Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ocieranie się bez kropek  (Przeczytany 5009 razy)
thevilish
Nowy
*

« : Kwiecień 05, 2005, 08:16:15 »

Witam!
Wczoraj okociła się gupiczyca (chociaż mogło więcej samic wydać pokolenie, ciężko stwierdzić). Kilka maleństw podpłynęło do filtru i tam sobie pływały. W pewnej chwili zauważyłem, że jedno z danio zaczęło podpływać do filtru, ale robił szybki nawrót ocierając się o pojemnik na wkład do filtra (fitr wewnętrzny oczywiście). I tak kilkukrotnie. Z początku myślałem, że podpływa do maleństw w celach konsumpcyjnych, ale jeszcze jedna gupiczyca tak robiła, tyle, że o żwir. Żadna z rybek nie ma białych plamek.
Czyżby początki ospy rybiej?

Dodatkowo: niektóre samice gupika są ciemnawe na grzbiecie w kierunku pyska, a zbrojnik jakby wyblakł. Może jakaś insza, dziwna choroba, albo stres rybek?

Pozdrawiam

112l: 5x Caridina Cristal Red, 6x gupik, 4x danio pręgowane, 1x zbrojnik niebieski
25l: 4x mieczyk Hallera
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 05, 2005, 13:16:38 »

co do zbrojników to one przecież zmieniajo kolory do otoczenia raz są prawie białe a raz czarne.
co do tamtych rybek, czy one ocierały się brzuchem ??

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
thevilish
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 05, 2005, 13:29:54 »

Co do danio, ciężko stwierdzić, ale jeśli chodzi o samicę gupika to ta szybkim ruchem ocierała się o podłoże - bokiem.
Co do zbrojników: aha Smiley

112l: 5x Caridina Cristal Red, 6x gupik, 4x danio pręgowane, 1x zbrojnik niebieski
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 05, 2005, 13:47:43 »

a czy one wychudły i nie chcą jeść??

może to poprostu tylko tak sie ocierają ja pamientam kiedyś jak miałem takie aqa towarzyskie to terz mi się często danio ocierały o kamienie i nic im nie było

thevilish
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 05, 2005, 13:50:46 »

właśnie ostatnio trochę przestały wcinać... ale nie wychudły Smiley
Tubifex uwielbiają to jemu nie przepuszczą, ale płatki mieszane przestały im smakować...

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 05, 2005, 14:36:04 »

uważaj z tym tubifexem bo jest bardzo tłusty i ryby moga puźniej chorować.
Jeśli często je tym karmisz to prawdopodobnie im to zaszkodziło i majo terez niewydolność jelitowo
przyjżyj sie jak "srajo" jeśli jest normalne to jest jakaś inna przyczyna a jeśli "srajo" żadkim ciągnącym się "nawozem" no to zachorowały od tych rureczników

thevilish
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 05, 2005, 14:43:03 »

Hmmmm.... Raczej normalne odchody mają. Wydalają to co zjedzą - na czerwonawo, jak się nażrą wybarwiających płatków, czasem na jasno, prawie na biało - to być może od rureczników.

Postaram się nie za często dawać tubifex...
A tak na marginesie: trzymam to amciu w zamkniętej fiolce, w lodówce - zepsuje się to? Pewnie potrzebuje więcej tlenu?

Pozdrawiam

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 05, 2005, 17:03:16 »

ale ty te rureczniki masz żywe??
jesli żywe to sie nie zepsują jedyne co moga zrobic to poprostu zdychnąć jesli bedą za długo siedziały
ja bym ci radził dawać na przemian te robale z innymi np. teraz jest wiosna, niedługo zaczno lęgnąć sie komary. jeśli masz jakoś działke to wystaw tam jakąś beczkę, wanne albo akwarium z wodą i komary będo sie lęgnoć takie czarne robaki pływające przy wierzchu. a jak nie masz działki to postaw na balkonie. larwy komarów są chude i jedne z najleprzych i najsmaczniejszych pokarmów żywych dla ryb. ja sam je łapie co roku mozna je równierz zamrozić i mieć na zime.
jesli nie chce ci sie łowić ich to kup sobie w sklepje ochotke albo wodzienia zywy lub mrożony (zywy leprzy)
jeśli karmisz ryby często robakami to musisz karmić ryby płatkowaną roślinną karmą np. bio-vit (to takie uniwersalne żarcie) albo kup coś leprzego np. Spirulina jest bardzo droga ale to najleprzy z roślinnych pokarmów. im więcej procent spiruliny tym lejej i niestety drożej.
Ja kupuje dla swoich pyszczaków Spiruline z tropicala w płatkach ma ona zawartość glonów spirulina platensis 36%.
Dobra ale sie rozgadałem  Cheesy  odpisz szybko i pomyśl o tym co ci napisałem jedeno z haseł akwarysty brzmi: "NIE ŻAŁUJ KASY"

thevilish
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 05, 2005, 17:46:20 »

Karmię je tubifexem, pokarmem Tetra Menu (4 rodzaje w jednym pudełku), tabletkami (firmy Tropical, ale nazwy nie pomnę) oraz od czasu do czasu mrożoną, ale wymytą wcześniej (może bez sensu) ochotką.
Rureczniki są żywe.
Co do komarów: pomysłowe, ale wolę jednak pokarm z zaufanego sklepu.
Spirulina? Krewetki podobno je uwielbiają. I tak je będę musiał kupić.
(mam jeszcze dla krewetek na dnie jesienny listek dębu)

A co do hasła akwarysty: nie mam zamiaru żałować pieniędzy, bo oszczędność może przynieść tylko straty w tym przypadku. Może, ale nie musi (to tak, żeby co poniektórym sceptykom odpowiedzieć na zaś)

No! to tyle co do żarcia. Za chwilę jadę do domu to poobserwuję moje rybcie. Może już przestały się tak zachowywać.

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 05, 2005, 17:55:53 »

wiesz komary to wcale nie zły pomysł a chyba do siebie masz najwi,.eksze zaufanie wiadomo że do zbiornika na komary nie wlejesz wody z sadzawki może to być deszczówka. Uwierz mi to naprawde bardzo dobry pokarm a jeśli boisz sie że przyniesiesz do aqa jakąś zaraze no to zapakuj w torebeczki i zamroź. wtedy wszystkie bakterie (których prawdopodobnie nie ma) zginą tylko że żywe są leprze ale zrób jak uważasz

thevilish
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 05, 2005, 19:01:51 »

Co do larw - pomyślę. Dzięki za informację.
A gupiki (samice) ocierają się dalej. Mają nawet otwory gębowe ciemne...

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 07, 2005, 12:39:17 »

hhmm no nie wiem co in moze być bo co do kolorów to ja nie wiele moge powiedziec. powiedz jak sie zachowujo wiesz no czy jedzo itd

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: