Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: strefy beztlenowe w podłożu  (Przeczytany 3018 razy)
rainbow
Zainteresowany
**

« : Marzec 04, 2011, 17:56:43 »

po restarcie w akwa mam jako podłoże torf kwaśny na to żwirek , torf jest juz ok roku , rośliny mają się świetnie i wszystko jest ok , ciekawi mnie czy mogłyby powstać strefy beztlenowe w torfie i jak to może zaszkodzić całemu baniakowi , gdzieś czytałam że do torfu bądz ziemi można dodać węgiel aktywny co zapobiega powstawaniu stref beztlenowych czy może ktoś wie coś na ten temat ? tak sobie myśle że skoro akwa działa rok i podłoże jest dobrze zakorzenione to nie powinno być tych stref chociaż sama nie wiem  Undecided
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 04, 2011, 18:10:47 »

Z tego co wiem to strefy beztlenowe powstają w piasku i ziemi pod żwirem, ale świderki temu zapobiegną, kopią i przemieszczając się w piasku likwidują zastoje (strefy beztlenowe). Podobno strefy beztlenowe są pożyteczne, żyją w nich bakterie beztlenowe które przeprowadzają proces polegający na przemianach azotu. Na pewno szkodliwe jest rozgrzebywanie już powstałych stref beztlenowych, siarkowodór który się tam gromadzi uwalnia się do wody i przekształca się w silnie trujący kwas siarkowodorowy.
rainbow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 04, 2011, 20:24:15 »

nie grzebie w podłożu , jest dużo roslin także myśle że korzenie w jakiś tam sposób dostarczają tego tlenu więc raczej jest wszystko ok
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 04, 2011, 21:00:06 »

Zacznijmy od tego jak wysoką masz tą warstwę podłoża w akwarium?

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: