Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Paletka ciemnieje i nic nie je
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Paletka ciemnieje i nic nie je  (Przeczytany 11289 razy)
sweety_cleo
Nowy
*

« : Marzec 22, 2011, 11:17:07 »

Witam wszystkich

Mam problem z paletką a mianowicie.. Od około tygodnia nic nie je,chowa się po kątach i robi się ciemna prawie czarna.
Czasami wypływa,robi się jasna zachowuje się jakby OK. Ale przeważnie całymi dniami siedzi w roślinkach. Sad
Inne paletki zachowują się normalnie,nie mają zadnych oznak jakiejś choroby.

Czy może mi ktoś powiedzieć jaka jest przyczyna tego zachowania paletki?
Boję się żeby nie umarła  Undecided

Z góry dziękuję za odpowiedź
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1 : Marzec 22, 2011, 11:44:13 »

Po tym co piszesz, na pewno choruje... Jaka jest woda, ile masz tą paletkę? czym są karmione i jak wyglądają odchody ryby?

sweety_cleo
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 22, 2011, 11:54:38 »

Akwarium to 150L
Podłoże to piasek kwarcowy
pH nie mierzyłam bo dopiero kupiłam sprzęt OSMOZA AKWARYSTYCZNA RO 3.75 oraz wskaźnik pH
Paletki karmione jedzeniem własnej produkcji (serce wołowe,marchew,czosnek,banan,brokuła)
Jeśli chodzi o odchody cieżko ją namierzyć jak siedzi tak po kątach :/  Ale spróbuję
Paletka jest około miesiąca na początku była żywa i pływała z innymi,dopiero od tygodnia coś jej dolega
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 11:57:03 wysłane przez sweety_cleo » Zapisane
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #3 : Marzec 22, 2011, 12:06:26 »

Więc tak taki objaw (ciemnienie i chowanie się) to początkowe objawy prawie wszystkich chorób paletek... zwykle jednak najpopularniejszymi chorobami związanymi z tymi objawami są pasożyty układu pokarmowego... czy paletka jest wychudzona? nie traktuj mojego posta jak wyrok, bo to moze byc wszystko inne, poprostu poddaje swoje sugestie

sweety_cleo
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 22, 2011, 12:15:07 »

Niestety w porównaniu do innych jest troszkę bardziej "szczupła".
Jeśli to to co mówisz jak się to leczy?
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 22, 2011, 12:24:47 »

Najlepiej jakbyś miała mikroskop do zbadania odchodów ryby. W innym wypadku to jest poprostu zgadywanie co może jej dolegać.
Popatrz i poczytaj poniższe linki
http://www.discus_org_pl/smf/index.php?board=11.0
http://www.discus_org_pl/smf/index.php?board=44.0
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 12:38:13 wysłane przez A-smi » Zapisane

pozdrawiam
asmi
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #6 : Marzec 22, 2011, 12:30:08 »

Przede wszystkim powinnaś gdzieś przełożyć chorą paletkę... jakieś sterylne akwarium typu 50-60 l... i tam ją obserwować (Odchody!) czasami moze byc to cały zespół chorób, najtrafniejsze w takim przypadku jest wymaz śluzu i odchodów pod mikroskopem... rozejrzyj sie czy w twojej okolicy nie masz takiej możliwości...

Wyprzedziłeś mnie A-smi;)

sweety_cleo
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 22, 2011, 12:39:02 »

Ok dzieki za odpowiedzi,trzeba na początek odizolować chorą paletkę.
Czy istnieje możliwość zarażenia innych paletek??

PS. Czy ten preparat coś da jeśli go użyję?? Chorej może nie pomóc ale może pozostałym nie zaszkodzi dać?

http://allegro.pl/preis-coly-250-ml-warszawa-i1509184151.html
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 22, 2011, 12:40:00 »

Mozna odchody zanieść do weterynarza. Na pewno ma mikroskop.

pozdrawiam
asmi
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #9 : Marzec 27, 2011, 14:56:44 »

''Czy istnieje możliwość zarażenia innych paletek??''
Oczywiście dlatego każda nowa ryba zanim zostanie wpuszczona do ogólniaka powinna przejść kwarantannę. W tym przypadku najbardziej prawdopodobne wydaje się być kapilarioza lub kamalanoza lub wiciowce. To częste dolegliwości u palet i dysków.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: