Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Nietypowy problem z glonami i brudem?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nietypowy problem z glonami i brudem?  (Przeczytany 1689 razy)
nestoor
Bywalec

« : Marzec 06, 2011, 17:24:28 »

Po wymianie podłoża na najdrobniejszy żwir w wodzie bardziej widoczne są "brudy" (przy grubszym tego nie było). Filtr pracuje pełną parą (tera 1200). Problem jest taki że na roślinach mam niteczki na których się ten brud osadza i bardzo to nieestetycznie wygląda. Jeśli nie wiecie ocb z mojego opisu to dam zdjęcie. Wie ktoś jak taki problem rozwiązać?

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
rainbow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 06, 2011, 18:52:23 »

to nie jest nietypowy problem , poprostu po restarcie często pojawiają się takie nitki glony , a przy wymianie żwirku na drobniejszy brudy zostają na wierzchu bo przy większym żwirku te same brudy wpadały głębiej i nie był ich tak widać , także zostaje ci sprzątac po ulubeńcach jak nie chcesz widoku tych "brudów" co do nitek --- może kup krewetki rozprawią sie z nimi , jak nic z tym nie zrobisz nitek będzie więcej , przy sprzyjających warunkach mogą zaatakować całe akwarium
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Marzec 06, 2011, 21:04:41 »

Mam amano kilka sztuk, ale nie widze zeby pracowały Smiley .... kosiarek niechce, ostatnio ostatniej sie pozbylem. Nie mam innego pomyslu.

112L
rainbow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 07, 2011, 09:38:28 »

zależy jakie masz akwarium , bo jak duże i kilka szt amano to nie dziwię się że nie widać żeby pracowały , dokup jeszcze amano , możesz ograniczyć oświetlanie tez pomaga w walce z glonami , filtr włącz na całą moc niech chodzi 24h , te glony nitkowe same nie znikną możesz usuną je mechanicznie np weź patyk taki jak do szaszłyków i poprostu nawijaj te nitki na ten patyk ten sposób też pomaga i można usunąć sporo tych nitek
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 08, 2011, 21:22:14 »

240 L , czy w moim akwarium mają szanse przezyć Krewetki babaulti? bo te mozna duzo i tanio kupic ....

opis mojego akwa w podpisie

112L
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: