIUM 54l Proste,
Moc - 3W
Waga brutto - 0,31 kg
Zasilanie - 230 V
Rybki:
Rośliny
NURZANIEC
martynasobczyk314
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 30, 2011, 19:37:32 »

sorry że mówię to teraz ale jak ona była tam z 2-3 minuty to ona już się nie nadaje do niczego bo wiem tak samo jak mi wyleciał welon z akwarium zależy też ile miałeś wlanej wody bez wody akwarium musi być z 4-5cm bez wody bo tak to rybka ci zdechnie bo będzie miała za dużo wody i jak ona nabiera powietrza to znaczy że już zdycha jak to ci się jeszcze raz przydarzy to pamiętaj jak ci wyskoczy to już ją wyrzuć ona nie nadaje się do niczego gdy już ci wyleci  a jak ona będzie znowu nabierała powietrza to ją im szybciej wyrzuć bo wtedy rybka się tym męczy mam nadzieję że pomogłam papa!:) Wink

rybkaXd:)
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 30, 2011, 20:09:19 »

sorry że mówię to teraz ale jak ona była tam z 2-3 minuty to ona już się nie nadaje do niczego bo wiem tak samo jak mi wyleciał welon z akwarium zależy też ile miałeś wlanej wody bez wody akwarium musi być z 4-5cm bez wody bo tak to rybka ci zdechnie bo będzie miała za dużo wody i jak ona nabiera powietrza to znaczy że już zdycha jak to ci się jeszcze raz przydarzy to pamiętaj jak ci wyskoczy to już ją wyrzuć ona nie nadaje się do niczego gdy już ci wyleci  a jak ona będzie znowu nabierała powietrza to ją im szybciej wyrzuć bo wtedy rybka się tym męczy mam nadzieję że pomogłam papa!:) Wink
Zawsze myslałem, że jestem w miarę "wygadany", ale w tej chwili słów mi zabrakło.
Martyna jesteś moim guru od dzisiaj.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #5 : Maj 30, 2011, 20:16:29 »

sorry że mówię to teraz ale jak ona była tam z 2-3 minuty to ona już się nie nadaje do niczego bo wiem tak samo jak mi wyleciał welon z akwarium zależy też ile miałeś wlanej wody bez wody akwarium musi być z 4-5cm bez wody bo tak to rybka ci zdechnie bo będzie miała za dużo wody i jak ona nabiera powietrza to znaczy że już zdycha jak to ci się jeszcze raz przydarzy to pamiętaj jak ci wyskoczy to już ją wyrzuć ona nie nadaje się do niczego gdy już ci wyleci  a jak ona będzie znowu nabierała powietrza to ją im szybciej wyrzuć bo wtedy rybka się tym męczy mam nadzieję że pomogłam papa!:) Wink

@martynasobczyk314 : Co ty jarasz?

@emperor: Czy my mamy tu na forum jakiś wątek z takimi perełkami? Jeśli nie, to koniecznie trzeba założyć.
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2011, 20:19:28 wysłane przez rodia » Zapisane
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 30, 2011, 20:31:30 »

@emperor: Czy my mamy tu na forum jakiś wątek z takimi perełkami? Jeśli nie, to koniecznie trzeba założyć.
Chyba nie mamy. Może czas założyć dział "Najcenniejsze porady" lub "Porady XXI wieku"

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #7 : Maj 30, 2011, 20:50:08 »

@emperor : "porady XXI wieku" to mi sie podoba. Jak martynasobczyk314 za 3 lata skończy 12 lat to może i dostanie ten wątek do moderacji Cheesy

@vitekdg: Ryba mogła ucierpieć od samego uderzenia. Mogły również przyschnąć jej skrzela na tyle, że się uszkodziły i nie były zdolne do dalszego oddychania. Prętniki należą do labiryntowatych - oznacza to, że mogą oddychać powietrzem atmosferycznym - pobieranym z nad powierzchni wody. Nie wiem czy potrafią oddychać jak nieszczęśliwie znajdą się poza wodą. Ale nawet jeśli potrafią to narządy w końcu przyschną poza wodą.
Nie wiem jak to u prętników, ale w mojej obsadzie żadne ryby nie wyskakują, a poziom wody jest jakieś 5mm poniżej krawędzi szkła. Zastanów się czemu ta ryba wyskoczyła.

Pozdrawiam, R.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: