No ok nie wszystko poszło tak jak chciałam... !
Po 1) akwarium okazalo się 80 l . jak zmierzyłam
to dlaczego nie zmierzyłaś przed zakupem?? jest przecież ogromna różnica między akwa 80l a 150l!
(facet mial AQUA CLEAR'A MINI (prosze o pomoc do jakiego się nadaje akwa i jak to uruchomić, jakies tam wkłady są 2 małe gąbki i woreczek z kamyczkami)
jeśli nie bedziesz miała przerybionego akwa to ten filterek powinien sobie poradzić! IMO jest troche za słaby do akwa 80l! nawet FZN1 Aquaela poradziłby sobie dużo lepiej bo jest więcej miejsca na wkłady filtrujące. no ale jak już masz tego AquaCleara to używaj. z tego co piszesz wynika, że na spodzie filtra facet miał gąbkę (filtracja mechaniczna) a potem jakieś złoże do filtracji biologicznej w woreczku (może keramzyt). IMO to dobra konfiguracja. jeśli jest tam jeszcze troche miejsca to na wierzchu połóż watę perlonową...
Świetlówka nie działa ale pokrywa była od góry otwarta być może coś się odłączyło.
naprawde nie wiem jak ty to kupowałaś. nic nie sprawdzałaś?

masz szczęście ze swietlowki nie są takie drogie. a tak nawiasem mówiąc jedna świetlówka to za mało na oswietlenie akwa 80l. nie podalas nam jego wymiarów ale pewnie ma z 70 cm długości wiec w pokrywie jest pewnie jedna swietlowka 18W... kiepsko
pozdrawiam i zycze wiecej rozwagi

na przyszlosc