sam chciałbym to wiedzieć co takiego zrobiłem ? aktualnie bimrownia odłączona sam napowietrzacz działa plus dwa filtry, woda od dłuższego czasu nie umiała się ustabilizować i pływał taki biały pył non stop, wymieniłem troche ponad 1/3 wody przy czym przy podmianie dołożyłem 3kg drobnego kamyszka który dokładnie wypłukałem i wygotowałem czy może to być przyczyną że za słabo wypłukany ? przyznam że przy podmianie lałem wode prosto z kranu (Ostrowska woda jest podobno dość twarda - nie robiłem jeszcze żadnych testów) ale tak jak pisałem wyżej wlałem 100ml bio nitrivec, dziś cały dzień akwarium nieoświetlane woda bez zmian (stan niezmienny od poniedziałku) czekam co będzie dalej.
Tak się składa kolego że mieszkam niedaleko bo w Krotoszynie i woda nie jest twarda... Jest super twarda

Krotoszyn i ostrów ma podobną wodę, przy czym ostrowska jest trochę jeszcze twardsza od mojej. Dane mam od kumpla który w Ostrowie montuje filtry odwróconej osmozy etc. U mnie w zależności od pory roku ma od 18 niemców (tylko przy baaaardzo obfitych opadach i roztopach) do 28 niemców. Zazwyczaj 24-25. Ph 7,6-8,2

.Jak lałem kranówkę to tylko osad węglanu wapnia rósł w akwarium i gupiki

.