BartolomeoPlvsIT
Zainteresowany

|
 |
« : Grudzień 15, 2010, 08:24:25 » |
|
Witam, zmagam się z plagą glonów nitkowatych (próbowałem wszystkiego), rośliny wyglądają tragicznie, akwa ma 2,5 roku postanowiłem wymienić całą wodę i podłoże, czy w tym przypadku użylibyście wody z akwarium do ponownego zalania? Ja przez te glony mam wątpliwości, ale mam akwarium 300L. Proszę o rozsądne porady.
|
|
|
|
|
|
Bartek Akwarium 300L 
|
|
|
ziulko
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 15, 2010, 12:02:11 » |
|
Próbowałeś wszystkiego?? Tzn czego?? Napisz po kolei co dokładnie robiłeś, opisz swoje akwarium, parametry, filtracja, światło itp. Może uda się jakoś pomóc bez restartu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Leśny
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 15, 2010, 12:08:39 » |
|
Nie używaj tej wody do ponownego zalania,bo wydaje mi sę że ta woda przez swoje parametry będzie znakomitym startem dla rozwoju glonów 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 15, 2010, 19:15:26 » |
|
A akwarium nie jest czasem narażone na bezpośrednie światło słoneczne? Ile masz Watów?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BartolomeoPlvsIT
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 16, 2010, 09:00:47 » |
|
Mam 0,54W/L, na akwarium nie pada światło słoneczne, parametry wody w normie, restart jest zaplanowany nie ze względu na glony, proszę o opinie co do powtórnego użycia wody z akwarium tylko i wyłącznie!
|
|
|
|
|
|
Bartek Akwarium 300L 
|
|
|
Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 16, 2010, 09:38:06 » |
|
Restart na nowej wodzie będzie się równał ponownemu dojrzewaniu, może nawet glonom i wszystkim dolegliwosciom nowego akwarium. Ja dałbym minimum 50% starej wody jeśli parametry ma w porządku. Tyle że najpierw przepuściłbym przez UV żeby zabić zarodniki glonów. Tym bardziej że zmieniasz podłoże. Filtr też radzę wyczyścić i na wylocie zamontować UV. Z tego samego powodu. Niektóre nitki mają paskudne te zarodniki i ciężko sie ich pozbyć. Ja nie walczę z glonami - mimo ze zawsze gdzieś czyhają , ale po prostu dbam o rośliny...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam słonecznie Andrzej  
|
|
|
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 17, 2010, 20:39:30 » |
|
Zgadzam się z poprzednikiem odnośnie użycia części starej wody. Ale nie stosowałbym lampy UV. Przed zarodnikami glonów i tak się nie ustrzeżesz. Chyba że będziesz robił minimum co pół roku restart z dezynfekcją. Wymiana podłoża na pewno dobrze wpłynie na rośliny.
Apropo "próbowałem wszystkiego" a czy próbowałeś dodawać szkła wodnego - po 1-3 kropli dziennie? Ja właśnie odkryłem, że jest to sposób na ruszenie roślin rosnących w starym zużytym podłożu. (Oprócz normalnego nawożenia oczywiście).
|
|
|
|
|
|
 Akwarium i hydroponika
|
|
|
Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 17, 2010, 21:01:27 » |
|
Jeszcze jestem ciekaw czy dasz dotychczasowe rośliny czy będziesz sadził nowe? W pierwszym przypadku wykąp rośliny w roztworze kwasku cytrynoweg, takim roztworem możesz umyć też baniak. Zakwasiłbym też wodę z akwarium w wiadrze do pH 4 i przez kilka godzin przepuszczał przez filtr.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam słonecznie Andrzej  
|
|
|
|