michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

|
 |
« : Luty 07, 2011, 14:45:32 » |
|
Chciałem zapytać się jakie właściwie powinna mieć parametry woda RO. Parametry jakie mnie interesują to:
PH kh gh NO3 K PO4 Ca
Czegoś w wodzie chyba mam za dużo, dlatego tak profilaktycznie pytam...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michji
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 09, 2011, 20:18:29 » |
|
Obraziliście sie na mnie czy nie wiecie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 09, 2011, 21:01:44 » |
|
pH 7 a reszta na 0 czasami coś przepuści w szczególności jak już wkłady są starsze ale generalnie to woda jesl lepiej oczyszczona niż "destylowana " z marketu
o to ci chodziło?? czy pytasz sie co dodać ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2011, 21:22:43 » |
|
Chciałem zapytać się jakie właściwie powinna mieć parametry woda RO. Parametry jakie mnie interesują to:
PH kh gh NO3 K PO4 Ca
Woda przynajmniej teoretycznie powinna być chemicznie czysta czyli ph ~ 7, kh/gh powinny być niskie przy czym mnie nigdy nie udało się uzyskać wartości niższych niż 3-4. Przy domowych filtrach RO lub wodzie destylowanej z marketów jest to w zasadzie niemożliwe. Pozostałych wartości nigdy nie mierzyłem więc głosu nie zabiore.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michji
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 09, 2011, 22:03:09 » |
|
Mierząc parametry z mojego filtra to mam tak:
KH = 0-1 GH = 0-1 NO3 = 4 PH = 5.5 !!!
Czy coś z membraną jest nie tak ? Jest jeszcze świeża, tzn. kupiona w zeszłym tygodniu, przepłukana odpowiednio, no i przefiltrowała już około 150l wody. Tak samo reszta wkładów, tez nowe, przepłukane i przefiltrowały to 150l.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafał 999
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 10, 2011, 01:09:14 » |
|
Ja na swoim filtrze do odwróconej osmozy po wpuszczeniu wody kranowej o wartościach pH7,8 TwO 12 TwW 6 otrzymuje pH6,4 TwO 0 TwW 0 apozostałe parametry nigdy nie badam bo słyszałem że są to wartości które na pewno nie szkodzą rybom a woda z takiego filtra jest na pewno lepsza niż deszczówka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 10, 2011, 04:35:12 » |
|
musiała sie czymś zakwasic ale ja bym sie nie przejmował ( woda z ro jest pozbawiona bufora weglanowego wiec łatwo o zmianypH)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michji
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 10, 2011, 16:09:38 » |
|
ok, skoro w takim razie takie niskie ph nie oznacza że z filtrem jest coś nie tak to dobrze. Mogę spać spokojnie Dzięki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
greku
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 16, 2011, 21:23:29 » |
|
woda z filtra ro nie ma stalego ph, zachowuje sie jak bufor i przybiera ph wody do ktorej sie ja wlewa, mniej wiecej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 17, 2011, 00:11:27 » |
|
woda z filtra ro nie ma stalego ph, zachowuje sie jak bufor i przybiera ph wody do ktorej sie ja wlewa, mniej wiecej.
zachowuje sie jak bufor? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 17, 2011, 07:51:54 » |
|
Woda przynajmniej teoretycznie powinna być chemicznie czysta czyli ph ~ 7, kh/gh powinny być niskie przy czym mnie nigdy nie udało się uzyskać wartości niższych niż 3-4. Przy domowych filtrach RO lub wodzie destylowanej z marketów jest to w zasadzie niemożliwe. Pozostałych wartości nigdy nie mierzyłem więc głosu nie zabiore.
To coś nie tak masz z membraną. Może za niskie ciśnienie wody albo ogranicznik ścieku niedopasowany? Bo nawet dość zjechana membrana powinna dawać twardości 0-1 na testach akwariowych. Badanie pH testami na wodzie o zerowych twardościach nie ma większego sensu. michji, jak Ci wychodzi takie niskie pH to dobrze, znaczy że membrana jest OK i twardości są bardzo niskie, skoro tak łatwo woda "wyłapuje" CO2 z powietrza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 17, 2011, 17:53:34 » |
|
To coś nie tak masz z membraną. Może za niskie ciśnienie wody albo ogranicznik ścieku niedopasowany? Bo nawet dość zjechana membrana powinna dawać twardości 0-1 na testach akwariowych.
A woda destylowana z marketów?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 18, 2011, 10:49:45 » |
|
A woda destylowana z marketów?
Jak destylowana to twardość 0, demineralizowana też nie powinna mieć wyższych twardości. Ale jak jest w praktyce to nie wiem. O wodzie z osmozy mówiłem z praktyki a nie teorii.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 18, 2011, 15:46:02 » |
|
Jak destylowana to twardość 0, demineralizowana też nie powinna mieć wyższych twardości. Ale jak jest w praktyce to nie wiem. O wodzie z osmozy mówiłem z praktyki a nie teorii.
Ja się wlaśnie przejechałem na wodzie destylowanej z marketów. Nigdy nie udało mi się zejść ponizej 3-4 kh/gh.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
greku
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 18, 2011, 17:35:18 » |
|
Pethro, zle to napisalem, generalnie woda RO zmienia znacznie swoje ph po dolaniu jej do zwyklej kranowy. Generalnie jej ph nie jest stale
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|