Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Brzanki sumatrzańskie - pytanie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Brzanki sumatrzańskie - pytanie  (Przeczytany 2606 razy)
Wieslaw3
Nowy
*

« : Listopad 18, 2010, 12:07:53 »

Mam akwarium 60L z brzankami. Czytałem że lubią świeżą wodę. Jak często i ile wody powinienem wymieniać?
Co profilaktycznie dolewać żeby zachować właściwy skład wody?
Może dodam, że 2 dni temu podłączyłem bimbrownię żeby zasilić roślinki ale nie mam zamiaru cały czas mieć jej podłączonej.

I kolejne pytanie, piszą, że ryby te jedzą wszystko ale skoro jedzą z dna to chyba powinienem kupować karmę granulowaną opadającą na dno prawda?
Może poda mi ktoś, co konkretnie kupić.

« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2010, 14:38:51 wysłane przez Wieslaw3 » Zapisane
zuczek222
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 19, 2010, 10:27:42 »

Masz zamały baniak na brzanki Smiley
Wieslaw3
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 19, 2010, 14:42:11 »

Nie zgadzam się. Mam książkę i przy brzankach jest napisane, że brzanki sumatrzańskie minimum 60L. Akwarium ma dokładnie 64 litry.
Proszę o odpowiedź na moje pytania.
zuczek222
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 19, 2010, 17:14:46 »

chyba na jedną a to ryba stadna,minimum to Ty wes pokój 1m/1m i w nim mieszkaj
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2010, 17:16:47 wysłane przez zuczek222 » Zapisane
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #4 : Listopad 20, 2010, 11:09:07 »

nie ma za malego, jezeli w tym baniaku mieszkaja tylko brzanki w toni, a na dnie tez w rozsadnej liczbie denne ryby to jest OK. Mialem brzanki sumatrzanskie, sa to swietne ryby moim zdaniem, mocno towarzyskie, nie sa wybredne w jedzeniu bo zjedza prawie wszystko, bardzo dynamiczne, nie da sie przy nich nudzic Smiley Lubia pokazywac wobec siebie sile, pokazy walki odbywaja sie czesto miedzy samcami.

Jezeli chodzi o wode to moim zdaniem utrzymuj bardzo klarowna wode, ale nie popadajmy tez w skrajnosci, ja nie pielegnowalem moich brzanek az tak dokladnie a wyrosly na mocne, silne i ladne rybki Smiley
cotygodniowa podmiana wody im wystarczy 20% proponuje i bedzie gites majonez

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Wieslaw3
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 20, 2010, 11:48:00 »

Dziękuję za odp. W akwarium będą głównie brzanki (myślę tak około 8 sztuk) no i 2 kiryski.
Dzięki jeszcze raz
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2010, 11:50:23 wysłane przez Wieslaw3 » Zapisane
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Listopad 20, 2010, 11:51:19 »

nie dawaj 2 kirysków bo to rybki stadne - jak chcesz kiryski to daj 6
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 20, 2010, 12:13:43 »

Przy tym litażu pozostań przy samych brzankach tak będzie lepiej.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: