Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zatoczki kontra bocja  (Przeczytany 2413 razy)
ogrodke16
Nowy
*

« : Październik 07, 2010, 20:29:59 »

Witam mam plagę ślimaków świderków chce je wypędzić ale moje ślimaki Hellena coś nie dają rady ;/ i chce użyć w tym celu bocji bo słyszałem i czytałem że one je zjadają zatoczki czy to prawda ?? bo mogę wziąć ze sklepu małe bocje wspaniałe do 112 litrowego zbiornika ( jak dorosną to oddam je do sklepu bo wiem ze litraż jest za mały) czy to dobry pomysł na pozbycie się tych ohydnych ślimaków ?? Smiley bo chce sprzedawać moje roślinki na allegro ale nie sprzedam komuś roślin z tymi ślimakami ;/ pomóżcie
przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 07, 2010, 20:48:09 »

Ile masz Helenek?? Kup z 5-7.
Słyszałem, że bocje wcinają helenki.

Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #2 : Październik 08, 2010, 08:37:37 »

moje bocje wcinają co chwile żerują nawet jak pojedzą przeczesują dno i szukają pokarmu jak się natrafi ślimak już po nim z początku nie wiedziałem skąd tyle pustych muszelek bocje jak były małe nie zwracały na nie uwagi więc jak już kupisz to tak żeby chociaż miały 4 cm ale uwaga bocje to ryby stadne i akwarium 112 l jest dla nich za małe chociaż ja się przyznam ze mam 2 sztuki w moim 112 l miały zagościć w nim chwilowo ale za niedługo przenoszę się na 375 litrów bocje zostają myślę, że helenki są dobrą alternatywą dla bocjii

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #3 : Październik 08, 2010, 09:00:41 »

A po co likwidować świderki?
To najbardziej pożyteczny ślimak. Zjada wszystko - glony, resztki, obrabia detrytus, przekopuje dno (nie powstają strefy beztlenowe). Poza tym mało go widać, bo w podłożu siedzi...

I consider myself as a one fish wolf pack
ogrodke16
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 08, 2010, 14:13:39 »

Ile masz Helenek?? Kup z 5-7.
Słyszałem, że bocje wcinają helenki.

mam 3 sztuki Hellenek dorosłe osobniki i nie widzę żeby zjadały zatoczki ;/ chyba ze za szybko się rozmnażają i nie ma efektu żadnego

bocje jak były małe nie zwracały na nie uwagi więc jak już kupisz to tak żeby chociaż miały 4 cm ale uwaga bocje to ryby stadne i akwarium 112 l jest dla nich za małe chociaż ja się przyznam ze mam 2 sztuki w moim 112 l

A 2 rybki wystarczą stadko to raczej 4 lub 6 chyba chociaż u mnie na miesiąc chyba mogły by być 2 bocje jak sądzicie ?
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Październik 10, 2010, 17:13:42 »

Odpowiem ci ze swojego doświadczenia, miałem dużo slimaków - kupiłem pierwszą partię helen (4) , potem drugą partię (5) ..... po jakims czasie zaczęły sie mnozyć ze miałem koło 20 (wolno się rozmnazaja , około 4 sztuk na miesiac). Slimaki zaczęły znikac do tego stopnia ze zaczalem wydawac znajomym heleny i teraz jak tylko jakis swiderek wystawi rogi poza żwir to zaraz ginie .....

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #6 : Październik 10, 2010, 20:14:42 »

No i potem pozostaje wytępić helenki... Smiley

I consider myself as a one fish wolf pack
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: