Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Ospa rybia, start nowego zbiornika.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ospa rybia, start nowego zbiornika.  (Przeczytany 1580 razy)
putekemil
Nowy
*

« : Październik 04, 2010, 09:59:24 »

Witam wszystkich. Chciałbym  doradzić się bardziej doświadczonych użytkowników w sprawie ospy, a sprawa polega na tym, że w grudniu 2009 założyłem akwarium (53l) po dwóch latach przerwy.Po 2 tygodniach wpuściłem do niego 3 skalary i 5 neonów. Po około miesiącu wpuściłem do niego 2 prętniki i było dobrze do czasu kiedy wpuściłem do niego zbrojnika złotego (bez kwarantanny-mój błąd) na drugi dzień zauważyłem białe plamy na glonojadzie. Podniosłem temperaturę na 28 stopni i zacząłem stosować Ichtiosan po tygodniu zdechły 3 neony i skalar więc zmieniłem preparat na Costapur. Padło resztę neonów, skalar i prętnik. Po jakimś czasie kupiłem krewetki red cherry, kilka gupików i parę pielęgniczek ramireza, i było wszystko dobrze. Nie dawno nabyłem akwarium 112l i urządziłem go, chciałbym po okresie dojrzewania wpuścić do niego ryby ze starego akwarium ale zauważyłem  że skalar i niektóre gupiki czasami ocierają się o rośliny i moje pytanie brzmi: Co teraz zrobić? Huh
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 04, 2010, 10:52:33 »

To że rybki sporadycznie się ocierają o przedmioty w akwa nie musi wcale oznaczać choroby. Swoją drogą , nie była bym pewna czy sam nie zabijałeś poprzednio rybek lejąc na oślep chemię ponieważ "białe plamy" na glonojadzie jakoś nie kojarzą się z ospą. Ospa to maleńkie białe kropki.
Miałeś nie małą obsadę i ..jak zgaduję mały litraż...bo skoro teraz zakupiłeś 112, to raczej poprzednie było mniejsze -zgadza się?
W tej chwili nadal nie będziesz miał prawidłowej obsady, ponieważ skalara nie powinno być w tych 112l.
żeby z rybkami było wszystko ok..musisz zacząć od dobrania odpowiedniej obsady do litrażu. Najlepiej sprawdzić też parametry wody. I oczywiście odczekać aż akwa dojrzeje (to już wiesz)

putekemil
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 04, 2010, 14:15:09 »

To że rybki sporadycznie się ocierają o przedmioty w akwa nie musi wcale oznaczać choroby. Swoją drogą , nie była bym pewna czy sam nie zabijałeś poprzednio rybek lejąc na oślep chemię ponieważ "białe plamy" na glonojadzie jakoś nie kojarzą się z ospą. Ospa to maleńkie białe kropki.
Miałeś nie małą obsadę i ..jak zgaduję mały litraż...bo skoro teraz zakupiłeś 112, to raczej poprzednie było mniejsze -zgadza się?
W tej chwili nadal nie będziesz miał prawidłowej obsady, ponieważ skalara nie powinno być w tych 112l.
żeby z rybkami było wszystko ok..musisz zacząć od dobrania odpowiedniej obsady do litrażu. Najlepiej sprawdzić też parametry wody. I oczywiście odczekać aż akwa dojrzeje (to już wiesz)

To była ospa bo to były małe kropki na ciele i płetwach, na początku na glonojadzie a później też na rybach.Poprzednie akwarium 53l, a skalara nie będzie w tych 112l.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: