Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowy Unimax 150 cieknie  (Przeczytany 4183 razy)
komanch
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 16, 2011, 20:28:35 »

Nie ma chyba nic bardziej wkurzającego, jak nowiutki sprzęt, który niestety ma awarię   Sad
Kupiłem na allegro (sklep w Krakowie) nowy filtr Aquael Unimax 150 Pro. Wszystko ładnie podłączyłem, podłączyłem i prawie ok, prawie bo filtr działa prawidłowo, ale co z tego jak cieknie maksymalnie z górnej części głowicy  Sad
i to nie malutkie kropelki, normalnie strumień wody sobie cieknie z dwóch stron.

Co ja mam z tym zrobić co radzicie? rozebrałem głowicę sprawdziłem uszczelki, niby wszystko ok, posmarowane wazeliną, poskręcałem porządnie - zero poprawy. Macie jakieś pomysły?

Jeśli chodzi o zwrot/wymianę, z tego co wiem kupują w internecie mam 30 dni możliwości zwrotu (10 dni jeśli sprzedający mnie o takiej możliwości zwrotu poinformuje - a nie poinformował), mam rację?
Nie chcę nowego sprzętu od razu oddawać do serwisu, no bo bez przesady, kupiłem to chcę nowy a nie naprawiany.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 16, 2011, 20:57:26 »

Uszczelka na łączeniu głowicy z kubłem?
Sprawdź czy nie jest odkształcona lub po prostu uszkodzona, czasem może się to przytrafić.
Ewentualnie, przed reklamowaniem wymien uszczelke i zobacz czy to coś da.
Uszczelka to groszowe sprawe więc moze okazać się, że oszczędzisz sobie całego zachodu z reklamowaniem sprzętu.

komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 16, 2011, 22:01:02 »

Uszczelka na łączeniu głowicy z kubłem?

Nie nie, ta uszczelka jest szczelna, cieknie z górnej części głowicy, tej obrotowej na której są króćce mocujące węże, jeszcze sprawdziłem dwie okrągłe małe uszczelki, oringi na tych krućcach, tam tez jest wszystko ok. To musi cieknąć skądś gdzie nie mam dostępu.

Dodam jeszcze zdjęcie, strzałki pokazują z których miejsc cieknie
Będę musiał go wymienić, przesyłka tam i z powrotem to potrwa pewnie znowu troche  Sad
akwarium dopiero startuje, rybek jeszcze nie wrzuciłem, ale roślinki już posadzone i zalane, mogą tak bez problemu w tej wodzie siedzieć bez filtra? jak długo?

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2011, 15:52:04 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 17, 2011, 10:27:52 »

Nie obejdzie się więc bez reklamacji.
Nie musisz martwić się o zbiornik, załatw sobie jakiś mały filtr wewnętrzny  tak by była cyrkulacja wody w zbiorniku, cykl azotowy zamknie się bez złóż biologicznych.

olo11
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 17, 2011, 17:05:19 »

witaj mialem na poczatku ten sam problem . sprobuj moze lekko przestawic , zmienic polozenie filtra moze poprawienie wezy od filtra . byc moze nie naklada sie rownomiernie nacisk przez te weze na kopule. u mnie poprostu samo przestalo cieknac po wykonaniu tych czynnosci. tez bylem zaniepokony i wystraszony wizja kupna nowego filtra .

pozdrawiam olo
komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 17, 2011, 19:18:56 »

witaj mialem na poczatku ten sam problem . sprobuj moze lekko przestawic , zmienic polozenie filtra moze poprawienie wezy od filtra . byc moze nie naklada sie rownomiernie nacisk przez te weze na kopule. u mnie poprostu samo przestalo cieknac po wykonaniu tych czynnosci. tez bylem zaniepokony i wystraszony wizja kupna nowego filtra .

Odłączałem i podłączałem, przestawiałem filtr w sumie chyba z 10 razy, za każdym razem niestety ciekło poważnie mocno.

Tak jak wspomniałem, akwarium dopiero startuje. Mija 2 dzień i woda z krystalicznej zrobiła się lekko mętna. Oczywiście przez ten czas w akwarium nie ma filtra (jutro postaram się zorganizować awaryjnie jakiś filtr wewnętrzny, do póki nie przyślą mi nowego).
Moje pytanie odnośnie tej mętnej wody, czy to normalne i czy to zniknie? akwarium typu Low-Tech, wszystko chodzi prócz filtra, rybek jeszcze nie ma.
oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 17, 2011, 19:52:51 »

też mam ten sprzęt i też mi ciekło  Tongue zalej powoli filtr i podnieś ten srebrny półksiężyc. on jest na zatrzaski. tam powinieneś widzieć skąd cieknie... Tak jak mówił olo poruszaj posprawdzaj poprzyciskaj i powinno być ok.
komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 17, 2011, 21:13:41 »

też mam ten sprzęt i też mi ciekło  Tongue zalej powoli filtr i podnieś ten srebrny półksiężyc. on jest na zatrzaski. tam powinieneś widzieć skąd cieknie... Tak jak mówił olo poruszaj posprawdzaj poprzyciskaj i powinno być ok.
Dzięki za podpowiedź ze "srebrnym półksiężycem"  Wink dokładnie zobaczyłem z którego miejsca cieknie.
Ewidentna wada sprzętu, drobne pęknięcie przy samej głowicy obok króćców, nie wiem dlaczego oni tego nie sprawdzają przed wysłaniem do sprzedaży.
komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 18, 2011, 14:05:30 »

Zadzwoniłem do Aquaela, powiem że faktycznie firma działa szybko i bezproblemowo stara się pomóc. Wysłałem na ich koszt kuriera z pokrywą, mają od razu odesłać nową. Serwis bardzo przyjaźnie nastawiony, chcieli mi od ręki wysłać sam zespół sterujący żebym sobie sam podmienił, ale gdy okazało się że to jednak cześć pokrywy, wysłałem to na wymianę. Ogólnie sprawa bardzo sprawnie załatwiona. Jedyne co mnie dziwi, to to że nie wyłapują takich usterek zaraz po produkcji.
Dzisiaj kupiłem dodatkowo filtr wewnętrzny (Aquael Fan-2 Plus), przyda się na ten moment i może na przyszłość.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: