straszny1982
Nowy

|
 |
« : Styczeń 23, 2011, 05:03:59 » |
|
witam wszystkich. Zakładam nowy zbiornik o wymiarach 121x51x55. mianowicie chodzi mi o pomoc w doborze świetlówek do hqi. będę miał 2x 150w + 2x30w t8, którą już kupiłem lub 2x150w=2x54w t5 (jeszcze licytuję). jeśli wygram pierwszą sprzedam. trochę poczytałem o żarnikach i wybrałem Iwasaki MTD150D 150W R7s 6500K. według producenta RA (CRI) 96 i 11000lm (initial lumens) mean lumes 9000 i żywotności 12000h. gdzieś przeczytałem, że należy w jakiś konkretny sposób dobierać barwę świetlówek do barwy żarników. Zbiornik będzie trochę podzielony bo z jednej strony posadzone będą zielone rośliny i stopniowo przechodzić w czerwone z drugiej. na pierwszy plan po stronie czerwonej posadzę rotalę goias jeśli wszystko pójdzie z planem, więc potrzebuję dość silnego światła żeby się płożyła. zależy mi na dobrym wybarwieniu i podkreśleniu czerwonych barw roślin choć wiem, że światło to nie wszystko. myślałem też żeby zastosować dwa różne żarniki, ale to chyba niezbyt dobry pomysł. Czy ma ktoś na ten temat konkretne pojęcie i poradzi mi dobór jakiś świetlówek? nie chciałbym też, żeby było zbyt żółto. w ulotce JBL na temat światła była propozycja aby światło dzienne (natur) przy 4 świetlówkach łączyć z jbl solar color(?k) i jbl solar tropic(4000k CRI A1) w takim połączeniu- CNNT dla roślin i ryb i NNTT dla głównie roślin. czy bedzie to odpowiednie do hqi i czy jeśli tak to może jakies tańsze zamienniki?
|