Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mętna woda w akwarium  (Przeczytany 2666 razy)
marcin8
Nowy
*

« : Styczeń 10, 2011, 16:04:26 »

Witam.Założyłem akwarium niecałe 2 miesiące temu.Na początku woda była bardzo przejrzysta i klarowna.Niestety od jakichś 2 tygodni zrobiła się taka jakby mętna, biaława.Częściowe podmiany wody nic nie dają.Pojawiły się też jakieś nitkowate glony(zdjęcie numer 2), które obsiadły rośliny, kokosy i szyby.Czy może być to spowodowane tym, że:

1.Obumierają mi rośliny(też nie wiem dlaczego)
2.Żwir jest za gruby i odchody zostają pod nim
3.Za mały filtr
4.Widoczne na zdjęciach nitkowate glony

Akwarium 85L,  filtr wewnętrzny Atman 5W 350l/h, oświetlenie 2X 18W, dosyć gruby żwir ze żwirowni, pH i twardości nie mierzyłem, reszta jak widać na zdjęciach.Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję.Pozdrawiam.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 10, 2011, 16:18:56 »

-ta duza roślinka na środku co wygląda jak trawka a raczej turzyca.. to chyba jakis ophiopogon, w kązdym badz razie wygląda jak roślina lądowa która w akwarium zgnije. Na zdjęciu słabo widać bo pokryta jest okrzemkami.. ale lepiej jej sie pozbyj

-żwirek jest za gruby, optymalny byłby jakiejs drobnej granulacji frakcji 1 mm-0,5 mm to co masz to juz kamyki a nie żwir hehe

-glony pojawiają się gdy rosliny chorują, tu trafiłeś w sedno Wink

Zeby polepszyć sytuację trzeba by sie zdecydowac na którąś drogę albo LOW TECH albo HIGH TECH.
Poczytaj o obu i zdecyduj się na którąś.

jakies podstawy o LOW TECH
http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=20954&postdays=0&postorder=asc&start=0
http://pl.wikipedia.org/wiki/Akwarium_low-tech

HIGH TECH
to generalnie duzo techniki pozwalajacej na utrzymanie wszystkich roslin dostepnych w handlu, osiaga sie lepsze rezultaty ale dzieki wikeszej dbałosci o zbiornik i wiekszej ilosci sprzetu
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: