Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rav2 30l Rakarium + bonusy  (Przeczytany 4064 razy)
Rav2
Nowy
*

« : Grudzień 12, 2010, 18:27:03 »

Filtracja:
mały 4W filtr Atman

Oświetlenie:
świetlówka 11W, i tak dosyć mocna jak na rakarium gdyż raki nie przepadają za mocnym oświetleniem. Akwarium wieczorkiem oświetlane jest przez jakieś 3h, jest to pora karmienia więc raki przyzywczajone wychodzą z ukryć Wink . Posiadam również zamiennik na świetlówke UV, ale tak naprawde fajnie w nocy oświetla pokój i na tyle może sie przydać, sprawia wrażenie mętnej wody więc jej raczej nie używam.

Kryjówki:
dwa kokosy przecięte na pół, ceramiczny korzeń na środku i muszelki dla tych najmniejszych lokatorów Wink. Wcześniej posiadałem korzeń, ale zdecydowanie zagracał i rakom i było po prostu ciasno.

Flora:
brak. Ci co posiadają te przemiłe stworzonka wiedzą dlaczego Wink

Fauna:
1 rak pręgowany (niestety miał towarzysza tego samego gatunku ale z niewyjaśnionych przyczyn padł) i niezliczona ilość marmurkowych + dwa odrobine większe w kokosach już z jajeczkami, więc sajgon niesamowity.

co tu dużo mówić, rakarium to rakarium więc estetyką nie grzeszy, roślin nie posadze, większych kamieni układać nie będe bo i tak raki zrobią wg. siebie, dlatego zostaje najprostsze rozwiązanie z kokosa.

a to starszy mieszkaniec zakupiony wieki temu do baniaka 50 l, Rak błotny Astacus Leptodactylus od prywatnego hodowcy. Po przejściu wylinki zdecydowałem sie jednak wypuścić go na wolność, na wycieczce do leśnego arboretum trafił do stawu do rówieśników Wink .

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 12, 2010, 19:28:49 »

fajne raczki  tez myslalem nad zalozeniem  w 130 litrach  hodowac  raki blotne  mam pelno rogatka takze by moglby sobie jesc  ale nie wiem czy jak by sie zaczely rozmnazac to czy by ktos kupowal

ale po chinsku napisalem.. ale to ze zmeczniea

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
Rav2
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 12, 2010, 19:42:18 »

klasyka , wydaje mi się że na sprzedaż i samo rozmnażanie trzeba mieć jakieś papiery, bo jak wiadomo raki te są pod ochroną, ale ponoć rogatka bardzo im podchodzi Wink .
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #3 : Grudzień 12, 2010, 19:47:20 »

klasyka , wydaje mi się że na sprzedaż i samo rozmnażanie trzeba mieć jakieś papiery, bo jak wiadomo raki te są pod ochroną, ale ponoć rogatka bardzo im podchodzi Wink .

Na hodowanie również, a ty nie miałeś z tym problemu, także bez hipokryzjii.

Rav2
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 12, 2010, 19:57:45 »

co innego jak ktoś chce rozmnażać i sprzedawać, ja posiadałem 1 sztuke który sukcesywnie w niedługim czasie trafił do reszty. ;]
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Grudzień 13, 2010, 17:42:29 »

gadacie glupoty chyba lepiej trzymac raki w akwarium zeby sobie zyly niz maja siedziec pustym akwarium w makro i  czekac na transport do gara

aktualnie  130 , 63
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #6 : Grudzień 13, 2010, 23:53:05 »

gadacie glupoty chyba lepiej trzymac raki w akwarium zeby sobie zyly niz maja siedziec pustym akwarium w makro i  czekac na transport do gara

Gdzieś ty w makro raki błotne widział?

klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Grudzień 14, 2010, 07:17:26 »

no są w realu tez były ale nazwy sa lacinskie w sklepach

aktualnie  130 , 63
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #8 : Grudzień 14, 2010, 13:08:20 »

no są w realu tez były ale nazwy sa lacinskie w sklepach

No dla mnie dość dziwne było by, że zwierze które w Polsce stoi na skraju wyginięcia i jest objęte ochroną całkowitą a jej obszary występowania to najczęściej rezerwaty przyrody w centralnej i północnej Polsce było by do kupienia w Realu czy tam Makro... nie uważasz że raczej był to inny rak?
W celach konsumpcyjnych zwykle sprzedaje się raki z Ameryk.

Rav2
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 14, 2010, 20:13:15 »

owszem, i jest to prawdopodobnie import z Rosji lub Ukrainy (Pontastaucus (Astacus) pachypus). A raki z Ameryk o których wspomniałeś (czyli np. ten ze zdjęcia) nie skupuje sie w celach konsumpcyjnych, ponoć ich mięso jest niesmaczne.
ale wróćmy do tematu. Akwarium do restartu?
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #10 : Grudzień 14, 2010, 21:18:00 »

Nie pisze o raku pręgowatym, a o rakach spotykanych w akwariach np popularnym Procambarus clarkii którego sprowadza się w celach konsumpcyjnych do Europy, podobnie jest również z rakiem Procambarus alleni... Masz konkretne wiadomości w czy w Makro da się kupić błotne raki? jeśli tak to napisz mi dokładnie w jakim mieście to ma miejsce, spróbuje się dowiedzieć czy nie jest to łamanie prawa. Raka błotnego można było swego czasu kupić na Allegro ale koleś miał kłopot i się zwinoł, także jest to dla mnie pewna rewelacja że bez problemu można je nabyć... swoją drogą pręgowate nie są wcale niesmaczne;)
Pozdrawiam

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: