Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zielona mętna woda  (Przeczytany 4259 razy)
mL0Dy
Moje Akwarium
Nowy
*

« : Marzec 31, 2011, 09:07:42 »

Witam. Od kilku dni w moim akwarium 450l woda zmienia się, tzn. zaczęła robić się mętna i pływa w niej jakiś pyłek .. dwa dni temu podmieniłem  1/3 wody, od tego czasu woda nadal się nie ustała a zmieniła kolor na zieloną! co jest tego przyczyną ? non stop chodzą dwa filtry jeden zew JBL Cristal Profi e1500 i wew AQUAMEL FAN2 plus napowietrzacz i bimbrownia, oświetlenie mam standardowe montowane w pokrywach sklepowych włączam je na 10h dziennie. Przy podmianie wody wlałem "Bio nitrivec" czy to może mieć jakiś wpływ ? proszę o rady bo nie wiem co mam zrobić

moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 31, 2011, 12:27:53 »

Włóż do kubła gęstą grubą fizelinę lub inny podobny wkład. W miarę możliwości często go płucz. Delikatne podmiany wody /5-10%/ co 1-2 dni. Ogranicz świecenie do 5-6 godzin.  tyle, żadnych gwałtownych ruchów, żadnej chemii. U mnie powyższy sposób w 200L sprawdził się rewelacyjnie. Wskazana cierpliwość - efekt widoczny po kilku dniach.
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #2 : Marzec 31, 2011, 13:04:04 »

Masz zielony zakwit. Nitrivec nie powoduje czegoś takiego.
plus napowietrzacz i bimbrownia
Jak Bimbrownia (CO2) to nie napowietrzacz. Jedno drugie wyklucza. Z drugiej strony prze standardowym oświetleniu (zbyt słabym na pojemność) CO2 jest zbędne.
Ciekawi mnie co zrobiłeś (a o czym nie napisałeś), że woda zmętniała i zakwitła?
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2011, 13:05:39 wysłane przez Sirius » Zapisane

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
mL0Dy
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 31, 2011, 22:47:24 »

sam chciałbym to wiedzieć co takiego zrobiłem ? aktualnie bimrownia odłączona sam napowietrzacz działa plus dwa filtry, woda od dłuższego czasu nie umiała się ustabilizować i pływał taki biały pył non stop, wymieniłem troche ponad 1/3 wody przy czym przy podmianie dołożyłem 3kg drobnego kamyszka który dokładnie wypłukałem i wygotowałem czy może to być przyczyną że za słabo wypłukany ? przyznam że przy podmianie lałem wode prosto z kranu (Ostrowska woda jest podobno dość twarda - nie robiłem jeszcze żadnych testów) ale tak jak pisałem wyżej wlałem 100ml bio nitrivec, dziś cały dzień akwarium nieoświetlane woda bez zmian (stan niezmienny od poniedziałku) czekam co będzie dalej.

Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 01, 2011, 07:09:48 »

Jeśli akwarium jest świeże, to błędem jest świecenie 10h/dobę.
Jeśli woda w kranie jest chlorowana, to należy ją odstawić na 24h, aby chlor się ulotnił. Chlorowana woda czyni dość duże spustoszenie we florze bakteryjnej. Nitrivec moim zdaniem tu nie pomoże.

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
mL0Dy
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 01, 2011, 22:48:44 »

Włóż do kubła gęstą grubą fizelinę

zastosowałem to dziś, nie wiem jak w tym momencie ona wygląda ponieważ wróciłem z pracy własnie i już nie chce nic grzebać, dodatkowo już od 2 dni nie oświetlam akwarium i są widoczne efekty ! woda staje się bardziej przejrzysta ! co prawda podejrzewam że potrwa to jeszcze kilka dni ale ważne że idzie wszystko w dobrą strone

mL0Dy
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 06, 2011, 20:56:23 »

woda prawie kryształ ! codziennie czyszczę fizelinę i codziennie jest strasznie zabrudzona, wody nie podmieniałem ale wszystko się ustabilizowało dzięki wielkie za pomoc ! Wink Wink

stachurybka
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Maj 26, 2011, 09:19:16 »

sam chciałbym to wiedzieć co takiego zrobiłem ? aktualnie bimrownia odłączona sam napowietrzacz działa plus dwa filtry, woda od dłuższego czasu nie umiała się ustabilizować i pływał taki biały pył non stop, wymieniłem troche ponad 1/3 wody przy czym przy podmianie dołożyłem 3kg drobnego kamyszka który dokładnie wypłukałem i wygotowałem czy może to być przyczyną że za słabo wypłukany ? przyznam że przy podmianie lałem wode prosto z kranu (Ostrowska woda jest podobno dość twarda - nie robiłem jeszcze żadnych testów) ale tak jak pisałem wyżej wlałem 100ml bio nitrivec, dziś cały dzień akwarium nieoświetlane woda bez zmian (stan niezmienny od poniedziałku) czekam co będzie dalej.
Tak się składa kolego że mieszkam niedaleko bo w Krotoszynie i woda nie jest twarda... Jest super twarda Grin Krotoszyn i ostrów ma podobną wodę, przy czym ostrowska jest trochę jeszcze twardsza od mojej. Dane mam od kumpla który w Ostrowie montuje filtry odwróconej osmozy etc. U mnie w zależności od pory roku ma od 18 niemców (tylko przy baaaardzo obfitych opadach i roztopach) do 28 niemców. Zazwyczaj 24-25. Ph 7,6-8,2  Sad .Jak lałem kranówkę to tylko osad węglanu wapnia rósł w akwarium i gupiki  Grin.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: