Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « preparat do obnizenia Ph
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: preparat do obnizenia Ph  (Przeczytany 2184 razy)
omoto5
pozdrawiam
Stały użytkownik

« : Marzec 10, 2011, 16:15:34 »

interesuje mnie ten preparat na zmiejszenie ph : http://allegro.pl/tropical-aquacid-ph-minus-preparat-na-obnizenie-ph-i1455259239.html

ale nie wiem jak go zbytnio stoować w akwa 45l. Nie ma tam instrukcji ile kropel na ile litrow, tylko jet napisane, ze nalezy dostosowac do wlasnych potrzeb.

Prosze o odp.
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 10, 2011, 16:57:54 »

Na pH składa się GH i KH. Lepiej sprawdzić co Ci podwyższa pH niż walczyć ze skutkami.
W ogóle jakie masz parametry?

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

omoto5
pozdrawiam
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2011, 11:39:26 »

wiec tak:

ph:8

kh:18

gh:3
no2:0
no3:50

Prosze o pomoc
Japco
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 20, 2011, 10:40:39 »

Na pH składa się GH i KH. Lepiej sprawdzić co Ci podwyższa pH niż walczyć ze skutkami.
W ogóle jakie masz parametry?

pH jest zależne nie od GH i KH tylko od KH i zawartości CO2 w wodzie. Ja na Twoim miejscu nie przejmował bym się pH wody a zrobił coś ze stężeniem NO3 bo jest już wysokie. Najlepiej pH regulować systemem CO2 niż bawić się w jakieś preparaty. A preparat ten stosuje się bardzo łatwo, dodaje się tyle kropel aż uzyska się żądaną wartość pH (które trzeba mierzyć w trakcie dodawania preparatu). Nie da się określić ile kropli trzeba dodać na takie akwarium bo pH obniża się inaczej w zależności od wartości KH wody.
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2011, 12:18:35 wysłane przez Japco » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: