Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Flirt zewnętrzny do 112L  (Przeczytany 7231 razy)
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Luty 21, 2011, 00:24:49 »

Jak założyłem tą deszczownie z BT-700 do filtra to bardzo głośne to było wystawało jakies 5 cm ponad wodę
Nie bardzo rozumiem.
Jeżeli zamontowałeś deszczownię nad lustrem wody to normalne, że cicha nie była.
Zrób tak jak pisałem wcześniej-będziesz zadowolony.

A ja chyba wiem o co chodziło autorowi ma zamontowaną w tym filtrze zapewne rurkę venturiego, która gdy ustawiona jest w pozycji otwartej zasysa powietrze i mimo ustawienia deszczowni pod wodą wylatywały też bąbelki z deszczownicy i to one hałasowały.
Spróbuj zaślepic tą rurkę jakoś lub wsadź końcówkę tej rurki do wody  bo możliwe, że masz zepsutą tą końcówkę (zawór) i nie da się jej zakręcic. Odcięcie dopływu powietrza z zewnątrz wyciszy deszczownie

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Barticf
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Luty 23, 2011, 21:38:15 »

Mam jeszcze jedno pytanie jeśli ryby często podpływają i wystawiają głowę ponad tafle wody to znaczy że mają mało powietrza tak ? Mój aktualny flirt im nie wystarcza ? Jeśli bym zakupił ten zewnętrzny flirt HW 302 to mam również kupić napowietrzacz czy przy tym flirtrze będzie zbędny ?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Luty 23, 2011, 23:21:31 »

Spróbuj tak ustawic deszczownie aby poruszała bardziej taflę wody to powinno wystarczyc. Powinieneś zmierzyc parametry wody jeśli ryby się podduszają możesz miec za dużo azotanów i amoniaku w wodzie.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Barticf
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Luty 24, 2011, 20:50:01 »

Spróbuj tak ustawic deszczownie aby poruszała bardziej taflę wody to powinno wystarczyc. Powinieneś zmierzyc parametry wody jeśli ryby się podduszają możesz miec za dużo azotanów i amoniaku w wodzie.
Jeśli by tak było to taki flirt zewnętrzny powinien pomóc ? On ma te wszystkie wkłady jak węgiel aktywny itd.

Jeszcze jedno czym są te białe kropki pływające w wodzie w dużej ilości takie bardzoj maleńkie kropeczki
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2011, 21:50:42 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Luty 24, 2011, 23:00:49 »

Chwila jeśli będziesz miał węgiel aktywny w filtrze to wystarcza on na jakieś góra 2 tygodnie i jeśli będzie tam dłużej to tylko później szkodzi. Poczytaj coś o tym najlepiej jak się go stosuje zanim go będziesz wkładałł do filtra.

Co do białych kropek to zrób jakieś zdjęcie i wklej zobaczymy co to.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Barticf
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Luty 25, 2011, 09:26:18 »

Chwila jeśli będziesz miał węgiel aktywny w filtrze to wystarcza on na jakieś góra 2 tygodnie i jeśli będzie tam dłużej to tylko później szkodzi. Poczytaj coś o tym najlepiej jak się go stosuje zanim go będziesz wkładałł do filtra.

Co do białych kropek to zrób jakieś zdjęcie i wklej zobaczymy co to.
próbowałem robić zdjęcie ale one są za małe i ich nie widać ;/ takie malutkie kropki pływają w wodzie płyną w góre akwarium patrząc z góry są nie widoczne lecz z pod akwarium jest ich pełno przy tafli wody co to oznacza ? co do tego węgla gdzieś tu czytałem komentarz gdzie pewna osoba napisała żę węgiel ten zdaje egzamin ale dopiero po dłuższym trzymaniu miesiąc lub dwa
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2011, 11:10:20 wysłane przez Barticf » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Luty 25, 2011, 18:45:57 »

Widzisz można stosowac węgiel dłużej ale nie ten sam trzeba by go wymieniac na nowy. To, że ktoś go trzyma np. miesiąc nie znaczy że w jakiś sposób mu pomaga ponieważ wg mnie traci on swoje właściwości chemiczne właśnie po około dwóch tygodniach.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #22 : Luty 25, 2011, 18:52:29 »

Widzisz można stosowac węgiel dłużej ale nie ten sam trzeba by go wymieniac na nowy. To, że ktoś go trzyma np. miesiąc nie znaczy że w jakiś sposób mu pomaga ponieważ wg mnie traci on swoje właściwości chemiczne właśnie po około dwóch tygodniach.
Jako uzupełnienie należy dodać, że węgiel tracąc właściwości wiążące zaczyna oddawać do wody to co wcześniej wchłonął, stąd stosowanie tego medium w krótkich cyklach np. po leczeniu w celu związania resztki leku która znajduje się w wodzie.

Jeśli by tak było to taki flirt zewnętrzny powinien pomóc ? On ma te wszystkie wkłady jak węgiel aktywny itd.
Filtr nie jest lekiem na całe zło, akwarystyka to cały sposób prowadzenia zbiornika. Nawet najdroższy sprzęt nie zastąpi doświadczenia i podejścia akwarysty do pielęgnacji zbiornika. Znane są zbiorniki prowadzone jedynie na cyrkulatorach i akwaria mają się świetnie.
Ustawienie deszczowni o którym pisał Baniakmaniak zapewni poruszanie tafli wody co zapewni napowietrzanie zbiornika. Do tego celu nie jest wymagany filtr zewnętrzny, wystarczy wewnętrzna filtracja z odpowiednio ustawionym wylotem filtra.

« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2011, 18:57:46 wysłane przez mrs » Zapisane

Barticf
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Luty 25, 2011, 19:55:49 »

Jako uzupełnienie należy dodać, że węgiel tracąc właściwości wiążące zaczyna oddawać do wody to co wcześniej wchłonął, stąd stosowanie tego medium w krótkich cyklach np. po leczeniu w celu związania resztki leku która znajduje się w wodzie.

Filtr nie jest lekiem na całe zło, akwarystyka to cały sposób prowadzenia zbiornika. Nawet najdroższy sprzęt nie zastąpi doświadczenia i podejścia akwarysty do pielęgnacji zbiornika. Znane są zbiorniki prowadzone jedynie na cyrkulatorach i akwaria mają się świetnie.
Ustawienie deszczowni o którym pisał Baniakmaniak zapewni poruszanie tafli wody co zapewni napowietrzanie zbiornika. Do tego celu nie jest wymagany filtr zewnętrzny, wystarczy wewnętrzna filtracja z odpowiednio ustawionym wylotem filtra.

Z tą deszczownią tak zrobiłem jak wcześniej kolega napisał niestety nie pomagało rybki jak wystawiały głowe ponad stan wody tak to nie pomogło kupiłem teraz jakiś napowietrzacz widze że pomógł bo rybki nie wyskakują już tak często ale niestety nadal się to zdarza ;/ + na jednej z ryb pojawiły się takie czarne kropki co to oznacza ?
Barticf
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Luty 28, 2011, 20:39:03 »

Znalazłem na innym forum taki komentarz na temat tego flitra "Na początku będzie robił małą wirówkę, ale po miesiącu robi się tak słaby przepływ, wręcz tragiczny. Jak zmierzyłem jego przepływ po miesiącu to na wylocie litr wody wylewał się w ciągu 18 sekund, dokładnie wychodzi to 200l/h. Nawet jak jest czysty to producent bardzo zawyża dane." może jednak lepiej kupić flirt wewnętrzny zamiast tego bo przeczytaniu tego komentarza troche mnie odrzuciło od tego flirta a na jakies droższe to jednak szkoda mi kasy ;/
moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Marzec 01, 2011, 20:46:39 »

Ja w swojej 120-tce mam zewnętrzną tetrę ex 600 /wcześniej była stara ex700/ obie dają radę, woda jest kryształowa, filtra nie słychać, tak jak Ci pisał baniakomaniak ustawiasz deszczownię pod lustrem wody dyszą do góry. Masz piękny ruch tafli wodnej, bardzo dobrze natlenioną wodę. Tetra kosztuje nieco ponad 200 zł : http://allegro.pl/tetra-tec-ex-700-gratisy-i1487762644.html  . Kupujesz i zapominasz o problemach. A propos Twoich ryb które jak labiryntowce łykają powietrze - może podałbyś obsadę i wielkość ryb.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: