Czesc. Mam bardzo fajny korzen do akwarium, mam go od kolegi-byl w stawie, mial go prawdopodobnie w akwarium-czekam az mi odpisze ale wczoraj sobie go gotowalem i jak na zlosc wyplynela mi zywica. Powiedzcie mi dlaczego zywica jest szkodliwa dla ryb skoro sie nie rozpuszcza, na internecie jest full na ten temat ale nie ma ani jednej konkretnej odpowiedzi. Korzonek chcialbym wlozyc bo naprawde jest to jeden z ladniejszych jakie wogole widzialem a najladniejszy jaki mialem/mam. Kazdy post na temat mile widziany ale prosze nie piszcie ze zywica jest szkodliwa i tyle-poszukuje konkretnych odp. jutro chcialbym mozliwie wlozyc go do akwa.
Z gory dzieki za info.
Korzenie drzew iglastych zawierają znaczniej więcej żywicy niż korzenie pozostałych drzew.
W skład żywicy wchodzi węgiel, siarka, kwas bursztynowy, wodór i coś tam jeszcze ale nie pamiętam.
Kwas bursztynowy stosowany jest w produktach spożywczych jako regulator kwasowości, spożywany w nadmiarze na pewno nie pomaga. Nie pomaga też siarka.
Proporcje zawartości żywicy między drzewami iglastymi a liściastymi są znaczne, stąd polecane do celów akwarystycznych są korzenie drzewa liściastego.