Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Milonezja czarna i złota + neonki czarne na początek?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Milonezja czarna i złota + neonki czarne na początek?  (Przeczytany 2625 razy)
michalleeek3
Nowy
*

« : Kwiecień 17, 2011, 15:14:05 »

Siema.
Zamierzam kupić akwarium (jeżeli rodzice się w 100% zgodzą).
Czy moglibyście mi opisać coś o milonezji czarnej i złotej oraz neonku czarnym?
Chodzi mi o to czy nadają się na początek, czy można trzymać je razem, czy rodzą się wielkimi stadami, czy zjadają siebie itp.
Proszę o szybką odpowiedź.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2011, 15:17:02 wysłane przez michalleeek3 » Zapisane
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 17, 2011, 15:21:48 »

jeśli nie będziesz dysponować co najmniej akwarium 50 litrów to neonki sobie odpuśc bo to stadna rybka, która potrzebuje dużo roślinek, inaczej będą sie chować ze strachu po katach akwarium.

napisz ile litrów planujesz ? i ile masz funduszy na to ? czy masz już coś ?  Good !

pozdrawiam.

michalleeek3
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 17, 2011, 15:32:47 »

Jeżeli rodzice się zgodzą (spróbuje przekonać, lecz tata mowi ze duuuzo pracy przy tym bo miał) to myślę nad 112L albo 72L. Sądzę, że to 1 xD.
Funduszy mogę wydać z 800zł.
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 17, 2011, 16:05:12 »

oki, nie jest źle, w takim razie zachęcam tobie w dziale Nasze akwaria, znaleźć sobie kilka takich 118L baniaków, wybierz sobie jakąś obsade i poczytaj co i jak zostało tam zainstalowane i jak sprawuje sie całość.

Poczytaj też dział początki czy jakoś tak i zapisz sobie co będziesz potrzebować i ile, a będziesz miał szanse założyć na prawde Fajny baniak Smiley.

michalleeek3
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 17, 2011, 16:24:40 »

Pytałem się czy nadają się na początek, czy można trzymać je razem, czy rodzą się wielkimi stadami, czy zjadają siebie itp.
-..-
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 17, 2011, 16:47:13 »

Gupiki rodzą się już jako pływające rybki, może ich być np. 50 za jednym razem.
Zwykle nie sa groźne dla innych ryb, ale delikatną ikre innych rybek może i będą skubać.

Neonki są stadne, musiał byś mieć minimum 10szt, ale one mogą ci szybko paść jeśli nie poczytasz wcześniej tego co pisałem, jeśli dopuścisz do złych warunków w akwarium.
rodzą się jako ikra, którą trzeba odchować nim będzie pływać.

Molinezje rodzą się żywe jak gupiki i od razu pływają też sporo.

Możesz trzymać wszystkie razem, ale musiał byś mieć sporo roślinek.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2011, 16:49:04 wysłane przez Anubis-RE » Zapisane

vonzgred
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 17, 2011, 16:58:18 »

Dorosłe wyżej wymienionych gatunków nie są dla siebie groźne - ale dorosłe molinezje będą zjadać własny narybek i ikrę. Neonki raczej narybek molinezji zostawią w spokoju, bo rybki rodzą się całkiem duże.
Za 800 zł, to możesz większe nawet niż 112/126l sobie sprawić. Ja 126l z całym osprzętem (filtr kaskadowy + grzałka) sprawiłem sobie za poniżej 400zł. Podłoże + rośliny + rybki (przynajmniej te o których wspomniałeś) śmiało zmieścisz w 100 zł. Co prawda dołozyłem do tego sporo własnej robocizny, do której przydaje się zacięcie majsterkowicza, i powycyganiałem podzespoły z których złożyłem dodatkowe oświetlenie, więc dolicz do 100zł na modyfikacje oświetlenia + wszelkie inne drobiazgi. Oświetlenie, które jest standardowo w pokrywie rzadko nadaje się do uprawiania roślinek, chyba że wyjątkowo cieniolubnych gatunków.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: