Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czyszczenie zbiornika.  (Przeczytany 1671 razy)
maxpaynemm
Zainteresowany
**

« : Grudzień 25, 2010, 19:07:57 »

Koledzy i koleżanki.

Jak o że przymierzam się do miękkiego restaru zbiornika (ze względu na glony nie do usunięcia i pare inny pierdułek - zmiana aranżacji) chciałbym się zapytać o czyszczenie baniaka. O restarcie już sporo poczytałem i wiem że filtr, cześć wody oraz podłoża najlepiej zostawić stare ale mam inne pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi.

Ze wzgledu na to że mam twardą wodę na górnych krawędziach i obudowie zebrało się torchę kamienia, glonów itp. Dlatego chciałbym zapytać czym najlepiej wyczyścić baniak??? Chcę go całkowicie opróznić i wyczyścić szyby obudowę, grzałki itp. Czy jest w sklepach zoo jakaś chemia specjalna do czyszczenia pojemników??

Dziękuję za rady Smiley

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr Fan-2 plus - jeszcze przez 3 tyg.
Filtr JBL e700
Ogrzewanie ComfortZone 100W.

Dla zainteresowanych moje GG: 6267729 Wink
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 25, 2010, 19:38:49 »

Akwarium powinno być czyszczone zwykłą wodą bez żadnej chemii. Najlepiej będzie jak użyjesz wody z akwarium, by pozostały bakterie nitryfikacyjne.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

rybak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 25, 2010, 22:48:58 »

Możesz też użyć roztworu wody i soli do wyczyszczenia zbiornika a potem dokładnie przepłukać.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 26, 2010, 10:14:44 »

Kamień najlepiej wyczyść octem. Nieszkodliwy środek nawet jak niedokładnie wypłuczesz. Ale nawet octem stary kamień ciężko schodzi, więc się przygotuj na długie szorowanie Wink Ewentualnie jak nie dasz rady to sprzęty szoruj jakimś domestosem "anty-kamień" czy czymś takim. Tylko potem dokładnie wypłucz, żeby nic nie zostało. Sól na kamień nie pomoże.

szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #4 : Grudzień 26, 2010, 10:22:33 »

ocet i gąbka do naczyń  i chwila szorowania ale delikatnego i niema kamienia
lepsze to niż jakaś chemia antykamieniowa

oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 26, 2010, 10:25:09 »

Ja używałem żyletki.  Działa bardzo dobrze tylko uważaj żeby nie porysować szyby !
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: