Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Filt + 100l, obsada itd.. pytania poczatkujacego
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filt + 100l, obsada itd.. pytania poczatkujacego  (Przeczytany 3889 razy)
pbern
Stały użytkownik

« : Styczeń 07, 2004, 22:07:12 »

Witam...

jestem posiadaczem 100 litrowego akwarium i aktualnie uzywam filtru FAN-3 i jestem z niego raczej srednio zadowolony... i chcialbym cos lepszego... i teraz czy oplaca sie wymiana na jakas kaskade (myslalem o FZN-3) czy moze polecacie cos innego z tego przedzialu cenowego (max 70-80zl)

Dodam ze za okolo 2-3 miesiace chce zakupic jakis pozadny filtr zewnetrzny a to ma byc niejako tylko wspomaganie.

Chcialbym dowiedziec sie czy mam za duzo ryb w akwarium, bo aktualnie sytuacja wyglada nastepujaco:
3x gurami zlote (maja okolo 6 miesiecy)
3x welony (dlugosc samego ciala okolo 6cm - bo welony prawie cale obrzarte przez brzanke i dopiero odrasta)
3x molinezje (2 mlode i 1 dorosla)
2x kosiareczki
2x zbrojowniki (prawdopodobnie niebieskie)
2x zbrojowniki (prawdopodobnie lamparcie) i to jest moja duma jeden ma 22cm drugi 16cm
1x wywrotek
1x cudaczek (ma doslownie 1cm a kazali za niego zaplacic 12zl.. zdzierstwo ale zawsze go chcialem miec)
i na koncu jeszcze jedna rybke co odmulania dna.. tylko teraz zopomnialem jak sie nazywa.

ogolnie niby jest 18 rybek, ale jakos akwarium nie wyglada na "przeludnione".

Mam takze kilka roslinek (w tym 2 duze) ale wlasnie z tym mam najwiekszy problem...

zna moze ktos jakis dobry sklep/hurtownie w poznaniu lub okolicach?? gdzie nie zedra ze mnie calej kasiorki???

Pozdrawiam
pbern
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 07, 2004, 22:20:15 »

W skrócie i pobieżnie to na 1cm DOROSŁEJ rybki powinien przypadać 1L wody, czyli za wymiary swoich rybek przyjmij wymiary rybek dorosłych a nie takich jakie masz obecnie. Welonom zwiększ margines bo potrzebują więcej przestrzeni niż reszta. Co do roślin to postaraj sie znaleźć jakiegoś akwarystę z Poznania, moze na tym forum kogoś znajdziesz, zakup u akwarysty wyniesie Cię dużo taniej a i jemu może zrobisz przysługę bo pozbędzie się nadmiaru roślinek.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
pbern
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 07, 2004, 22:36:45 »

a ten przelicznik nie jest uzalezniony od tego jaki tryb zycia prowadzi dana ryba i gdzie zeruje... bo z tego by wynikalo ze moje 3 welony + 4 zbrojowniki to az nadto na 100l zbiornik.

i jeszcze jedno pytanko...

Czy oplacalna jest wymniana wkladu gabkowego na wegiel + gabke w FAN`ie ?
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 08, 2004, 00:44:04 »

ten przelicznik uzależniony jest od wielkości przestrzeni życiowej jaką potrzebuje twoja ryba, a w przypadku dorosłych welonek to 40l na osobnika... pomijam drobiazg że mieszasz ryby ciepłolubne z zimnolubnymi.

węgiel? a po co? będziesz jakąś chenię z wody usuwał?

gg:1384140
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 08, 2004, 07:26:20 »

Jest uzależniony, dlatego zaczełem od " W skrócie i pobieżnie...", napisałem też że welony potrzebują wiecej miejsca. Poprostu nie chciało mi sie rozpisywać i liczyłem na to że ktoś mnie uzupełni Smiley.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
pbern
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 08, 2004, 07:58:11 »

Cytat: Góral
pomijam drobiazg że mieszasz ryby ciepłolubne z zimnolubnymi.

Czy moglbys mi napisac o ktorych gatunkach mowisz?
dodam ze w akwarium mam 25stopni.

węgiel? a po co? będziesz jakąś chenię z wody usuwał?

Czyli wengiel sluzy do usuwania zanieczyszczen czysto chemicznych Huh?
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 09, 2004, 08:03:52 »

welon jest zimnolubny.
tak, węgiel służy do neutralizowania chemii w baniaku.

gg:1384140
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: