seedbm1984
Nowy

|
 |
« : Lipiec 10, 2011, 18:40:47 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 10, 2011, 19:14:27 » |
|
Śmiało stawiaj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 10, 2011, 19:32:18 » |
|
A plecy z czego są zrobione? Z własnego doświadczenia wiem, że z pozoru masywna komoda wcale nie musi być wytrzymala i trwała. Moje pierwsze 112l akwarium stało właśnie na tego typu komodzie. Plecy nie były zabudowane z płyty a komoda stała na 4 nóżkach i środek szafki bardzo wyraźnie się uginał. Tak bardzo, że miałem problemy z otwieraniem drzwi. Zrób sobie test, posadź czterema literami na szawce ojca, matke, siostre, brata, kumpla - tak żeby ich łączna waga przekroczyła 150kg (tyle będzie ważyć zbiornik z wodą i dekoracjami). Jeśli nie zobaczysz niczego niepokojącego, możesz śmiało stawiać baniak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 10, 2011, 19:36:59 » |
|
Plecy zapewne z pilśni 3mm. Nie sądzę jednak by coś się miało stać złego. Szafka ma 4 pionowe ścianki. Problemu z ugięciem nie powinno być. Do podłoża przylega jak widać całą powierzchnią. Test proponowany przez Mrs'a oczywiście nie zaszkodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 10, 2011, 20:18:05 » |
|
Plecy zapewne z pilśni 3mm. Nie sądzę jednak by coś się miało stać złego. Szafka ma 4 pionowe ścianki. Problemu z ugięciem nie powinno być. Do podłoża przylega jak widać całą powierzchnią. Test proponowany przez Mrs'a oczywiście nie zaszkodzi.
Też nie sądze by coś miało się stać. Z uwagi na moje ograniczone zaufnie do czegokolwiek, zawsze staram się sprawdzić wszystko jak najdokładniej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
seedbm1984
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 10, 2011, 20:26:55 » |
|
Dziekuje za odpowiedzi. Z tylu szafki jest dykta:( nozki byly ale je odkrecilem zeby wszystko przylegalo rowno do podlogi. Test robilem narazie taki ze stanąłem na szafce pomiedzy tymi podporkami i delikatne ugiecie bylo, bo to tylko 15mm grubosci:( tylko akwarium nie bedzie naciskac 70kg w jednym miejscu i to jeszcze dokladnie pomiedzy podporkami... planuje je postawic dokladnie na srodku tak zeby te srodkowe podporki byly pod akwarium. Co Wy na to?  pozdrawiam Bartek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 10, 2011, 20:49:39 » |
|
Mrs, ale co do tego Twojego testu (lubię jak piszesz poważne rzeczy, w żartobliwy sposób) to nie wiadomo czy to coś złego zacznie się dziać od razu, prawda?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 10, 2011, 21:56:00 » |
|
Dziekuje za odpowiedzi. Z tylu szafki jest dykta:( nozki byly ale je odkrecilem zeby wszystko przylegalo rowno do podlogi. Test robilem narazie taki ze stanąłem na szafce pomiedzy tymi podporkami i delikatne ugiecie bylo, bo to tylko 15mm grubosci tylko akwarium nie bedzie naciskac 70kg w jednym miejscu i to jeszcze dokladnie pomiedzy podporkami... planuje je postawic dokladnie na srodku tak zeby te srodkowe podporki byly pod akwarium. Co Wy na to?  pozdrawiam Bartek Sorki ale z tego co wiem to nie ma takich płyt (15mm) są 16 mm możliwe że źle zmierzyłeś. Co do szafki powinna wytrzymac na podobnej komodzie z 16mm (prawie takiej samej, zapewnie ta Twoja ma też 120cm długości) stała moja 240l przez 4 lata oczywiście plecy dorobiłem z 18mm płyty. Teraz wymieniłem cały szkielet na 18 mm i jest różnica. Więc Twoje na Twoje 112l powinna wytrzymac jest tylko warunek postaw ją centralnie na środku. Jak chcesz ją wzmocnic tanim kosztem to przybij z tyłu deskę na długośc wzdłuż górnego blatu usztywni to konstrukcję i blat nie powinien się wyginac.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2011, 07:24:04 wysłane przez baniakmaniak »
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 11, 2011, 05:53:59 » |
|
Mrs, ale co do tego Twojego testu (lubię jak piszesz poważne rzeczy, w żartobliwy sposób) to nie wiadomo czy to coś złego zacznie się dziać od razu, prawda?
Zgadza się. Moja komoda zaczeła się odkształcać po jakimś czasie, najpierw delikatnie aż doszło do wyraźnego wygięcia środkowej części blatu. Plecy w tego typu szafkach są bardzo ważne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
seedbm1984
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 12, 2011, 20:15:07 » |
|
Sorki ale z tego co wiem to nie ma takich płyt (15mm) są 16 mm możliwe że źle zmierzyłeś. Co do szafki powinna wytrzymac na podobnej komodzie z 16mm (prawie takiej samej, zapewnie ta Twoja ma też 120cm długości) stała moja 240l przez 3 lata oczywiście plecy dorobiłem z 18mm płyty. Teraz wymieniłem cały szkielet na 18 mm i jest różnica. Więc Twoje na Twoje 112l powinna wytrzymac jest tylko warunek postaw ją centralnie na środku. Jak chcesz ją wzmocnic tanim kosztem to przybij z tyłu deskę na długośc wzdłuż górnego blatu usztywni to konstrukcję i blat nie powinien się wyginac.
Rzeczywiscie zle zmierzylem - mam z 16mm plyty i ma 133cm dlugosci:) postanowilem wzmocnic ta komode - wymienie plecy w kazdej czesci na plyte 18mm i z przodu pod blat w kazdej czesci dam deski pod blat tak zeby przod sie nie uginal nawet troszke... no ale po takim zabiegu bedzie mnie kusic zeby postawic moze troche wieksze akwarium:))) czy waszym zdaniem jest taka mozliwosc po wzmocnieniu - jesli tak to nad ile wiekszym awarium moge sie zastanowic? komoda ma wymiary 133dl x 43szer. x 95wys. Z góry dziekuje za odpowiedz. pozdrawiam Bartek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 12, 2011, 20:21:49 » |
|
Rzeczywiscie zle zmierzylem - mam z 16mm plyty i ma 133cm dlugosci:) postanowilem wzmocnic ta komode - wymienie plecy w kazdej czesci na plyte 18mm i z przodu pod blat w kazdej czesci dam deski pod blat tak zeby przod sie nie uginal nawet troszke... no ale po takim zabiegu bedzie mnie kusic zeby postawic moze troche wieksze akwarium:))) czy waszym zdaniem jest taka mozliwosc po wzmocnieniu - jesli tak to nad ile wiekszym awarium moge sie zastanowic? komoda ma wymiary 133dl x 43szer. x 95wys. Z góry dziekuje za odpowiedz.
Po wzmocnieniu pleców możesz postawić większe szkło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 12, 2011, 21:08:02 » |
|
Rzeczywiscie zle zmierzylem - mam z 16mm plyty i ma 133cm dlugosci:) postanowilem wzmocnic ta komode - wymienie plecy w kazdej czesci na plyte 18mm i z przodu pod blat w kazdej czesci dam deski pod blat tak zeby przod sie nie uginal nawet troszke... no ale po takim zabiegu bedzie mnie kusic zeby postawic moze troche wieksze akwarium:))) czy waszym zdaniem jest taka mozliwosc po wzmocnieniu - jesli tak to nad ile wiekszym awarium moge sie zastanowic? komoda ma wymiary 133dl x 43szer. x 95wys. Z góry dziekuje za odpowiedz.
pozdrawiam Bartek
Nie lepiej dac jednak dużą płytę na cały tył z płyty 18mm np. białej jest tańsza ja tak u siebie zrobiłem. Co do większego szkła to ta komoda jest dośc wysoka oryginalne szafki pod baniaki mają 70 - 80 cm max więc może Ci byc nie wygodnie grzebac jak postawisz baniak o wysokości 50 cm. Zmierze to tak szafka 95cm + mata 1cm lub 2 cm + baniak 50 cm + pokrywa 6 cm = 152 cm ( lub153cm) jak masz 190 cm to raczej będzie Ci wygodnie jak mniej to już raczej mniej.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2011, 21:10:50 wysłane przez baniakmaniak »
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 12, 2011, 21:14:51 » |
|
jak masz 190 cm to raczej będzie Ci wygodnie jak mniej to już raczej mniej.
Ale za to jaki efekt przy oglądaniu z kanapy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
seedbm1984
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 12, 2011, 21:23:35 » |
|
no niestety nie mam miejsca na oddzielna szafke pod akwarium:( tak to nie byloby problemu ze wzmacnianiem tej komody... z wysokoscia jakos sie przemecze:) a do patrzenia z kanapy rzeczywiscie lepiej:) ja sie caly czas martwie czy wytrzyma wiekszy zbiornik - np taki 100x40x50 profilowany czyli okolo 180l? czy jak zmienie ta plyte z tylu to bez obaw moge taki zbiornik postawic?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 12, 2011, 22:29:14 » |
|
Oczywiście ,że możesz przecież napisałem że moje 240l stało przez 4 lata na takiej właśnie komodzie (122cm długości) tylko z pleckami 18mm. Co do wymiaru baniaka ja przy komodzie 133cm długości dał bym baniak 130x40x50cm był by bardziej dopasowany do komody no i stał by na wszystkich tych pionowych ścianach, a to też jest istotne aby ciężar się rozkładał tak samo na wszystkie ścianki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|