Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Poszukuję gatunku roślin na dno do krewetkarium
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Poszukuję gatunku roślin na dno do krewetkarium  (Przeczytany 3143 razy)
Purpose
Nowy
*

« : Grudzień 20, 2010, 00:01:00 »

Witam, jestem tu zupełnie nowy, z akwarystyką tak na prawdę też mam do czynienia od niedawna (4-5miesięcy). Właśnie założyłem krewetkarium i chciałbym obsadzić całe dno jakąś trawą, mam pytanie (proszę nie bić): jest możliwość posadzenia trawy za pomocą nasion? Jeżeli nie ma takiej możliwości, to jaką roślinę sadzi się najłatwiej i która najszybciej rośnie?

Tak wygląda moje krewetkarium na dzień dzisiejszy:

Akwarium towarzyskie 112l:
Sprzęt:
Filtr HAILEA BT-700 700l/h
Grzałka HAILEA 100W
Pokrywa z dwoma świetlówkami
Ryby:
Neony, Gupiki, Welony, Kirysy, Glonojady

Krewetkarium 56l:
Sprzęt:
Filtr zewnętrzny Aquael 800l/h
Grzałka Hot 2005 50W
Krewetki:
Red Cherry
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 20, 2010, 00:55:57 »

Eleocharis parvulus ale byś musiał zmienic te białe kamyki na drobny zwirek, z nasion pewnie by można ale są niedostępne w sprzedaży Smiley także pozostaje kupic sadzonki. Im więcej kupisz sadzonek tym szybciej ci zarosną dno.

Wykop te mikrozorium z piasku bo zgnije po pewnym czasie. Musisz je umiescic na korzeniu lub wiekszym kamieniu jesli ma rosnąć.

Purpose
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 20, 2010, 02:05:49 »

Rany, jakie oko, że zobaczyłeś to mikrozorium Smiley dzięki za podpowiedź, dostałem to z krewetkami i nie wiedziałem co to Wink zaraz umieszczę to na korzeniu. Co do tej trawy, to jak się ją sadzi? Każde źdźbło osobno? Smiley Przypuszczam, że dla profesjonalisty to te pytania są zdeka idiotyczne, no ale co począć... Wink

Sprzęt:
Grzałka HAILEA 100W
Ryby:

Krewetkarium 56l:
Sprzęt:
Grzałka Hot 2005 50W
Krewetki:
Red Cherry
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 20, 2010, 13:35:23 »

Każdą roślinkę z korzeniami osobno, czasami jest to jeden listek z korzonkami Wink jak tak rozsadzisz to szybciej sie doczekasz wymarzonego trawniczka. Co do podłoża to ja bym jednak na twoim miejscu zainwestował w jakis gotowy substrat z nawozami typu aquasusbstrat lub ADA amazonia. Do tego litrazu co masz to nie bedzie to majątek a myslę ze warto. Musisałbys tylko krewetki tymczasowo zakwaterować w 2 akwarium moze w jakiejs siatce jak do porodu dla gupików ?
Miałbys w tedy ułatwione zadanie bo na początek byś kupił tylko nawóz z potasem i easycarbo lub CO2 z małej butli lub zrobił bimbrownie

Do sadzenia pomocna jest pinceta  Wink
Purpose
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 20, 2010, 16:31:37 »

Właśnie zabieram się do zrobienia pokrywy z HDF z oświetleniem, potem wypróbuje wymienić to podłoże, może na torf i dużo kulek gliniano-torfowych:) dziękuję bardzo za pomoc Smiley (potem wstawię fotkę jak to wszystko wygląda)

Sprzęt:
Grzałka HAILEA 100W
Ryby:

Krewetkarium 56l:
Sprzęt:
Grzałka Hot 2005 50W
Krewetki:
Red Cherry
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 20, 2010, 21:47:20 »

sam torf sie nie nadaje, jeśli chcesz jednak sam coś zrobić to zaglądnij do wątku http://www.akwarium.net.pl/forum/rosliny-akwarystyczne/akwaria-na-bazie-ziemi-ogrodwej-co-i-jak-krok-po-kroku/

jesli tworzysz dopiero oswietlenie to dla uzyskania ładnego trawniczka przydałoby sie conajmniej 0,75 W/l w świetlówkach lub trochę mniej 0,5W/l w diodach
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: