Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co teraz? [Założyłam 240l]  (Przeczytany 2784 razy)
Agnes76
Nowy
*

« : Styczeń 16, 2011, 17:05:08 »

Interesuje mnie kiedy dokonuje się jakiś pomiarów parametrów, co nadal ropbić kiedyjakieś CO2 Huh??

A tak to się zaczęło.
Na dno zastosowałam podkład dla roślin Jbl, na to moskitiera i drobniutki serpentynit. Posadziłam roślinki łatwe w uprawie. Wlałam dwudniową wodę. Grzałka 300W, Filtr HW 302. Po zakończeniu wszystkich czynności zmierzyłam parametry wody ale nie wiem co teraz. Czytałam że w okresie dojrzewania zbiornuika po 2-3 dniach należy podmienić trochę wody ale kiedy i ile to nie wiem. Bardzo bym chciała aby roślinki ładnie się rozrosły, wtedy mam zamiar wpuścić małe rybki neonki lub inne. Kiedy możla podawać roślinkom CO2., Narazie mam zamiar zastosować bimbrownie ale już wkrótce kupię butle.  Śiwatło mam narazie podstawowe, ale jutro lub pojutrze wymienię jedną świetlówkę na taką dla roślin.

Kiedy znowu mierzyć odczyny wody?

szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #1 : Styczeń 16, 2011, 19:05:09 »

CO2 podawaj od razu jak masz rośliny i świecisz swiatło
Na początku pożadnie napowietrzaj wodę oczywiście kiedy nie dajesz co2 i poczekaj z tydzień zanim wpuścisz rybki
A podmiany najlepiej co tydzień ok 1/5 wody

Agnes76
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 16, 2011, 20:07:56 »

Rybki mam zamiar wpuścić za miesiąc. A z CO2 z bimbrowni podaje się przez cała dobę czy tylko przez określony czas? Jak się podaje CO2 totrzeba wyłączyć filtr?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2011, 20:23:41 wysłane przez Agnes76 » Zapisane
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #3 : Styczeń 17, 2011, 08:29:23 »

Filtr ma działać 24 h/dobę. CO2 z bimbrowni niestety nie ma możliwości regulacji więc albo podajesz 24h/dobę, albo na noc po prostu wyciągasz wężyk z akwarium. Jeśli ustawisz rozsądne dawkowanie CO2 to można podawać bez przerwy. Jeśli będziesz mieć butlę to warto pomyśleć o elektrozaworze. Jeśli elektrozaworu nie będzie to pozostaje ręcznie zakręcać butlę przed zgaszeniem światłą - trzeba oczywiście pamiętać, aby zawór w butli następnego dnia odkręcić Smiley
Pierwsza podmianę proponuję zrobić po około dwóch tygodniach od zalania akwarium (w ten sposób dasz szansę na zainicjowanie cyklu azotowego w akwarium), a kolejne co tydzień w ilości 20-25% pojemności zbiornika.
W przeciwieństwie do kolegi szakallo nie proponuję napowietrzania - szkoda CO2, a roślinom napowietrzanie do niczego potrzebne nie jest. Jeśli już będziesz mieć jakieś ryby czy krewetki, to wylot filtra ustaw sobie tak, aby tafla wody lekko falowała - to bardzo dobry i skuteczny sposób natleniania wody.

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 17, 2011, 09:34:17 »

W bimbrowni jest tez możliwość regulacji-to kwestia tego jak mocny zacier się zrobi. Tak długo jak nie masz w akwarium nic żywego, możesz gazować na maxa przez całą dobę. Zresztą przy odpowiednich ustawieniach przy butli i rybach w akwa, też można podawać gaz całą dobę-oczywiście łączy się to z utratą gazu, którego w nocy rośliny nie wykorzystują, ale nabicie butli kosztuje 12zł raz na kilka miesięcy, a codzienne ustawianie na nowo po odkręcaniu zaworu jest dużo bardziej męczące niż wycieczka do punktu nabijania. Napowietrzanie też nie jest potrzebne-jak pisał Sirius, wystarczy ruch tafli wody.
Ja podmiany proponuję po 40% tygodniowo na początku, a kiedy zbiornik się ustabilizuje po 30%/tyg.
pozdr

Agnes76
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 18, 2011, 18:36:19 »

Akwarium 240l zalane od 4 dni o jednego podaję CO2 z bimbrowni. Na korzeniu pojawił się dziwny nalot. Światło podstawowe świecę przez 12 godzin. Nie mam jeszcze oczywiście ryb tylko roślinki podstawowe.
Na korzeniu powstał jakiś dziwny nalot. Wygląda jak taka mglista galareta..

Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 18, 2011, 18:41:17 »

To jest normalne. Za kilkanaście dni, jak akwarium się ustabilizuje powinno samo zniknąć. Jeśli nie chcesz czekać możesz go jeszcze raz wygotować.

Zmiana obsady
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #7 : Styczeń 18, 2011, 21:20:21 »

To jest normalne. Za kilkanaście dni, jak akwarium się ustabilizuje powinno samo zniknąć. Jeśli nie chcesz czekać możesz go jeszcze raz wygotować.
Moim zdaniem to nie jest normalne i świadczy o źle spreparowanym korzeniu.
Akwarium 240l zalane od 4 dni ... Światło podstawowe świecę przez 12 godzin.
Błąd. Nie powinno się na początku świecić 12h - to najlepsza droga aby "załapać się" na glony. Zacznij świecić 6h i co tydzień zwiększaj o 1h.

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 18, 2011, 23:12:00 »

Agnes76, poczytaj sobie ten temat, prawdopodobnie masz to samo.

http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/plesniejacy-korzen/msg309740/#msg309740

Zmiana obsady
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: