Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak zrobic akwa  (Przeczytany 6854 razy)
piotrekiwiola
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Styczeń 06, 2011, 09:21:26 »

A może jak byś zrobił ramę i w nią wkleił szyby?Jak byłem dzieckiem to coś takiego zrobiliśmy z bratem i kolegą.Zrobiliśmy metalową ramę z cienkich kątowników a później w to poszły szyby.Było to małe akwarium miało może z 25-30 litrów więc nie było dużego nacisku a i tak zdecydowaliśmy się na rame Wink
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Styczeń 06, 2011, 10:24:44 »

A może jak byś zrobił ramę i w nią wkleił szyby?Jak byłem dzieckiem to coś takiego zrobiliśmy z bratem i kolegą.Zrobiliśmy metalową ramę z cienkich kątowników a później w to poszły szyby.Było to małe akwarium miało może z 25-30 litrów więc nie było dużego nacisku a i tak zdecydowaliśmy się na rame Wink

Może cofnijmy się do minionej epoki jeszcze.
Kto ramę miałby zrobić(zespawać)? Autor wątku? Zapewne również proponujesz ewentualne wklejenie szyby za pomocą kitu.
Gra nie warta świeczki.

Pozdrawiam

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #17 : Styczeń 06, 2011, 10:41:32 »

Większego od 40-50l bym się pewnie obawiała skleić
I w tym zdaniu zawarte jest wszystko.
Nowy zbiornik 45l lub 54l to koszt ok 40-50zł, powiedz teraz jaki jest sens bawić się i ryzykować?
Większe zbiorniki bardzo często są sklejane w domach czy mieszkaniach ale nie ze względu na "chciejstwo" ale wygode. Łatwiej jest wniesć tafle szkła do dom/mieszkania niż wielkie akwarium.
Akwaria tego typu sklejane są przez specjalistów, sklejanie zbiornika samemu gdy nigdy się tego nie robiło, mija się z celem.

lajtowygosc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Styczeń 06, 2011, 10:49:15 »

Ja osobiście też bym nie pisał się na jakąś ramkę, szkoda zachodu. Tak jak koleżanka wspomniała w czasach prl lepiej było sobie akwa zrobić by było szybciej i o wiele taniej. Na alledrogo można znaleźć używane oryginalne zbiorniczki. Co do klejenia hm.. musisz mieć odpowiednie szkło wygrzane od słońca moim zdaniem nie nadaje się z uwagi choć by na to, że samo cięcie to niezłe wyzwanie. Nad estetyką całego przedsięwzięcia też bym się zastanowił. Zaoszczędzisz parę złotych a z efektu zadowolony nie będziesz.
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Styczeń 07, 2011, 20:43:51 »

szyby mam, do szlifowania ide do szkalrza zaplace mu 10 zl a nie wiem czy za taka cene dostane gdzies akwa.Smiley no ale tez dla wlasnej satysfakcji.

To czym mam kleic te szyby:)

Jeżeli chodzi o klejenie to tak jak pisali poprzednicy silikon akwarystyczny lub
taki na którym wprost pisze że nie jest toksyczny dla ryb (lub środowiska wodnego).
Istotna sprawa to tuż przed klejeniem odtłuścić powierzchnie klejone.
Nadaje się do tego denaturat.

Skoro już zamierzasz sam kleić to sobie przemyśl dobrze wcześniej konstrukcję
i np. zamów szyby z wykonanymi otworami na przelew/spust/sump.
Szklarze wykonują też otwory na zamówienie. Trzeba im tylko narysować
schemat.

Akwarium i hydroponika
leo1009
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Styczeń 29, 2011, 23:39:58 »

witka no też chodze z zamiarem budowy... ale ;> dostęp do szkła mam znaczny... plan jest taki wymiary 150dlugie 60 wysokie 50 szerokość jak najbardziej silikon akwarystyczny do tego pamietaj ze po szlifowaniu musisz odtluscic a nastepnie zamiescic tasmy zeby nie bylo chalatajstwa z silikonem ;> wypadało by mieć dodatkowo ściski specjalne minimum dwie sztuki cena jednego około 30 zł Wink grubosc szkła nie jest przypadkowa;) ja chce zastosowac 10mm + wzmosnienia górne dla swiętego spokoju... dodam ze jestem technikiem mechanikiem dodatkowo szwagier zajmuje sie profesjonalnie szkłem

ważne!! przed przyspąpieniem do klejenia musisz całość odpowiednio spasować lepiej rob miesiac dłożej zeby przez przypadek nic nie uszkodzic w domu... Wink

dla swietego spokoju radze zastosować jak u mnie ramkne montarzową jedna bedzie przynajmniej u mnie do okoła dna ze sklejki łączonej kołkami monterskimi wszystko na wikol wysokość około 3 cm Wink góra z zakładaną pokrywą z podobnej sklejki odpowiednio wczesniej zalakierowanej metodą "lej lakieru ile wlezie" btw... Wink skoro już tak straszą może by zastosowac folie antywłamaniową na szkła;>?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: