Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 450l - Zestaw CO2  (Przeczytany 1674 razy)
Gelerth
Nowy
*

« : Marzec 15, 2011, 09:03:12 »

Witam !

Męczę temat już prawie tydzień. Opinii jest jak zwykle mnóstwo i sporo różnych. Na początku chciałem wszystko najlepsze, ale ceny mnie szybko uświadomiły. W tej chwili zastanawiam sie nad takim zestawem link ale może z nową butlą a nie regenerowaną. Czy ktoś ma taki zestaw i może wypowiedzieć się jak to pracuje ? Czy praca z tym reduktorem jest do przyjęcia ? czy elektrozawór się nie gdzeje na poziomie 90 C ? Może polecacie inny zestaw ? Wolę trochę poczekac i pozbierać kasy , jeśli zajdzie taka potrzeba niż zabić skąpstwem obsadę ,bo kupię np. słaby reduktor który jest podobno kluczowym elementem zestawu. Firmy kuszą zestawami gotowymi po 350 zł , podczas gdy same reduktory Aqua Medica, Sery, Rataja kosztują 350-550 zł. Pytanie brzmi , czy takie zestawy , to spore ryzyko i naciąganie , czy też markowe firmy za logo każą sobie słono płacić ?
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 16, 2011, 08:11:19 »

Nie warto inwestować w reduktor z nalepka Sery czy innego Rataja. Taki jak jest w zestawie spokojnie sobie poradzi, a szansa na awarię przy każdym podobna (oprócz tych najtańszych z jednym manometrem, one się potrafią rozkraczyć). Zresztą masz w zestawie zaworek precyzyjny, a taki zestaw (reduktor + zaworek) to prawie że 100% pewności (100% nie będzie przy żadnym zestawie, coś tam zawsze może zaszwankować, ale cegła w drewnianym kościele też niby może Ci na głowę spaść Wink

Jeżeli cena jest OK (nie znam aktualnych cen komponentów a nie chce mi się szukać) to ja bym brał taki zestaw. Wygląda porządnie. Butla czy regenerowana, czy nowa - bez różnicy, zawór nowy, a w butli nie ma się przecież co zużyć.

Elektrozawór 3,5W nie powinien się grzać bardziej niż do mniej więcej 50 stopni, czyli niczym nie grozi, nie poparzysz się w trakcie pracy. Ale dla pewności może lepiej zapytaj w sklepie, na elektrozaworze powinna być podana temperatura pracy.

Zestaw markowy będzie jedynie ładniejszy, ale na pewno nie bardziej skuteczny i pewny.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: