Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: neony iness pomocy  (Przeczytany 2221 razy)
black5
Nowy
*

« : Styczeń 10, 2011, 12:09:18 »

Witam serdecznie
jestem nowym osobnikiem posiadajacym akwarium od ok 2 miesiecy zbiornik 65litrów. Obsada w zbiorniku to 10-neon iness 6-danio
3 skalary 2 molinezje 1-glonojad. wszystko było pieknie az do chwili kiedy na neonach pojawiły sie białe plamki , zgodnie z zaprzyjaznionym sklepem zoologicznym była to rybia ospa. wg ustalen podniosłem temp wody do 28stopni i została zastosowane leczenie jakimis specjalnymi kropelkami . Wszystko wygladało pieknie  powoli plamki znikały ale w ciagu jednego dnia  10 szt neonków niestety padło kolejnego dnia padł glonojad z reszta rybek sie nic nie dzieje zachowuja sie normalnie regularnie jedza pokarm . jaka jest przyczyna tej straty pomocy!!
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 10, 2011, 12:18:21 »

zbiornik 65litrów. Obsada w zbiorniku to 10-neon iness 6-danio
3 skalary 2 molinezje 1-glonojad.
1) Przegięcie z obsadą. Akwarium, jakie posiadasz nie nadaje się do trzymania skalarów i molinezji, ponieważ jest dla nich ZA MAŁE.
2) pomyłką też jest wpuszczanie do małego zbiornika 10 neonów i 10 danio. Zauważ, że są to ryby bardzo ruchliwe, które potrzebują przestrzeni do pływania.

W związku z powyższym: Twoje ryby padłu ponieważ:
a) jeśli był a to ospa, a leczenie nie została do końca prawidłowo przeprowadzone, to właśnie ospa + zastosowane środki chemiczne wykończyły część obsady
b) przerybienie jakie zafundowałeś swoim rybom to dodatkowa przyczyna stresu i śnięcia ryb.

Pamiętaj, że stres doświadczany przez ryby z różnych powodów, to też przyczyna padania ryb i częsta przyczyna wielu chorób w akwarium.

Proponuję skorygować obsadę do rozsądnych ilości i gatunków właściwych dla małego akwarium.

Mile by było widziane, gdybyś napisał coś więcej o zbiorniku - szczególnie o jego wyposażeniu.

black5
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 10, 2011, 12:37:14 »

dziekuje za szybka odp co do wyposazenia filt wewnetrzy aquael fan-1 oraz grzałka akwariowa aquael aqn 75 podłoze to czarne kamyki wypłukane wyparzone  oraz biały piasek ktory podobnie był płukany i wyparzony korzen 1szt.  co do roslinek niestety nie pamietam ich nazw ale nie sa one zbyt wymagajace gdyz rosna z dnia na dzien niesamowicie jezeli chodzi o dalsze leczenie co robic??
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 10, 2011, 12:46:09 »

Po pierwsze:
Proponuję skorygować obsadę do rozsądnych ilości i gatunków właściwych dla małego akwarium.
Po drugie: nie wiem czym tą ospę leczyłeś, ale w większości przypadków wystarczy jak się podniesie temperaturę do 30 st. Wówczas ryby w dobrych warunkach powinny dojść do siebie w ciągu dwóch-trzech dni.

black5
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 10, 2011, 12:53:14 »

podniosłem temperature do 28stopni  preparrat jaki stosowałem to ichtio firmy tropical podobno ma byc skuteczny oczywiscoe co za tym idzie podmiana wody ok 20% ktora odstała ok 48godzin
jaka jest propozycja rozsadnej obsady ??
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2011, 14:41:54 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 10, 2011, 14:59:38 »

Wiesz może dobrze leczyłeś, tylko że ryby mogły być już bardzo chore i ich zbyt słaby organizm źle zniósł podwyższenie temperatury. No i jak wcześniej wspomniano masz przerybienie! I skalary myślę, że powinny pierwsze opuścić zbiornik, to duże ryby, a z tyloma małymi to miałeś szczęście, że dostały ci się łagodne osobniki, bo by się pozagryzały. Oczywiście stres związany z chorobą już zabija ryby. Więc pamiętaj rybki to tak delikatne stworzonka, że nawet jeśli leczenie będzie prowadzone dokładnie i dobrze to sam stres może je pozabijać.  Grin

zapraszam na fishes.fbl.pl
tez miałam podobne zdarzenia więc jak chcesz to możemy pogadać, ale nie chce mi się już tak rozpisywacć na forum  Wink

The only place where success comes before work is in the dictionary.
("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
black5
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 10, 2011, 15:16:25 »

aj troszke sie podłamałem były to moje pierwsze rybki no ale trudno dziekuje wszystkim za szybką reakcje i przepraszam za małe doswiadczenie
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 10, 2011, 18:12:08 »

aj troszke sie podłamałem były to moje pierwsze rybki no ale trudno dziekuje wszystkim za szybką reakcje i przepraszam za małe doswiadczenie
Za małe doświadczenie nie przepraszaj, bo wielu robiło podobnie jak Ty. Trzeba jednak pamiętać o jednym - jeśli chcemy wpuścić jakieś ryby do zbiornika, w pierwszej kolejności bezwzględnie należy najpierw zapoznać się z ich wymaganiami.

black5
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 11, 2011, 12:39:58 »

w najbliższym czasie zmienie zbiornik z 65 na 250litrów moze jakas podpowiedz co do sprzetu <filtry itp  co jest potrzebne >oraz jego wyposazenia ktore nie bedzie sprawiało zbyt duzych problemów??
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: