Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: klarowna woda  (Przeczytany 3604 razy)
bart74
Zainteresowany
**

« : Sierpień 14, 2011, 13:11:17 »

witam, miałem przez dłuższy czas kryształową wodę i zachciało mi się zmiany aranżacji, namieszałem sporo w podłożu, odmuliłem je, poprzesadzałem rośliny itp, konsekwencją był wysyp glonów-poradziłem sobie, kożuch na powierzchni-poradziłem sobie, ale cały czas utrzymuje się zmętnienie, filtr chodzi na maxa (400l) włożyłem watę, zbiera ze skimmera na górze, po środku i na dole, spory ruch wody, wydaje mi się że to pierwotniaki, ale jak się tego pozbyć? wlałem trochę tonicu tetry ale nie pomaga, podmiany 20% co tydzień.
czy węgiel aktywny coś tu pomoże?
dodam że nawożę co2 i rośliny rosną prawidłowo
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2011, 13:18:32 wysłane przez bart74 » Zapisane

45l, danio,panda,neon, 26*C
kaskada 400l,2x11W,CO2,makro+micro
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Sierpień 14, 2011, 23:23:15 »

Faktycznie, prawdopodobnie pierwotniaki. Najlepsze lekarstwo - cierpliwość. Nie grzebać w akwa z tydzień i same znikną.

bart74
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 10, 2011, 23:34:02 »

zauważyłem pewną prawidłowość, woda w moim akwarium mętnieje równo co 7 dni, od podmiany wody i gwałtownym spadku wydajności bimbrowni, czy spadek co2 w wodzie może być przyczyną? normalnie jak w zegarku 7 dnia rano jest czyściutka i jak wracam z pracy w nocy, mleczko i kożuch na powierzchni

45l, danio,panda,neon, 26*C
kaskada 400l,2x11W,CO2,makro+micro
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Październik 27, 2011, 16:56:43 »

Jak u Ciebie z twardością wody?

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: