Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie podłoże ?  (Przeczytany 6919 razy)
andrej
Bywalec

« : Luty 07, 2011, 21:22:24 »

Witam,
otóż od dłuższego czasu zastanawiam się jakie podłoże wybrać. W akwarium będą takie roślinki :
 - Zwartka Nevilla (Cryptocoryne Nevilli)
 - Zwartka Czerwona (Cryptocoryne Sp. Red)
 - Zwartka Costata (Cryptocoryne Costata)
 - Zwartka Wendta Zielona (Cryptocoryne Wendtii Green)
 - Mikrozorium Oskrzydlone „Narrow” (Microsorium Pteropus Narrow)
 - Nurzaniec Śrubowy (Vallisneria Spiralis)
 - Gwiazda wodna (Pogostemon helferi)
 - Gwiezdnik Okółkowy "Grof" (Eustralis Stellata Grof).
W obsadzie znajdować będą się między innymi Piskorki.
Akwarium 112l, 80x35x40h, oświetlenie 2x24W, nawożenie - PG Classic i Macro oraz najprawdopodobniej bimbrownia i EC. I teraz jaką opcję najlepiej wybrać ? :
Opcja 1.  Aquasubstrate II+, czarny granulat.
Opcja 2.  Substrat Tropica + czarny bazalt.
Opcja 3.  Substrat Tetraplant Complete Substrate  + czarny bazalt.
Opcja 4.  Substrat Sera Floredepot + czarny bazalt. 
Najchętniej wybrałbym opcję z ASII, ale czytałem, że nie można wtedy trzymać ryb dennych i wymaga stosowania CO2. Co myślicie, czy mogę spokojnie je zastosować u siebie ?
Jeśli nie ASII+, to jaką inną opcję wybrać ? Tylko mi tu nie wyjeżdżajcie z ADĄ, bo mnie nie stać . Cheesy
Z góry dziękuję i pozdrawiam. 
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 07, 2011, 21:42:30 »

ADA mozna tanio kupić wychodzi prawie w tej samej cenie co aquasubstrat  Wink

119 zł za 9 l    13,2 zł / litr

dla porównania aquasubstrat

60 zł za 6 l       10 zł / litr

oczywiście to twój wybór tylko żebyś później nie żałował 3 zł na litrze..  Wink bo niema co ukrywać aquasubstrat to tylko chińska podróbka podłoża ADA

jest jeszcze jedno aktywne podłoże nie wiem czy tak dobre jak ADA ale ma same pozytywne opinie

http://allegro.pl/podloze-oliver-knott-nature-soil-10l-czarne-i1440689967.html

i tanio wychodzi bo 1zł za litr, ja bym sie zdecydował na te gdybym restartował akwarium. Aquasubstrat to dobre podłoże, mam je obecnie ale nie za tą cenę która ostatnio skoczyła..

Co do CO2 to sie bez niego nie obędzie dlatego że masz raczej trudne rosliny ( pogostemon i eustralis)

jesli byś miał tylko zwartki, mikrozorium i nurzanca to spokojnie by starczyła gleba pod żwirkiem i mógłbyś prowadzić akwarium jako low tech z słabym swiatłem bez CO2

wszystkie substraty podżwirowe nie są dużo lepsze od dobrze skomponowanej mieszanki gleby, gliny i torfu ( wszystko do kupienia w sklepie  ogrodniczym za smieszne pieniądze)
substraty podżwirowe nie mają takich własciwosci jak aktywny substrat typu ada/aquasubstrat/nuture soil Oliviera Knotta
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Luty 07, 2011, 22:15:46 »

A jak bym odpuścił sobie Eustralisa to gleba by spokojnie starczyła ? Myślisz, że Pogestemon nie da sobie rady ? Chyba nie jest aż tak wymagający, prawda. No chyba, że nie da rady to nie ma co kasy wyrzucać w błoto. Smiley Myślę, że wtedy wybiorę ziemię. Tanio i dobrze. Bo chyba nie ma sensu w takim razie kupować ADY dla takich roślin ? A tak troszkę po za tematem. Jak myślisz przy takim nawożeniu : PG Classic i Macro dodawać coś jeszcze ? Myślałem jak już pisałem nad bimbrownią i EC, ale nie wiem, proszę o pomoc.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 07, 2011, 22:41:56 »

czytałem, że nie można wtedy trzymać ryb dennych i wymaga stosowania CO2

Od 2 lat mam zbiornik na AS II+ bez CO2, nawożenia i z bardzo słabym światłem i jest super. Kiedyś miałam na AS II + piskorki i kiryski i zbrojniki i też było ok więc wg mnie z tymi dennymi to lekka przesada. Powiedziałabym wręcz, ze AS II+ dla ryb dennych jest lepsze niż ostry bazalt.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 07, 2011, 23:31:42 »

No możesz spróbować ale widziałem stan eustralis w akwarium bez CO2 i nie wyglądał najlepiej, pogestemon helferi jest mniej wymagający, myślę że z nim są większe szanse na powodzenie.

IMHO jak chcesz nawozić to zawsze lepiej mieć CO2 w koncu węgiel to główny budulec dla roślin a reszta to znikome w stosunku do niego dodatki.

Z serii PG Classic i Macro to wszystko co potrzebujesz na start.

Ogólnie bimbrownia jesli regularnie odświeżana i o odpowiedniej ilosci zacieru to wcale nie jest gorsza od CO2 z butli wysokociśnieniowej.
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Luty 08, 2011, 15:04:12 »

Dziękuję za rady. Smiley
Więc wybiorę chyba ASII+. Zobaczę jak to będzie, ale raczej sobie odpuszczę tego Eustralisa i wybiorę coś innego.
Jeszcze raz dziękuję i Pozdrawiam.
mmb22
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 08, 2011, 15:09:47 »

Z doświadczenia małego polecam ASII+, przy dobrym nawożeniu długo będzie utrzymywał swoje właściwości. Co do eustralis, umarł mi przy nie wystarczającej ilości C02, wegetował. W tej chwili mam 30l. z ASII+,EI,butla i 3x18W,od roku szaleństwo z przyrostem masy roślin:) Teść ma 300l. z ASII+,żwirem,butlą i wszystko gra i buczy ładnie.
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2011, 15:12:34 wysłane przez mmb22 » Zapisane

Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Luty 08, 2011, 15:18:33 »

To teraz na pewno wybiorę to podłoże. Smiley
Bo co czytałem to nie polecano tego podłoża do akwarium z dennymi rybami itp...
Ale teraz już mam pewność, że nie wyrzucę kasy w błoto. Cheesy
A za Eustralisa nie wiem co wezmę, co polecacie ? W sensie coś do Azji, na 3 plan.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 08, 2011, 15:32:15 »

ja bym jednak wybrał natur soil zamiast aquasubstrat, n. s. ma lepsze opinie radze jeszcze sie zastanowić

o podobnym pokroju a mniej wymagająca jest Limnophila aromatica, pochodzi z południowo-wschodniej Azji
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Luty 08, 2011, 15:39:56 »

No to już nie wiem, chyba jednak ASII+, jednak znam więcej opinii i w ogóle, a o NS nie słyszałem zbyt dużo.
Co do rośliny to może ona jeszcze się zastanowię. Wink
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 08, 2011, 15:47:35 »

tu masz ciekawą dyskusje http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=35264
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: