Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: korzen w akwarium  (Przeczytany 2871 razy)
Marcin14
Super aktywny

« : Grudzień 10, 2010, 16:37:16 »

Czesc. Mam bardzo fajny korzen do akwarium, mam go od kolegi-byl w stawie, mial go prawdopodobnie w akwarium-czekam az mi odpisze ale wczoraj sobie go gotowalem i jak na zlosc wyplynela mi zywica. Powiedzcie mi dlaczego zywica jest szkodliwa dla ryb skoro sie nie rozpuszcza, na internecie jest full na ten temat ale nie ma ani jednej konkretnej odpowiedzi. Korzonek chcialbym wlozyc bo naprawde jest to jeden z ladniejszych jakie wogole widzialem a najladniejszy jaki mialem/mam. Kazdy post na temat mile widziany ale prosze nie piszcie ze zywica jest szkodliwa i tyle-poszukuje konkretnych odp. jutro chcialbym mozliwie wlozyc go do akwa.
Z gory dzieki za info.

250L słodkie
540L + 112L morskie
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Grudzień 10, 2010, 20:34:05 »

Czesc. Mam bardzo fajny korzen do akwarium, mam go od kolegi-byl w stawie, mial go prawdopodobnie w akwarium-czekam az mi odpisze ale wczoraj sobie go gotowalem i jak na zlosc wyplynela mi zywica. Powiedzcie mi dlaczego zywica jest szkodliwa dla ryb skoro sie nie rozpuszcza, na internecie jest full na ten temat ale nie ma ani jednej konkretnej odpowiedzi. Korzonek chcialbym wlozyc bo naprawde jest to jeden z ladniejszych jakie wogole widzialem a najladniejszy jaki mialem/mam. Kazdy post na temat mile widziany ale prosze nie piszcie ze zywica jest szkodliwa i tyle-poszukuje konkretnych odp. jutro chcialbym mozliwie wlozyc go do akwa.
Z gory dzieki za info.
Korzenie drzew iglastych zawierają znaczniej więcej żywicy niż korzenie pozostałych drzew.
W skład żywicy wchodzi węgiel, siarka, kwas bursztynowy, wodór i coś tam jeszcze ale nie pamiętam.

Kwas bursztynowy stosowany jest w produktach spożywczych jako regulator kwasowości, spożywany w nadmiarze na pewno nie pomaga. Nie pomaga też siarka.

Proporcje zawartości żywicy między drzewami iglastymi a liściastymi są znaczne, stąd polecane do celów akwarystycznych są korzenie drzewa liściastego.

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 10, 2010, 21:01:20 »

No a teraz jesli duzo tej zywicy mi wyplynalo to zaszkodzi to tak mocno?? Kolega mial wlasnie ten korzen w akwarium i nic mu sie nie dziala tylko ze on go nie gotowal tylko wyparzyl.

250L słodkie
540L + 112L morskie
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Grudzień 10, 2010, 21:33:30 »

No a teraz jesli duzo tej zywicy mi wyplynalo to zaszkodzi to tak mocno?? Kolega mial wlasnie ten korzen w akwarium i nic mu sie nie dziala tylko ze on go nie gotowal tylko wyparzyl.
Gotowałeś to sam widziałeś ile tego wypłyneło.
Nie znam zawartości poszczególnych pierwiastków w żywicy którą wydziela Twój korzeń.
Wiele zależy od litrażu, w większym akwarium będzie łatwiej zareagować na ewentualne kłopoty.
Jeśli znajomy miał ten korzeń w bańce i było ok to możesz ryzykować, ja bym jednak odpuścił.

Pozdro.

fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Grudzień 11, 2010, 10:14:27 »

Jeżeli tak bardzo obawiasz się tej żywicy to ja mam inny pomysł. Mógłbyć w niewidocznych miejscach tj. szczeliny itp. nawiercić wiertłem 1mm głębokie dziurki i wygotować go. Żywica powyżej 70 st. celciusza robi się b. płynna więc Ci po protu wypłynie - musisz tylko chwile pogotować ten korzeń, żeby w jego środku temp. wzrosła ponad 70 stopni. Im więcej dziurek zrobisz tym więcej jej wypłynie w krótszym czasie. Po prostu gotuj do tąd, aż przestanie wypływać. Potem ew. możesz dziurki zakleić albo po prostu zostawić je - i tak nie będą widoczne.

Odnośnie szkodliwości... nie sądze by była szkodliwa. Problemem może być kiedy jakaś rybka się ubabra taką zywicą, może sobie zalepić skrzela, albo glonojad sroje wargi ;] No ale nie wiem... może się mylę.

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 11, 2010, 16:53:33 »

Dzieki za odpowiedzi.
Ja chce wlozyc to do akwarium 250L a kolega mial ten korzen w 112L.

Jak gotowalem ten korzen (woda sie gotowala) to mi ta zywica ladnie wyplywala.

Jesli robil bym te dziurki to pozniej bym ich nie zaklejal.

Jutro mysle wlozyc ten korzen do akwa bo dzisiaj juz nie mam sily.

250L słodkie
540L + 112L morskie
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Grudzień 11, 2010, 23:15:09 »

Odnośnie szkodliwości... nie sądze by była szkodliwa. Problemem może być kiedy jakaś rybka się ubabra taką zywicą, może sobie zalepić skrzela, albo glonojad sroje wargi ;] No ale nie wiem... może się mylę.
Oczywiście, powszechnie wiadomo, że siarka szkodliwa nie jest...
Pytanie za 100 pkt, co się dzieje z siarką po zetknięciu z wodą?
Zawartość siarki w żywicy to najmniej jeden procent.
Nawet taka ilość po wpakowaniu dużego korzenia do baniaka może sprawić kłopot.
Dodatkowo, siarka w podwyższonej temperaturze wchodzi w gwałtowną reakcje z chlorem na której nadmiar cierpi większość wód wodociągowych w naszym kraju.
Ale, co ja tam wiem...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2010, 23:17:27 wysłane przez mrs » Zapisane

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 12, 2010, 10:48:54 »

mrs
A cos wiecej o tej reakcji? Albo masz linka? Sprobuje czegos poszukac. Korzen ogromny nie jest ale dzisiaj mysle go troche pogotowac.

250L słodkie
540L + 112L morskie
oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzień 12, 2010, 14:36:48 »

Kwas siarkowy (VI )  albo (IV)

SO3+H2O = HSO4

Dobrze myślę ?
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 12, 2010, 15:19:11 »

Jak juz to H2SO4 Wink Tak tylko9 ze w nawozas (sole) ktore stosuje tez jest siarka-hmm tylko ze nie w takiej ilosci.
I w tym przypadku H2SO4 bylby to kwaas siarkowy (VI)

No wiec jeszcze teraz spojrzalem do wiadra w ktorym moczy sie korzen (nie chce by wyschnal), patrze a tam woda jakas totalnie metna i czuc iglaki wiec kurcze mam coraz wieksze watpliwosci co do wlozenia tego korzenia do akwa :/

250L słodkie
540L + 112L morskie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: