Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « kiryśnik!! chory czy nie?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kiryśnik!! chory czy nie?  (Przeczytany 1385 razy)
macius96
Nowy
*

Pangio kuhlii

« : Maj 01, 2011, 20:15:39 »

Witam!! Mój kiryśnik od paru dni prawie wogóle się nie porusza w akwarium,stoi w bez ruchu, nawet nie widziałem już dawno ,żeby nabierał powietrza. Chcę wiedzieć czy to choroba jakaś czy to starość(mam go już 2lata).Na ciele nie ma żadnych śladów czy coś, z apetytem słabo,więc zacząłęm karmić rybki ochotką odrazu odżył ale znowu jest to samo.Z góry dzięki za odp.

"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące."
Paulo Coelho
moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 06, 2011, 17:11:40 »

Po pierwsze kiryśnik żyje ok. 10 lat. Poza tym kiedy ostatnio podmieniałeś wodę /kiryśniki uwielbiają świeżą wodę/, jak duży zbiornik /powinien być duży - nie mniejszy niż 200 litrów/, jakie parametry wody, czym go karmisz? I jeszcze jedno jeśli jest sam to mu pewnie trochę smutno - ja mam 3 kiryśniki w 240L. Potrzebne są kryjówki, zarośnięte dno akwarium.  W innych warunkach ryby te karłowacieją, chudną, dostają jakiegoś zwyrodnienia kręgosłupa /szkieletu/ itd.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: