adam1108
Nowy

|
 |
« : Grudzień 24, 2010, 20:59:43 » |
|
Witam, koleżanka na gwiazdkę sprawiła mi dość oryginalny prezent, mianowicie 2 "złote" rybki akwariowe w tzw. kuli. I tutaj moje pytanie. Ryby dość dziwnie się zachowują (?) prawie cały czas unoszą się ku górze i "łapią oddech", wygląda to jakby nie miały powietrza (?). Dodam jeszcze, że rybki znajdują się w kuli, bez filtru (sprzedawca ponoć o to nie pytał), a woda po kilkunastu godzinach robi się trochę mętna. Być może to jest spowodowane zachowaniem rybek? Czy w tym wypadku muszę dokupić filtr (dosyć smiesznie by to wyglądała bo kula nie jest duza  ) czy te zachowanie rybek jest naturalne? Z góry wielkie dzięki za pomoc!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dominik15
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 24, 2010, 21:24:00 » |
|
Złote rybki to welony a one potrzebuja akwarium 120L na 2 złote rybki a ty je trzymiesz w 2 L kuli.Woda wiadomo ze bedzie sie robic metna bo nie ma co jej filtrowac.Poczytaj o warunkach jakie potrzebuje welon na necie duzo tego znajdziesz.Pozdr
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 24, 2010, 21:26:02 wysłane przez Dominik15 »
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 24, 2010, 21:42:16 » |
|
Noi przede wszystkim brak napowietrzania.. Nie wiem ile te ryby Ci przeżyją..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adam1108
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 24, 2010, 22:21:51 » |
|
Ok a w takim razie jaka rybke polecacie do kuli? Na duze akwarium i wieksza ilosc ryb nie mam za bardzo czasu i pieniedzy...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dominik15
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 24, 2010, 22:25:04 » |
|
Do kuli to zadna ryba sie nie nadaje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adam1108
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 24, 2010, 22:27:50 » |
|
To po co oni to wogóle sprzedaja?  Mi jako laikowi kula kojarzyła sie po niekad z akwarystyką..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafcio604
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 24, 2010, 22:35:35 » |
|
Główna Zasada Akwarysty Brzmi Aby nie słuchać sprzedawcy. Tak jak koledzy wyżej napisali Taka Kula to dla welonów męczarnia Więc wyjscia są dwa 1.Oddajesz Rybki do Sklepu a w Kuli możesz trzymać cukierki ewentualnie jakieś plastkiowe rybki 2. Kupujesz Wieksze Akwa i dajesz ulge w męczarniach Welonką. Pozdrawiam życze Wesołych świąt Rafał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 25, 2010, 02:30:57 » |
|
To po co oni to wogóle sprzedaja?
Sprzedają, bo liczy się zysk. Co ich obchodzi, że Tobie rybki pożyją rok czy tydzień. Im krócej tym lepiej, bo znowu wrócisz i coś tam kupisz. Kula może ci posłużyć miejsce hodowli roślin akwariowych, ale nie żadnych zwierząt akwariowych 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nazwisko
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 12, 2011, 18:09:06 » |
|
Te gatunki ryb potrzebują większej przestrzeni, zapewne maja za mało powietrza i pływają u góry  Zapraszam na mój blog http://....blogspot.com/ postaram się opisać wiele gatunków ryb i pomóc w rozmnożeniu waszych gatunków... Zadawajcie pytania, postaram się pomóc i odpowiedzieć na wszystkie...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2011, 22:20:56 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 13, 2011, 10:11:50 » |
|
Jak nie masz czasu ani kasy to najlepiej wogóle nie zajmuj się akwarystykom. Dla początkujących (dla mnie też, teraz mam akwa już od 4 lat) akwarium to tylko sypanie garści płatków ze sklepu do akwarium, ale w miarę jak się zgłębia tajemnice akwarystyki tym bardziej to wymagające, dowiadujemy się, że jest potrzebne to i to, że trzeba robić tamto i to . . . więc wiesz może lepiej odstaw akwarystykę. Może ktoś ze znajomych ma akwarium lub zechce mieć może przyjmie rybki. Ja mam np. w szkole akwarium i się np. urodzą małe rybki to je oddaje do szkoły, bo bym miała przerybienie.
|
|
|
|
|
|
The only place where success comes before work is in the dictionary. ("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 13, 2011, 15:34:22 » |
|
Ja mam np. w szkole akwarium i się np. urodzą małe rybki to je oddaje do szkoły, bo bym miała przerybienie.
Również w liceum, w klasie mamy akwarium, ale tam nikt go nie traktuje jak śmietnika gdzie wrzuca się wszystkie niepotrzebne nam ryby.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 13, 2011, 15:41:12 » |
|
Ja przecież nic nie wspomniałam o śmietniku. Szkolne akwarium to ruina, jest tam jedna molinezja i 2 kiryski więc śmiało można tam coś dodać. Taka głupia nie jestem, żeby wciskać wszystkie małe do szkoły, kilka sobie zostawię, kilka od szkoły, a reszta pewnie zdechnie. Nie posądzaj ludzi tak pochopnie! To nie miłe, wogóle zauważyłam, że jak ktoś pisze dziwne żeczy, bo np. jest początkujący to wszyscy go zjeżdżają od razu, zamiast poradzić mu co zrobić żeby było lepiej. Przecież wy też jakoś zaczynaliście. Forum to miejsce do pomocy, a nie wyżywania się na nowych. Pzdr. Mam nadzieję, że pomogłam 
|
|
|
|
|
|
The only place where success comes before work is in the dictionary. ("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
|
|
|
|