Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Akwarium 60 l - pomysł na obsadę
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 60 l - pomysł na obsadę  (Przeczytany 3652 razy)
BS88
Nowy
*

« : Kwiecień 14, 2005, 21:12:29 »

Witam,
Jestem początkującym akwarystą, w najbliższym czasie zakupie akwarium 60 l. Miałbym prośbe - aby ktoś doradził mi jakie rybki mogę w nim umieścić (kompletna obsada). Chciałbym w tym akwarium mieć bojownika (z samiczkami Smiley), a także głupiki (gdyz te chyba łątwo rozmnożyć). Czekam na rady
 Smiley
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 14, 2005, 22:33:19 »

Gupiki, a nie głupiki !!! Wink Bojownik i kilka samiczek - czemu nie. Ale musisz zapewnić im jakieś kryjówki. Dla bojownika to najlepsze są roślinki pływające. Teoretycznie bojownik nie powinien atakować gupików, ale częste są przypadki ataków na te bardziej kolorowe. Na dno możesz dać np. dwa zbrojniki niebieskie (glonojady) lub kilka kirysków. Co do toni wodnej to oprócz bojownika kilka innych rybek (4-5 sztuk to maks) nieco mniejszych albo podobej wielkości. Do wyboru do koloru. Pamiętaj jednak o wymaganiach poszczególnych gatunków. Jak masz jakieś pomysły to pisz. Na pewno ktoś Ci doradzi.
BS88
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 15, 2005, 21:39:40 »

Hmm teraz pooglądałem sobie różne akwaria i napisze moją koncepcje:
-4 gupiki
-6 neonów
-bojownik + 2-3 samiczki Smiley
Co o tym sądzicie?
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 15, 2005, 22:00:22 »

Więcej neonów 8-10 sztuk. Ale ostrożnie z bojownikiem - teoretycznie powinno być ok, ale ta ryba to indywidualista. Jeśli chcesz do niego samiczki - to obowiązkowo minimum trzy. Mniej po prostu zamęczy.
Meter
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 25, 2005, 17:46:22 »

Witajcie nie chce zakładac nastepnego tenatu takze napisze w tym o co mi chodzi mianowicie chcialbym zebyscie mi doradzili co do obsady mojego akwa 60l narazie jest tam kilka gupików i mieczyki a chciałbym tam mieć:
6x  żałobniczka
4x  mieczyk
4x  milinezja
6x  kirysek spirzowy
3x  zbrojnik niebieski

i co myslicie o takiej obsadzie i czy mógłbym miec jeszcze po 2 molinezje i mieczyki?? chyba juz nie bo bylo by ich za duzo temperatura w akwa bedzie 24* kilka roslin jest sporo skałek z piaskowca takze beda miały sie gdzie kryc Cheesy dzieki z gory za wszystkie wypowiedzi

malawi interesuja mnie rybki i ogolne ten biotop jak mozecie to piszcie
Lukaszl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 25, 2005, 22:15:44 »

Meter za dużo rybek. Naliczyłem 23 no i jeszcze kilka gupików. Zrezygnuj z mieczyków one wymagają większego akwa. 6 kirysków ok ale proponuje po dwa z każdego rodzaju ładnie wygląda a i tak będą tworzyc stadko. Weż parkę zbrojników.

70litrów
brzanki różowe
brzanki sumatrzańskie
kirysy spiżowe
zbrojnik niebieski

please kliknij tylko: http://s1.gladiatus.onet.pl/game/c.php?uid=44573
Bonzo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 25, 2005, 22:46:39 »

mieczyki odpadają... bez mieczyków może być moim zdaniem.

60l- ogólne
220l-in progress
Meter
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 26, 2005, 06:16:49 »

gupików i tak tam juz nie bedzie sa tylko narazie zeby takie puste nie stało oki to mieczyków nie bedzie a czy za nich bede mogł doć jakies inne rybki??

malawi interesuja mnie rybki i ogolne ten biotop jak mozecie to piszcie
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 26, 2005, 14:10:30 »

Cytat: Meter
gupików i tak tam juz nie bedzie sa tylko narazie zeby takie puste nie stało oki to mieczyków nie bedzie a czy za nich bede mogł doć jakies inne rybki??

nie

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: