Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mocowanie wezy od kubelka  (Przeczytany 3526 razy)
Szef
Zainteresowany
**

« : Marzec 31, 2011, 09:18:02 »

Wczoraj w zbiorniczku zaszly zmiany ale tym pochwale sie wieczorem Smiley
Mam jednak inny problem a zeby nie wyważać otwartych drzwi pytam tu

Czy macie jakis bezpieczny patent do mocowania wezy od kubelka w akwarium ??
W zwiazku z tym ze u mnie za akwarium stoi drewniana skrzynka z tlem nie moge zalozyc na jego krawedzie oryginalnych plastikowych uchwytow mocujacych rury
Obecnie wyprowadzone sa one po bokach zbiornika Niestety w tych miejscach pokrywa wromak nie ma otworów wiec trzeba by ja ciąć a to nie bedzie wygladalo zbyt estetycznie
Macie jakaś koncepcje na to ??

Filtr to fluwal 305
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 31, 2011, 09:48:49 »

Ja zrobiłbym w ten sposób (jeśli musiałbym), ze wyciął bym z tylu w tym wystającym elemencie gdzie powinny wychodzić rury dziurę i potem węże puścił obok skrzynki. Wtedy pokrywa powinna się zamknąć, ale węże nadal będą widoczne. Niemniej jednak pomyśl nad usunięciem tego tła i przyklejeniem folii czarnej lub niebieskiej.

pozdrawiam
asmi
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 31, 2011, 09:59:34 »

Tez tak planuje zeby wyciąć otwór z tylu pokrywy w tych wystających profilach jednak nawet to nie pozwoli mi zamocować oryginalnych uchwytów filtra na szybe ( są w kształcie odwróconej litery U ) Idealnie nadały by się tu przyssawki z mocowaniem na wąż jedna od srodka akwa druga na wierzchu i plecach skrzynki tylko boje się ze gdy przyssawka w akwa puści wąż moze zacząc wylewac wode za akwarium.
Nie wiem również czy dostane z uchwytem na odpowiednia srednicę

Tło jest strukturalne, mi sie podoba wiec zostaje
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 31, 2011, 10:05:00 »

U mnie węże zamontowane są bez tych uchwytów. Kolankami (były w komplecie) wyprofilowałem węże i tak sobie wiszą Wink.

pozdrawiam
asmi
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 31, 2011, 10:14:50 »

Mógłbyś jakieś foto rzucić ??
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 31, 2011, 10:24:19 »

Narazie nie mogę bo w pracy jestem Wink. Do akwarium mam podłączone dwa kubelki fluvala 304 i 204. Weze są karbowane i można łatwo nimi manewrować dokładając kolanka, które są półotwarte. nakłada się je na wąż wyginając w odpowiednia stronę.

Znalazlem na allegro fote http://img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/15/36/60/99/1536609973 Mniej wiecej tak samo to wyglada.
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2011, 10:26:20 wysłane przez A-smi » Zapisane

pozdrawiam
asmi
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 31, 2011, 10:48:18 »

No niestety w 305 nie ma takich kolanek Zastąpiono je tymi U które są duzo wyższe i stąd kłopot
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 31, 2011, 17:34:25 »

A jakby podnieśc skrzynkę lekko do góry może wtedy wejdą pod górną deskę skrzynki, lub przerobic skrzynkę na wyższą wywiercając otwornicą specjalne dziury.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 31, 2011, 19:04:07 »

Tylko ze wtedy bedzie je widac przez tylna szybe zbiornika
Wyciecie otworow z tylu pokrywy i ulozenie wezy nie stanowi klopoty Nie wiem tylko jak je zabezpieczyc przed odczepieniem sie w przypadku odstapienia od tych plastikowych profili
Poza tym skrzynka wyzsza byc nie moze bo i tak juz opiera sie o nia tyl pokrywy i nie jest idealnie w poziomie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: