Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nawożenie akwarium  (Przeczytany 2071 razy)
punisher155
Zainteresowany
**

gg: 6162948

« : Styczeń 22, 2011, 14:20:40 »

Do tej pory miałem tylko nawóz mikroelementowy. Chciałbym teraz kupić taki nawóz, żeby dostarczył wszystkich potrzebnych składników dla roślin i nie powodował wzrostu glonów. Czy myślicie, że ten zestaw będzie dobry?

http://allegro.pl/nawoz-micro-macro-planta-activ-aquabotanique-i1418513998.html
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 22, 2011, 15:11:36 »

Każdy nawóz który dostarcza pierwiastków roslinom jest tez świetną pozywką dla glonów (wyjątek to easycarbo lub inny specyfik z weglem w płynie)
wiec to nie takie proste ze kupisz nawóz i pozbedziesz sie glonów. By pozbyc sie glonów trzeba miec zdrowe rosliny.

Jesli chcesz nawozic to najpierw zaczyna sie od tego co jest potrzebne w najwiekszej ilosci czyli wegla, napisz czy go dostarczasz pod jakąs postacią.

W nawozeniu obowiązuje prawo minimum Liebiga, musi wszystkiego byc pod dostatkiem by rosliny rosły wiec samo dostarczenie jednego składnika gdyzabraknie drugiego nic nie da.

Opisz dokładnie akwarium, jesli wystepuja jakies problemy to tez o nich wspomnij dopiero na tej podstawie ktos ci pomoze dobrać jakies nawozy, bez tego to wróżenie z fusów
punisher155
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 22, 2011, 15:34:24 »

Mam akwarium 240l. Nie nawożę go niczym od miesiąca oprócz co2 z butli. Miałem niedawno problemy z glonami na szybach i roślinach, które nie rosły. Teraz kupiłem nowe rośliny i chcę uniknąć tych problemów. Mam oświetlenie 3x21w i 1x39w.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 22, 2011, 16:29:00 »

Podaj jeszcze obsade akwarium i zdjecie podglądowe roślin i całego akwarium.

jak długo masz te akwarium?
co masz na dnie ?
punisher155
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 22, 2011, 16:41:02 »

Podam link do mojego tematu bo piszę z telefonu. Przeczytaj tam moje posty to się dowiesz co trzeba Wink
akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/(240l)punisher155/
Pozdrawiam
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 22, 2011, 18:02:08 »

wodę którą lejesz to kranówka ? jesli tak to sprawdz w wodociagach co w niej masz

masz 10 ppm NO3 a to juz wystarczająco, myślę że lepiej zainwestować w sole i micro intermagu kup zestaw jak do EI
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: