Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pielęgniczki Ramireza  (Przeczytany 3878 razy)
mw194
Zainteresowany
**

« : Marzec 25, 2011, 17:33:03 »

Na początku chciałbym się serdecznie ze wszystkimi przywitać, to mój pierwszy post na forum. A teraz trochę historii: miałem kiedyś akwarium z 5- 6 lat temu i zamierzam do tego wrócić tylko teraz na poważnie bardziej profesjonalnie niż to było wcześniej. Zamierzam się skupić na jednym góra dwóch gatunkach rybek. Pierwszy z nich to Pięlęgniczka Ramireza, piękna rybka. Zamierzam stworzyć dla niej specjalny biotop. Żałuję jedynie, że nie mam większego akwarium (jedynie 62 litry), ale przed założeniem większego chce upewnić się czy umiem stworzyć coś ładnego i w pełni spełniającego wymagania danego jednego gatunku. Zamierzam obsadzić akwarium roślinkami z przodu jakaś niska trawka lub mech, środek to tarasy z płaskich skałek ułożone jak schody, po drugiej stronie jakiś ładny duży korzeń, a z tyłu jakieś większe roślinki np jakaś skrzydlica. Oczywiście żeby ryby się nie męczyły w takim małym zbiorniku zamierzam trzymać jedynie jedną parkę, chciałbym doczekać się potomstwa. Moje pierwsze pytanie: jakie konkretnie rośliny pasują z waszego doświadczenia do tej ryby i takiej miękkiej wody? , pytanie drugie: jaki inny gatunek mogę ewentualnie dołączyć do ramirezków, (żeby ikry nie zjadał). Prosiłbym o jakieś sugestie dotyczące wszystkiego co się z tą rybą wiąże a co może być pomocne. Z góry dziękuje za pomoc. Aha i czy dobry jest filtr zewnętrzny firmy aquael minikani 120 ?? jest w miarę tani i dlatego chcę go zakupić ktoś go może ma?(jakie ma wrażenia?). Dziękuje i pozdrawiam. (sory za tak długi post) Smiley. Aha jeszcze jedno pytanie bardzo podoba mi się lotos czy można go posadzić w tym biotopie?
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2011, 17:34:46 wysłane przez mw194 » Zapisane
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 25, 2011, 19:03:30 »

http://amazonia.fsl.pl/post5.html prosze, calkiem fajny artykul. milej lektury

mw194
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 25, 2011, 19:15:40 »

Dzięki za stronkę, nowa informacja to liście dębu. Trzeba je jakoś preparować? A jaki gatunek można trzymać z parą ramirezów, może być to księżniczka z Burundi ?a nie wiem czy pasuje tutaj lotos czerwony lub zielony oba mi się podobają. Ktoś choduje Ramirezki? Można ikrę zostawiać w podstawowym zbiorniku? Nie zjedzą jej?
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Marzec 25, 2011, 19:37:45 »

czy preparowac liscie debu? - ja przeplukuje tylko wrzatkiem. wazne by byly to liscie sezonowane, mozesz uzyc lisci kepatangu, czy szyszek czarnej olchy (ta sama procedura, do kupienia na allegro lub do znalezienia w lesie, mowie o szyszkach Cheesy )
czy zostawiac ikre w zbiorniku - zalezy w jakim wieku sa tarlaki, z pierwszych prob bardzo ciezko jest odchowac male. ikra jest zjadana przez samych rodzicow.
lotos czerwony, czy zielony - jezeli przyjmiemy, ze chcesz zrobic biotop czarnych wod dla ramirezek (jest to dosc kontrowersyjne, ale nie zaglebiajmy sie w szczegoly) to roslinnosc w tych wodach prawie nie wystepuje, przynajmniej ta zakorzeniona. mozna spotkac glownie pistie, zabienice, hiacynty i rosliny zalewowe. natomiast jest cala masa korzeni i lisci...
poczytaj o wspominanym gatunku, o black water, zobacz zdjecia zbiornikow tego biotopu, zbierz jak najwiecej informacji... jest tego naprawde cala masa w sieci i zdecyduj czy jest to "cos",czego szukasz.

mw194
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 26, 2011, 09:41:49 »

I tu mamy problem bo czytałem wiele o tym gatunku i o ich środowisku naturalnym. Wiem, że nie żyją w amazonce ani w jej dorzeczach lecz w osobnych niewielkich jeziorach, często na sawannach w niewielkich zbiorniczkach wodnych a nawet w "kałużach"Smiley, więc ich naturalne środowisko w akwarium nie prezentowało by się za specjalnie. Zresztą nie oszukujmy się, 99% akwarystów nie ma zbiornika z naturalnym biotopem bo taki biotop byle by jaki on nie był jest mało atrakcyjny bo ryby w naturalnym środowisku nie żyją w tak sterylnych i czystych warunkach jakie im zapewniamy. Tu chodzi także o estetykę, wiadomo, że akwarium ma cieszyć nasze oko, wiem także, że to co zaproponowałem, że w moim akwarium będą tarasy skalne to dla ramirezów wogóle nie pasuje.
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Marzec 26, 2011, 10:24:59 »

pielegniczka ramireza to okolice rio meta, wiec jak napisales nie sa to bw ale wody poniekad podobne (nieraz bardzo trudno rozroznic biotopy, czasem jest to tylko inne przewodnictwo wody) . ja w swoim zbiorniku trzymam parke ramirezek w czarnych wodach, gdyz jest ona z nimi utozsamiana i dobrze sie w nich czuje. kolejnym odstepstwem od normy jest zastosowanie zwirku o drobnej granulacji - powinien byc piasek (chociaz to akurat zmienie przy aranzacji wiekszego zbiornika, ktory mam zamiar za niedlugo zalozyc), a jednak smiem twierdzic, ze mam akwarium biotopowe. ramirezka jest ryba o dosc szerokim zakresie tolerancji parametrow wody wiec mozna by bylo zrobic zieleniak (mialbys swoje lotosy) z kamiennymi tarasami oraz miekka woda, by dobrze sie czula,(nie jestem tego w 100% pewny, dobrze byloby doczytac na ten temat). problemem chyba bedzie swiatlo. rosliny potrzebuja dosc mocnego, pielegniczka - slabego (w mocnym traci barwy). mysle jednak, ze bw jest dla niej blizszym biotopem niz jasne akwarium z roslinnoscia. wybor zawsze nalezy do Ciebie...

mw194
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 26, 2011, 10:35:27 »

Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi. Zastanawiam się czy mógłbym umieścić trochę więcej rybek, np 1 samiec ramireza + 2 samice  i do tego taka sama ilość pielęgniczek żółtych. Co myślicie o tym ? policzyłem dokładnie litraż akwarium (56-58 l) bo profilowane, trochę mały ale to mój stary zestaw sprzed 5-6 lat z szafka specjalnie pod to akwarium. Szkoda mi narazie inwestować tysiąc złotych w nowe 240 l lub 112 l akwarium jak nie jestem pewien jak sobie poradzę z hodowlą ramireza więc z założeniem czegoś większego poczekam do następnego roku, jak wszystko się uda. Mam też inne pytanie co sądzicie o filtrach aquael minikani 80 lub minikani 120 ?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: